Over onsFaculteit der LetterenOrganisatieActueel

Jaarprijs Wetenschapscommunicatie voor Bettina Reitz-Joosse en Han Lamers

21 september 2017

Bettina Reitz-Joosse (RUG) en Han Lamers (KU Leuven) hebben de Jaarprijs Wetenschapscommunicatie 2017 gewonnen voor hun communicatiecampagne rondom de publicatie van hun onderzoek naar de Codex Fori Mussolini. Dat werd vandaag door de Stuurgroep Wetenschapscommunicatie van de Koninklijke Vlaamse Academie van België (KVAB) en de Jonge Academie bekend gemaakt.

De Codex Fori Mussolini, een Latijnse tekst over Mussolini’s Italië, werd in 1932 verstopt onder een marmeren obelisk in Rome. Reitz-Joosse en Lamers vertaalden de tekst en maakten hem met de publicatie van hun boek The Codex Fori Mussolini: A Latin Text of Italian Fascism voor een groter publiek toegankelijk. In het boek ontrafelen de onderzoekers de culturele betekenis van het perkament, dat tot op de dag van vandaag nog onder de Obelisk verborgen ligt.

De Jaarprijs Wetenschapscommunicatie wordt uitgereikt aan onderzoekers die zich in het voorgaande jaar intensief hebben ingezet voor een concreet project op het gebied van wetenschapscommunicatie. Het onderzoek van Reitz-Joosse en Lamers werd geselecteerd vanwege “hun goed opgezette en opgevolgde pers- en publiekscommunicatiecampagne in Vlaanderen en Nederland” en “de internationale weerklank ervan”, aldus de Stuurgroep. De winnaars worden op donderdag 16 november gehuldigd in het Paleis der Academiën te Brussel.

Laatst gewijzigd:10 april 2018 12:19