Skip to ContentSkip to Navigation
Faculty of ArtsOur facultyNews

Presentatie boek ‘Ezinge, ijkpunt in de archeologie’ op 6 november

30 oktober 2014

Op donderdag 6 november vindt de presentatie van het boek ‘Ezinge, ijkpunt in de archeologie’ plaats in Museum Wierdenland te Ezinge. Auteurs van het boek zijn Kirsten van der Ploeg en Piet Kooi.

Onderzoek van de wierde Ezinge (1923-1934)

Tijdens het beroemde onderzoek van de wierde Ezinge (1923-1934) zijn door A.E. van Giffen en zijn team honderden foto’s op glasplaatnegatieven gemaakt, die dienden als extra documentatie naast de nauwkeurig op schaal getekende opgravingsvlakken en -profielen. Het Groninger Instituut voor Archeologie van de RUG beheert deze collectie heeft daaruit een ruime selectie gemaakt als uitgangspunt voor het boek Ezinge ijkpunt in de archeologie.

De haarscherpe foto’s zijn op groot formaat in het boek afgedrukt en geven een tijdsbeeld van het dorp en de omgeving en, in het bijzonder, van de werkzaamheden in uitvoering. De resultaten van de opgravingen waren spectaculair, vooral door de aanwezigheid van aanzienlijke houtresten van boerderijen en schuren, maar ook door de methoden en technieken die werden toegepast.

In een paar hoofdstukken wordt Ezinge ter inleiding in een breder kader geplaatst, waarna de aanpak en de problemen van een dergelijk grootschalig project worden behandeld. Op drie locaties worden de fijnere kneepjes van het vak uitgelegd en krijgt men de gelegenheid om de opgraving stapsgewijs te volgen. Om af te sluiten met een reis door de tijd die van boven naar beneden eindigt bij de vroegste bewoning in de kern van de wierde. In dit deel van het boek zijn, naast de begeleidende tekst, veel tekeningen geplaatst om met kleur aan te geven waar de diverse houtresten van de verschillende gebouwen liggen.

Boek bestellen

Het boek ‘Ezinge, ijkpunt in de archeologie’ (full colour/103 pagina’s) kost € 27,50 (exclusief verzendkosten).

Het boek kan worden besteld door een email, met vermelding van naam en adresgegevens, te versturen aan: Ezinge@rug.nl. Dit is eveneens het besteladres voor boekhandels. Ook is het boek te koop in de winkel van Museum Het Wierdenland te Ezinge.

Meer informatie

Kirsten van der Ploeg (050 - 3636713/3632528) & Piet Kooi (0595-443159)

Ezinge
Laatst gewijzigd:09 mei 2019 17:34

Meer nieuws

 • 20 mei 2019

  Aanstaand eredoctor Philipp Blom: een offroad historicus

  Vóór onze afspraak is aanstaand eredoctor historicus en filosoof Philipp Blom gebriefd dat hij zal worden ondervraagd over zijn werk en missie. Werk oké, maar een missie? 'Die heb ik niet', zegt Philipp Blom in vloeiend Nederlands aan de telefoon vanuit...

 • 06 mei 2019

  De sporen van een kampcommandant

  Journalist en tv-maker Ad van Liempt beschrijft in zijn biografie hoe de Duitse commandant van kamp Westerbork, Albert Gemmeker, weg kwam met zijn daden – maar in Duitsland nog jarenlang vreesde voor nieuwe straf.

 • 02 mei 2019

  Kampcommandant Gemmeker jarenlang bevreesd voor nieuwe rechtszaak

  Albert Gemmeker, commandant van kamp Westerbork, staat te boek als een correcte commandant, die volhield niet geweten te hebben wat er met de joden gebeurde. Hij kwam weg met een milde straf, maar werd later in Duitsland nog lange tijd onderzocht door...