Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsFaculteit der Letteren

Spraakmakende Boekenlezing door Mathijs Sanders: En ik herinner me Titus Broederland

Wanneer:do 22-02-2018 19:45 - 21:30
Waar:Academiegebouw, Rijksuniversiteit Groningen

Spreker Mathijs Sanders
Locatie Academiegebouw (Offerhauszaal) - Broerstraat 5, Groningen
Datum 22 Februari 2018, 19:45u - 21:30u
Toegang vrij, aanmelding niet verpllicht

titus-broederland
titus-broederland

En ik herinner me Titus Broederland

Wanneer schrijvers of critici proberen de bijzondere aard van de Nederlandse literatuur te benoemen duiken vaak dezelfde adjectieven op. In zijn boekje Het onontkoombaar eigene van de Nederlandse literatuur (2009) noemde schrijver en criticus Arie Storm de Nederlandse roman ‘claustrofobisch, narcistisch en gericht op de binnenwereld’. Die diagnose lijkt een herhaling van de kritiek op het naar binnen gekeerde, onmaatschappelijke karakter van de Nederlandse literatuur die Joost Zwagerman in 2006 verwoordde in zijn lezing Tegen de literaire quarantaine. Solipsisme en navelstaren zouden verhinderen dat de literatuur zich verbindt met de actualiteit. Wanneer somberheid de overhand dreigt te krijgen en het failliet van de roman aanstaande lijkt, is het verfrissend om een hartstochtelijke schrijver te ontmoeten die gelooft in de zeggingskracht en het kritische vermogen van literatuur – niet omdat die literatuur onaantastbaar is, maar omdat ze de wereld in een betekenisvol perspectief plaatst.

In zijn vijfde roman, En ik herinner me Titus Broederland, roept Auke Hulst (1975) een wereld op aan de vooravond van een industrieel inferno. Twee broers besluiten het vaderhuis te verlaten en de wereld in te trekken, vergezeld van boeken en muziek. Tijdens deze avond verkennen we de verhaalwereld van Auke Hulst, een schrijver voor wie literatuur ‘de meest duurzame vorm van tegenspreken’ is.

Over Spraakmakende boeken

Spraakmakende Boeken is een jaarlijkse reeks van zeven lezingen over literatuur voor een breed publiek. Op zeven vaste avonden wordt een literair werk besproken dat op het moment sterk in de belangstelling staat. Vooraanstaande specialisten die veelal verbonden zijn aan de Faculteit der Letteren van de Rijksuniversiteit Groningen, verzorgen deze lezingen. De lezingen vinden plaats op verschillende donderdagen van 19.45 - 21.30 uur in het Academiegebouw in Groningen en worden op woensdagavond herhaald in de Centrale Bibliotheek Leeuwarden.