Over onsFaculteit der Letteren

Tot en met:vr 20-04-2018
Waar:KNIR,Via Omero, 12, 00197 Roma RM, Italy
programm-rom

Ter gelegenheid van de publicatie van de afsluitende, twaalfde band van de editie van de negende-eeuwse oorkonden van St. Gallen organiseren de Rijksuniversiteit Groningen, de Österreichische Akademie der Wissenschaften in Wenen en het Stiftsarchiv St. Gallen een congres over de veranderingen in de documentatiepraktijk in tiende-eeuws Europa. Hiermee is dit congres een opvolger van een eerder door ons georganiseerd congres (Die Privaturkunden der Karolingerzeit) over de vraag hoe de Romeinse erfenis van  documentair- juridische administratie werd voortgezet en onder invloed van de standaardiserende tendensen van het Karolingische rijk werd verbreid. Deze keer gaat het erom wat er gebeurde toen de verschillende delen van dit Karolingische rijk na 870 in toenemende mate gingen divergeren. Het genre van de documentatie (privéoorkonden in tegenstelling tot koninklijke oorkonden) is gekozen, omdat deze documenten ook op de lagere niveaus van de samenleving werden geschreven. Het laat dus zien hoe mensen die niet tot de toplaag behoorden hun zaken juridisch regelden.

Meer informatie over het programma

printOok beschikbaar in het: English