About us Faculty of Arts Our faculty News News Faculty of Arts

Belangrijke mijlpaal voor QTLeap project

20 mei 2015

Het QTLeap project heeft onlangs succesvol een belangrijke mijlpaal gerealiseerd: de introductie van een automatisch vertaalsysteem verrijkt met taalkundige kennis.

Het automatische vertaalsysteem, Pilot 1, werd ontwikkeld voor alle talen van het project: Portugees, Duits, Tsjechisch, Bulgaars, Spaans, Baskisch, Nederlands en Engels. Het systeem is een demonstratie van een geavanceerd vertaalsysteem waarmee antwoorden gegeven kunnen worden op verzoeken van gebruikers aan een meertalige help desk voor het oplossen van ICT problemen via een chatbox. De belangrijkste eigenschap van dit prototype is dat het kan terugvallen op een database van vragen met bijbehorende antwoorden in een gegeven taal. Wanneer het een vraag krijgt, kan het systeem deze beantwoorden in een andere taal. Dit prototype zal verder verbeterd worden in Pilot 2 en 3 waarin meer kennisrijke componenten toegevoegd zullen worden.

Uit onderzoeksresultaten, verkregen binnen het project, is gebleken dat met de huidige automatische vertaaltechnieken, die de basis zijn voor de eerste pilot, de kosten van het onderhouden van een meertalige hulplijn gemiddeld al met 40-60% gereduceerd kunnen worden.

Over QTLeap

QTLeap - Quality Translation by Deep Language Engineering Approaches, is een samenwerkingsproject dat gefinancierd wordt door de Europese commissie. De belangrijkste doelstelling van het QTLeap project is om onderzoek te doen naar, en het afleveren van, een innovatieve methodologie voor automatische vertalingen.

Prof.dr. Gertjan van Noord: g.j.m.van.noord rug.nl
Dieke Oele: d.oele rug.nl