Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsFaculteit der LetterenOrganisatieDiensten en voorzieningenLET Career ServicesAdvies en ondersteuning

Taal en communicatie

Als student aan de Letterenfaculteit is de kans groot dat jij geïnteresseerd bent in een functie met een talige of communicatieve kant. In dit menu vind je verschillende beroepsprofielen die aansluiten bij deze interessegebieden.

Tessa van Beest
Tessa van Beest

Speechschrijver bij de Rijksvoorlichtingsdienst - MA Geschiedenis

"Ik schrijf toespraken voor de minister-president, voor allerlei gelegenheden." - Tessa van Beest

Mijn naam is Tessa van Beest en ik ben speechschrijver bij de Rijksvoorlichtingsdienst op het ministerie van Algemene Zaken. Als speechschrijver schrijf ik toespraken voor allerlei gelegenheden, bijvoorbeeld buitenlandse reizen en handelsmissies, maar ook de opening van een tentoonstelling, een herdenking of de hulding van de Olympische sporters. Daarnaast schrijf ik soms ook voorwoorden en brieven.

Op een normale dag doe ik onderzoek voor een toespraak. Ik overleg met adviseurs van de minister-president over de inhoud van een toespraak. Ik schrijf aan speeches en stem de concepttekst af met de hoogste ambtenaren - en natuurlijk uiteindelijk ook met de minister-president zelf. Het belangrijkste is dat je goed kunt schrijven. Verder moet je kunnen beschikken over goede algemene ontwikkeling. Het is handig als je nieuwsgierig bent, pragmatisch, stressbestendig en resultaatgericht.

Voordelen van de functie zijn dat ik werk op een leuke en spannende werkplek. Er is veel politiek, nieuws en actualiteit. Daarnaast is het werk erg praktisch en heb je eer van je werk. Ook is mijn functie erg afwisselend, want het type toespraken is zeer divers. Nadelen van de functie zijn dat je veel achter de computer zit en dat het werk soms wat eendimensionaal kan zijn. Ook schrijf je niet je eigen verhaal.

De huidige minister-president (Mark Rutte) is historicus en daarom is het handig dat ik dezelfde opleiding heb gedaan. Verder is een brede (politiek) historische kennis sowieso een pre. Bij de opleiding geschiedenis leer je goed schrijven en dat komt nu van pas. Ik moet me snel verschillende onderwerpen eigen maken en ook dat heb ik bij de opleiding geschiedenis geleerd.

Eigenaar Mattie Kamminga Tekst & Communicatie - MA Communicatie & Educatie

"Nu ben ik van begin tot eind zelf verantwoordelijk voor een project." - Mattie Kamminga

Nadat ik de master Communicatie & Educatie had afgerond, kon ik direct aan de slag als communicatiemedewerker bij Camerik Voortman Communicatie- en PR-adviseurs. Daar ondersteunde ik de communicatieadviseur bij het uitvoeren van projecten. Van teksten schrijven en beeldmateriaal verzamelen, tot het organiseren van een persmoment en het plannen van interviews. Elke opdracht was anders. Ik vond het leuk om steeds weer andere manieren te bedenken om een communicatieopdracht uit te voeren, maar na twee jaar was het tijd voor iets nieuws.
In 2016 startte ik mijn eigen communicatie- en tekstbureau. Sindsdien werk ik voor verschillende opdrachtgevers, met name in de publieke sector. Nu ben ik van begin tot eind zelf verantwoordelijk voor een project. Ik maak de offerte, voer de opdracht uit en verstuur de facturen. Het is hard werken, maar je krijgt er veel vrijheid voor terug.
Ik koos voor de track Communicatie en Educatie omdat het programma goed aansloot op de bachelor CIW. Daarbij sprak de educatieve kant van de master mij aan. Op welke manier leer je mensen communicatieve vaardigheden aan? Dat triggerde mij om voor deze master te kiezen. Nu geef ik af en toe schrijftrainingen. De handvatten hiervoor heb ik tijdens de studie gekregen.

Laatst gewijzigd:20 november 2018 14:33
printView this page in: English