Over onsFaculteit der LetterenOrganisatieActueelNieuws Faculteit der Letteren

Inschrijving MOOC Introduction to Frisian geopend

05 juli 2016

Studenten en andere belangstellenden kunnen zich vanaf nu inschrijven voor de eerste Nederlandse streektaal-MOOC: Introduction to Frisian. De online cursus, ontwikkeld door de afdeling Friese taal en cultuur van de Rijksuniversiteit Groningen, maakt het wereldwijd voor mensen mogelijk om online Fries te leren. De cursus start op 26 september 2016 en is gratis te volgen via het platform futurelearn.com.

De Massive Open Online Course, oftewel MOOC, is bedoeld voor buitenlandse studenten die overwegen om naar het noorden van Nederland te komen en voor Nederlandstalige studenten die nieuwsgierig zijn naar de Friese taal en cultuur. Maar ook buitenlanders met Friese wortels en mensen met een (wetenschappelijke) interesse voor het Fries of minderheidstalen en -culturen kunnen zich voor de cursus inschrijven.

Deelnemers van de MOOC leren binnen drie weken het Fries beheersen op A1-niveau. Dat wil zeggen dat ze leren zichzelf voor te stellen in het Fries en te praten over familie, vrienden, werk en studie. Daarnaast leren ze aspecten van het leven in Friesland kennen. Het cursusmateriaal bestaat uit artikelen, quizzen, discussies en video’s waarin verschillende Friese sprekers aan bod komen.

Introduction to Frisian is gebaseerd op Introduction to Dutch, een zeer succesvolle MOOC van het Talencentrum, met in 2015 maar liefst 70.000 inschrijvingen. De inhoud van Introduction to Frisian is ontwikkeld door Gerbrich de Jong, alumna Nederlandse en Friese taal en cultuur aan de Faculteit der Letteren. Gerbrich is naast projectcoördinator van de MOOC werkzaam als docent Nederlands.

Afdeling Friese taal en cultuur
G.A. (Gerbrich) de Jong