Over onsFaculteit der LetterenOrganisatieDiensten en voorzieningenLET Career ServicesAdvies en ondersteuning

Trainee bij de gemeente Groningen

De functie

Mijn naam is Bram Scholtens en ik ben trainee Organisatieontwikkeling bij de afdeling Vergunningen, Toezicht & Handhaving van de gemeente Groningen. Ik ben november 2016 begonnen en het traineeship duurt tien maanden. Als recent afgestudeerde historicus was dat geen verwachte stap, maar ik ben heel blij dat ik de kans heb aangegrepen. Mijn taken zijn zeer uiteenlopend. Als trainee op een relatief grote afdeling (+/- 90 medewerkers) ben ik begonnen met het faciliteren en organiseren van verbeteracties rondom een ontwikkeltraject ter verbetering van de dienstverlening. Na een aantal maanden is het takenpakket veel breder geworden en ben ik ook betrokken geraakt bij verschillende procesmatige ontwikkelingen, zoals digitalisering en procesmanagement.

Hoe ben je aan dit traineeship gekomen?

De gemeente Groningen werft sinds vier jaar een jaarlijkse lichting trainees. Deze traineeplekken zijn elk jaar anders. De organisatie rondom de traineeships wordt gedaan door GOApubliek en daar heb ik gesolliciteerd op één van de traineevacatures. Uiteindelijk na twee sollicitatierondes uitgekozen voor mijn huidige traineeship.

Hoe ziet een normale dag eruit?

Mijn dagen zijn zeer afwisselend. Meestal werk ik wel tussen negen en vijf. Ondanks het ‘kantoorwerk’ heb ik dagelijks veel afspraken en soms op andere locaties. Op die manier vind ik dat er genoeg variatie in mijn dagen zit om elke dag weer fris en fruitig te beginnen! Inhoudelijk houd ik me bezig met het verbinden van mensen. Als je iets voor elkaar wilt krijgen is het niet altijd even makkelijk om de juiste personen daarvoor te vinden en daar komt juist de kracht van een flexibele, jonge trainee om de hoek kijken. Mijn dagen worden op dit moment beheerst door een digitaliseringsproject en een verandertraject binnen de afdeling. Deze ontwikkelingen vullen toch wel het gros van mijn dag en daar komen de scholingsmomenten van het traineeship dan nog bij!

Voor- en nadelen

Het grote voordeel van trainee zijn is dat je verwacht wordt om overal tegenaan te schoppen (bij wijze van spreken). Hierdoor is de drempel veel later om de stoute schoenen aan te trekken en een compleet nieuw idee te pitchen of een eeuwenlange regel in twijfel te trekken. Een nadeel kan wel ’s zijn dat je het als trainee toch wel echt zelf moet doen, je hebt geen club gelijke collega’s met hetzelfde werk die je kunt vragen. Dat kan soms wel eens voelen als een roeiboot op open zee, gelukkig ligt er ook nog een peddel.

Heb je nog tips voor studenten?

Solliciteer gewoon. Je zit geen jaren vast aan een traineeship en het is een ontzettende verrijking van je kwaliteiten. Studeren is heel leerzaam, maar daarna is het een hele waardevolle investering om als trainee al je vaardigheden door te ontwikkelen.

Laatst gewijzigd:18 december 2017 11:51