Skip to ContentSkip to Navigation
Expertisecentrum iGOROnderdeel van Rijksuniversiteit Groningen

Expertisecentrum iGOR

Faculteit Economie en Bedrijfskunde
Institute for Governance and Organizational Responsibility (iGOR)Corporate ReportingOnze expertise

Onze activiteiten

iGOR onderzoekt, adviseert en participeert

Jaarlijks voeren studenten in het kader van hun masterscriptie onderzoek uit naar de kwaliteit van duurzaamheidsverslaggeving. In 2016 is met een groep van 60 bachelor studenten een pilotproject gestart met de GRI (Global Reporting Initiative) om de inhoud van duurzaamheidsverslagen te rubriceren naar relevante thema’s.

Transparantiebenchmark

In 2014 en 2015 heeft iGOR geparticipeerd in de Transparantiebenchmark van het Ministerie van Economische Zaken. Dit gebeurt in 2016 weer. Op basis van de uitkomsten wordt gericht onderzoek uitgevoerd op de inhoud en kwaliteit van duurzaamheidsverslagen. Studenten zoeken vervolgens verder en kijken naar trends en ontwikkelingen. De uitkomsten van hun onderzoek zijn in 2015 opgenomen op de website van De Transparantiebenchmark.

Long form auditor’s report

In 2015 is iGOR een grootschalig onderzoek gestart naar de praktijk van het zogenaamde 'long form auditor’s report'. Het vertrekpunt is de verplichte opneming daarvan bij jaarrekeningen van beursfondsen en organisaties van openbaar belang in Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Een PhD student wordt voorbereid op een promotieonderzoek dat is gericht op de hantering van het long form auditor’s report bij duurzaamheidsverslaggeving. Daarmee ondersteunt iGOR de ontwikkeling van een handreiking vanuit de NBA.

Onderzoek naar impact

Een belangrijk vraagstuk op het gebied van duurzaamheid is de meting en waardering van de impact van ondernemingen op het milieu en de maatschappij (extern kosten en baten). Onderzoek hiernaar staat nog in de kinderschoenen, maar is van toenemend belang. De eerste stappen hierin zijn gezet, door in het kader van een masterscriptie een samenwerking aan te gaan met een onderneming die de financiële waarde van zijn impact daadwerkelijk wil kennen.

Integrated Reporting

Sinds 2015 is een externe promovendus aan de Rijksuniversiteit Groningen verbonden, die vanuit zijn dagelijkse praktijk als accountant in de financiële sector, onderzoek doet naar bestaande impliciete vormen van Integrated Reporting.

Laatst gewijzigd:02 juni 2017 11:35
printView this page in: English