About us Faculty of Arts Our faculty News News Faculty of Arts

Hoogleraar Taaltechnologie Gertjan van Noord ontvangt subsidie van 44 duizend euro voor CLARIAH project

11 juni 2015

Gertjan van Noord, Hoogleraar Taaltechnologie ontvangt een subisidie van 44 duizend voor ‘Common Lab Research Infrastructure for the Arts and Humanities’ (CLARIAH).

prof. Gertjan van Noord

De subsidie is bedoeld voor een uitbreiding van de ‘Parse and Query’ toepassing waarbij gebruikers hun eigen teksten automatisch syntactisch kunnen laten analyseren, en vervolgens naar syntactische patronen in die teksten kunnen zoeken. Eén uitbreiding behelst het toestaan van meer verschillende bestandsformaten voor de input. Een tweede uitbreiding bestaat uit de toevoeging om ook meta-data te kunnen representeren en te bevragen.

CLARIAH is een nationaal project dat het Nederlandse deel van de Europese CLARIN- en DARIAH-infrastructuren beoogt te ontwerpen en te beheren. Een belangrijk onderdeel van CLARIAH is het vergroten van de “user involvement” door onderzoekers via zogeheten demonstrators te laten zien wat er met de beschikbare data en tools allemaal mogelijk is en door in gesprek te gaan met diezelfde onderzoekers om zo in kaart te brengen welke wensen zij op het gebied van de digitale infrastructuur precies hebben.

Prof. Gertjan van Noord bekleedt de leerstoel Taaltechnologie binnen de afdeling Informatiekunde. De taaltechnologie bestudeert de computationele verwerking van taal en is een multidisciplinair vakgebied met invloeden uit onder andere de taalkunde, de informatica, de psychologie en de statistiek. Wetenschappelijk programmeur drs. Peter Kleiweg zal onder zijn leiding het project uitvoeren.

Laatst gewijzigd:13 juni 2019 10:06