Skip to ContentSkip to Navigation
Faculty of ArtsOur facultyNews

Symposium kunstkritiek in het Rijksmuseum: apotheose ter voltooiing van elfdelige boekenreeks

11 september 2017

‘Helder, scherpzinnig en gefundeerd’, zo typeerde NRC Handelsblad drie jaar geleden de boekenreeks Kunstkritiek in Nederland 1885-2015. Met de publicatie van het elfde en laatste deel – Wegwijzers in oude en moderne kunst. Niehaus, Hammacher, De Gruyter en Engelman 1918-1965 – is het ambitieuze project onder redactie van dr. Peter de Ruiter en dr. Jonneke Jobse nu voltooid. Het symposium De veranderende taal van kunstkritiek. Verleden, heden en toekomst vormt het sluitstuk van een project waaraan door dertien kunsthistorici ruim zeven jaar is gewerkt.

dr. Peter de Ruiter
dr. Peter de Ruiter

Kunstkritiek in Nederland 1885-2015

Kunstkritiek in Nederland 1885-2015 is een uniek naslagwerk en een must-have voor kunstliefhebbers, -verzamelaars, -handelaren, museummedewerkers en galeriehouders, journalisten en critici, en natuurlijk studenten aan kunstacademies en kunst- en cultuuropleidingen. De zorgvuldige selectie van enkele honderden kunstkritieken, journalistieke bijdragen, interviews en essays biedt een breed publiek toegang tot belangwekkende kunst- en cultuurhistorische ontwikkelingen vanuit het perspectief van de Nederlandse kunstkritiek. In de reeks wordt uitvoerig stilgestaan bij de rol die kunstkritiek heeft gespeeld en speelt in de beeld- en oordeelsvorming van moderne en hedendaagse kunst. Met de totstandkoming van de reeks is de geschiedenis van de Nederlandse kunstkritiek voor het eerst grondig in kaart gebracht en kan het cliché als zou zij niets voorstellen voorgoed naar het rijk der fabelen worden verwezen.

Het initiatief tot het onderzoeksproject is in 2009 genomen door dr. Peter de Ruiter, universitair docent Moderne en Hedendaagse kunst bij de opleiding Kunstgeschiedenis van de RUG. Hij vormde samen met kunsthistoricus dr. Jonneke Jobse de kernredactie van de reeks waaraan werd gewerkt door een keur aan auteurs, verbonden aan museum en universiteit. Het naslagwerk is mede tot stand gekomen dankzij een omvangrijke financiële bijdrage van 170.000 euro van het Prins Bernhard Cultuurfonds, met aanvullende gelden van de Nederlandse sectie van de Association des Critiques d’Art, Stichting Charema - Fonds voor Geschiedenis en Kunst, De Gijselaar-Hintzenfonds en Stichting Hartenfonds. De serie is uitgegeven door Nai010 publishers in Rotterdam en werd vormgegeven door Gert Jan Slagter

Symposium Kunstkritiek

Op 15 september vindt in het Auditorium van het Rijksmuseum een dagsymposium plaats, waarin vooraanstaande sprekers als dr. Arnold Heumakers, drs. Fieke Konijn, dr. Sven Lütticken, dr. Kees van der Ploeg en prof.dr. Bart Verschaffel hun licht laten schijnen over een drietal thema’s: wat is de urgentie van kunstkritiek aan het begin van de 21ste eeuw? Wat is de betekenis van de kritiek voor de tentoonstellingspraktijk in musea, die zo nadrukkelijk een publieksvriendelijk beleid moeten voeren? Kan kunstkritiek in een tijd van globalisering, vermarkting en mediatisering eigenlijk nog wel een betekenisvolle rol vervullen bij de waardebepaling van kunst? Wat is met andere woorden in het huidige tijdsgewricht de legitimiteit van oordeelsvorming? Het symposium is mede mogelijk gemaakt door GGG Bolhuisfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, de AICA, Nai010 en door een bijdrage van het ICOG, de onderzoeksschool van de Faculteit der Letteren van de RUG.

Laatst gewijzigd:21 mei 2019 15:09

Meer nieuws