Expertisecentrum iGOROnderdeel van Rijksuniversiteit Groningen

Expertisecentrum iGOR

Faculteit Economie en Bedrijfskunde
Institute for Governance and Organizational Responsibility (iGOR)Corporate ReportingOns aanbod

De actualiteit

Transparantie – De actualiteit

Sinds 6 december 2014 is voor iedere organisatie van openbaar belang (OOB) in de EU met meer dan 500 personeelsleden Richtlijn 2014/95/EU van kracht. Dit houdt in dat in het jaarverslag informatie moet worden opgenomen over:

• De impact van de onderneming op het milieu
  • De impact op de maatschappij en werknemers
  • De omgang met mensenrechten en corruptie en omkoping

Bovendien moet inzicht worden gegeven in het bedrijfsmodel van de onderneming, het beleid, de uitkomsten daarvan en de risicoanalyse op de hiervoor genoemde thema’s, alsmede de concretisering daarvan in key performance indicatoren.

In 2016 wordt via een consultatieronde in kaart gebracht of en hoe de EU een niet verplichte handreiking voor de betrokken ondernemingen moet opstellen. iGOR participeert actief in deze discussie via het Platform MVO van de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA).

Long form auditor’s report

Met ingang van het verslagjaar 2013 zijn alle organisaties van openbaar belang in Nederland verplicht om bij de jaarrekening een uitgebreide verklaring van de accountant op te nemen. In dit proces zijn ondernemingen en accountants nog lerende. Maar de vervolgstap dient zich al aan: ook bij duurzaamheidsverslagen of geïntegreerde jaarverslagen wordt gevraagd om het nieuwe 'long form auditor’s report'. Ook bij dit zoekproces is iGOR nauw betrokken, als lid van de projectgroep ESG Assurance van de NBA.

Wilt u weten wat voor uw organisatie relevant en haalbaar is, nu en in de toekomst? Profiteer van de kennis en het wetenschappelijke onderzoek van iGOR. Maak een afspraak.

Laatst gewijzigd:08 november 2017 13:50
printView this page in: English