Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsFaculteit der LetterenOrganisatieActueel

Amélie la Roi wint WAP-scriptieprijs

19 januari 2018
Amelie la Roi

Amélie la Roi, PhD studente bij het Center for Language and Cognition heeft de WAP-scriptieprijs gewonnen. In haar scriptie getiteld Gray matters: Age-related differences in context-dependent idiom processing beschrijft la Roi de resultaten van een EEG-onderzoek over de invloed van veroudering op het begrijpen van taal. Zaterdag 20 januari zal zij haar scriptie tijdens het WAP-symposium presenteren.

La Roi doet onderzoek naar het effect van cognitieve veroudering op de verwerking van taal bij ouderen. Hiervoor meet ze de hersenactiviteit van proefpersonen tijdens het lezen van zinnen waarin letterlijk of figuurlijk taalgebruik wordt toegepast. Door de resultaten met elkaar te vergelijken, probeert ze met behulp van zogeheten EEG-apparatuur bepaalde hersenpatronen te ontdekken. Uit haar onderzoek bleek onder meer dat ouderen relatief meer baat hebben bij context-informatie als ze de betekenis van een letterlijke zin moeten bepalen.

Ze heeft haar scriptie ondertussen succesvol verder uitgewerkt tot een promotievoorstel dat in 2016 door NWO is gehonoreerd (NWO Promoties in de Geesteswetenschappen): Idioms in the ageing brain: The effects of age-related cognitive decline on the processing and comprehension of idioms. De aanvrager en promotor van dit project is prof. Petra Hendriks. Dr. Simone Sprenger is co-promotor.

Amélie la Roi studeerde Romaanse Talen en Culturen en Psychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Na haar master Language and Cognition is ze begonnen met haar promotieonderzoek bij het CLCG.

De WAP-scriptieprijs is een initiatief van het Werkverband Amsterdamse Psycholinguïsten en wordt eens in de twee jaar uitgereikt. De winnaar ontvangt naast een prijs van €100,- een jaar gratis lidmaatschap van het WAP.

Meer informatie

Laatst gewijzigd:16 juli 2018 11:37

Meer nieuws

 • 04 juli 2018

  Met fotostrips beter voorbereid naar de dokter

  Fotostrips lijken een goede manier om patiënten voor te bereiden op een gesprek met een dokter. Dat blijkt uit promotieonderzoek van Ruth Koops van ’t Jagt. Vooral ouderen en anderen die moeite hebben met een huisarts te communiceren kunnen er veel...

 • 29 juni 2018

  Kijkmiddag scheepswrak Rutten op zaterdag 30 juni

  Aanstaande zaterdag 30 juni organiseert de Rijksuniversiteit Groningen een kijkmiddag bij het wrak van een vroeg 18e-eeuws koopvaardijschip in de Noordoostpolder. Bezoekers zijn van harte welkom bij de opgraving nabij Rutten tussen 13.00 en 16.00 uur...

 • 06 juni 2018

  Nadruk op bloed, zweet en tranen veranderde medische wetenschap

  Bloed, urine, melk, zweet en sperma. Dat deze stoffen niet alleen voor medici, scheikundigen of biologen interessant zijn, bewijst de promotie van historicus Ruben Verwaal. Hij heeft onderzocht hoe artsen de lichaamssappen bestudeerden in de achttiende...