Skip to ContentSkip to Navigation
About us Faculty of Arts Our faculty News News Faculty of Arts

DWDD Pop-Up Museum toont brieven onderzoek Signed, Sealed & Undelivered

04 mei 2016

In de maand mei toont het DWDD Pop-Up Museum in Amsterdam enkele van de brieven uit het onderzoek van RUG onderzoeker Dr. David van der Linden, getiteld Signed, Sealed & Undelivered. Tevens worden video’s vertoond waarop de brieven worden gevouwen en verzegeld zoals dat in de zeventiende eeuw gebeurde.

Privacy in de Gouden Eeuw

Tegenwoordig maken we ons zorgen dat de overheid en Google onze e-mails kunnen lezen. Maar de zorg om onze privacy is niet nieuw: ook in de Gouden Eeuw waren mensen bang dat hun persoonlijke gedachten op straat kwamen te liggen. Briefverkeer was de manier waarop men toen contact hield over lange afstanden, maar hoe voorkwam je nu dat iemand onderweg stiekem je brief opende? Het antwoord was letterlocking: het vouwen en verzegelen van een brief op zo’n manier dat de inhoud beveiligd was tegen spionage. Wie de brief toch opende, vernietigde namelijk het lakzegel en de ingebouwde papieren beveiliging.

In het project “Signed, Sealed, & Undelivered” doet Van der Linden (RUG, afdeling Geschiedenis) samen met een internationaal team aan wetenschappers onderzoek naar privacy en communicatie in de zeventiende eeuw. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een unieke collectie uit het Museum voor Communicatie in Den Haag: een kist met 2600 nooit bezorgde brieven uit de Gouden Eeuw. Omdat de brieven opgevouwen zijn bewaard, kan de vouwwijze in detail worden bestudeerd. Zo’n 600 brieven zijn zelfs nog altijd verzegeld, en zullen dat ook blijven. Dankzij geavanceerde scantechnologie lezen de onderzoekers de brieven namelijk zonder de zegels te verbreken.

Internationaal onderzoeksteam

Het internationale onderzoeksteam bestaat uit Dr. David van der Linden (Rijksuniversiteit Groningen), Dr. Nadine Akkerman (Universiteit Leiden), Dr. Rebekah Ahrendt (Yale University), Dr. Daniel Starza Smith (Lincoln College, Oxford), conservator Jana Dambrogio (MIT Libraries) en Koos Havelaar (Museum voor Communicatie, Den Haag). Het project wordt gefinancierd door een Alfa Meerwaarde Beurs van NWO Geesteswetenschappen.

Het DWDD Pop-Up Museum is te vinden in het Allard Pierson Museum in Amsterdam. Een aantal vaste gasten zullen negen zalen inrichten met werk uit de depots van twaalf Nederlandse musea. Het overkoelende thema is: Verborgen Kunstwerken.

Meer informatie over het project “Signed, Sealed, & Undelivered” is te vinden op de projectwebsite www.brienne.org.

Laatst gewijzigd:13 mei 2019 11:28

Meer nieuws

 • 01 december 2021

  Stratingh: ‘Scheikunstenaar’ die zijn tijd ver vooruit was

  De Groningse hoogleraar scheikunde Sibrand Stratingh bouwde rond 1830 het eerste elektrisch wagentje, een voorloper van de elektrische auto. Ook reed hij met een door stoom aangedreven koets door Groningen. Maar zijn vernieuwende wetenschappelijk...

 • 19 oktober 2021

  De krant in vroeger tijden: schipperen tussen verslag en propaganda

  Al 400 jaar geleden verschenen de eerste kranten in ons land, gevuld met impressies van ooggetuigen. En die waren net zo (on)betrouwbaar als tegenwoordig. Historicus Joop Koopmans vertelt over het nieuws in de vroegmoderne tijd en de overeenkomsten...

 • 04 oktober 2021

  Trial Follow the Money

  Trial Follow the Money: onderzoek naar mensen, systemen en organisaties die zich misdragen en zo schade aanrichten aan de samenleving.