Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsFaculteit der LetterenOrganisatieActueelNieuws Faculteit der Letteren

NWO subsidie Internationalisering in de geesteswetenschappen toegekend aan project ‘Signed, Sealed, & Undelivered’

12 juli 2016

Dr. David van der Linden (afdeling Geschiedenis) en zijn medeaanvrager Dr. Nadine Akkerman (Universiteit Leiden) kondigen met trots aan dat het project ‘Signed, Sealed, & Undelivered 2.0: Revealing Hidden Letters’ een beurs voor Internationalisering in de geesteswetenschappen van NWO heeft gekregen. Deze beurs koppelt een reeds bestaand publiek-privaat samenwerkingsverband - Signed, Sealed, & Undelivered - en belangrijke wetenschappers van zes vooraanstaande instellingen wereldwijd: Groningen, Leiden, MIT, Oxford, Queen Mary University of London en Yale. De samenwerking brengt een groep mensen samen met een brede expertise, variërend van geschiedenis, talen, literatuurwetenschappen, materiaalonderzoek, conservatie, beheer, computationele wiskunde en röntgenmicrotomografie.

Schatkist met 17e-eeuwse brieven
Schatkist met 17e-eeuwse brieven

Het team van ‘Signed, Sealed, & Undelivered’ is in 2014 gevormd om de inhoud van een uniek archief uit het Museum voor Communicatie in Den Haag te conserveren, te digitaliseren en te bewerken: een 17de-eeuwse kist van een postmeester met daarin 2600 onbezorgde, verzegelde brieven, waaronder 600 brieven waarvan het zegel nooit is verbroken. Het team is niet van plan om deze zegels te verbreken. De bedoeling is om te experimenteren met niet-invasieve scantechnieken om de brieven te kunnen lezen zonder ze te openen. Het team heeft de geopende brieven kunnen digitaliseren dankzij een beurs van Metamorfoze, het nationale Nederlandse programma voor het conserveren van papieren erfgoed. Dankzij een beurs voor Added Value voor de geesteswetenschappen van NWO heeft het team testscans kunnen maken van de verzegelde brieven en is het begonnen om de materiaalkenmerken en de inhoud van de geopende brieven vast te leggen en te interpreteren. Dit materiaal biedt een fascinerend en uniek beeld van het dagelijkse leven in heel Europa.

De eerste NWO-beurs is gebruikt om een publiek-privaat samenwerkingsverband te creëren dat de start van langdurig onderzoek naar de brieven mogelijk maakte. Met de huidige beurs voor Internationalisering in de geesteswetenschappen van drie jaar wil het team collaboratieve (geestes)wetenschappelijke methodologieën verder ontwikkelen om de 600 verzegelde brieven te lezen zonder de zegels te verbreken en nieuwe internationale samenwerkingsverbanden en catalogiseringsstandaards ontwikkelen voor complexe verzamelingen van historische correspondentie.

Meer informatie

Laatst gewijzigd:14 juli 2016 15:50

Meer nieuws

 • 07 december 2018

  Nieuw themanummer Stem-, Spraak en Taalpathologie

  Stem-, Spraak- en Taalpathologie heeft het themanummer “Research Tutorials door Nederlandstalige onderzoekers in het buitenland, deel II” gepubliceerd.

 • 03 december 2018

  Huidig onderzoek naar terpen en wierden in beeld

  Annet Nieuwhof, Johan Nicolay (beiden Archeologie RUG) en Jeroen Wiersma (Kenniscentrum Landschap) brengen een nieuw boek uit over de stand van zaken in het onderzoek van het terpen- en wierdenland.

 • 28 november 2018

  RUG brengt partijen samen voor innovaties in digitale samenleving

  Tijdens de Digital Society Conference van de VSNU op 27 november jl. heeft de Rijksuniversiteit Groningen het boek ‘Samen kennis en innovaties ontwikkelen: digital society’ gepresenteerd. Dean of Industry Relations Iris Vis: "Digitalisering maakt steeds...