Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsFaculteit der LetterenOrganisatieActueelNieuws Faculteit der Letteren

Inschrijving MOOC Introduction to Frisian geopend

05 juli 2016

Studenten en andere belangstellenden kunnen zich vanaf nu inschrijven voor de eerste Nederlandse streektaal-MOOC: Introduction to Frisian. De online cursus, ontwikkeld door de afdeling Friese taal en cultuur van de Rijksuniversiteit Groningen, maakt het wereldwijd voor mensen mogelijk om online Fries te leren. De cursus start op 26 september 2016 en is gratis te volgen via het platform futurelearn.com.

De Massive Open Online Course, oftewel MOOC, is bedoeld voor buitenlandse studenten die overwegen om naar het noorden van Nederland te komen en voor Nederlandstalige studenten die nieuwsgierig zijn naar de Friese taal en cultuur. Maar ook buitenlanders met Friese wortels en mensen met een (wetenschappelijke) interesse voor het Fries of minderheidstalen en -culturen kunnen zich voor de cursus inschrijven.

Deelnemers van de MOOC leren binnen drie weken het Fries beheersen op A1-niveau. Dat wil zeggen dat ze leren zichzelf voor te stellen in het Fries en te praten over familie, vrienden, werk en studie. Daarnaast leren ze aspecten van het leven in Friesland kennen. Het cursusmateriaal bestaat uit artikelen, quizzen, discussies en video’s waarin verschillende Friese sprekers aan bod komen.

Introduction to Frisian is gebaseerd op Introduction to Dutch, een zeer succesvolle MOOC van het Talencentrum, met in 2015 maar liefst 70.000 inschrijvingen. De inhoud van Introduction to Frisian is ontwikkeld door Gerbrich de Jong, alumna Nederlandse en Friese taal en cultuur aan de Faculteit der Letteren. Gerbrich is naast projectcoördinator van de MOOC werkzaam als docent Nederlands.

Contact

Afdeling Friese taal en cultuur
G.A. (Gerbrich) de Jong
Telefoon: 050 363 5944
Email: g.a.de.jong@rug.nl

Laatst gewijzigd:03 april 2018 12:20

Meer nieuws

 • 18 oktober 2018

  Nieuw tijdschrift: Virtus

  Virtus is een onafhankelijk, multidisciplinair en meertalig peer-reviewed tijdschrift met artikelen over alle aspecten van de geschiedenis van de adel. Het is zojuist toegevoegd aan de tijdschriftenlijst van University of Groningen Press.

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...

 • 10 oktober 2018

  Studenten bouwen mesohut

  In deze video vertellen studenten wat er zo interessant is aan mesolithische (Midden-Steentijd) onderkomens van ca. 7000 jaar geleden en waarom de experimentele archeologie een bijzonder inzichtelijke en verbazingwekkende subdiscipline is.