Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsFaculteit Gedrags- en MaatschappijwetenschappenSociologieStudiedag Sociale Veiligheid

Studiedag

Studiedag voor docenten in het voortgezet onderwijs. Pesten en sociale veiligheid: van wetenschap naar praktijk
Studiedag sociale veiligheid
Studiedag sociale veiligheid

Wat is pesten? Hoe kan je pesten signaleren? Wat zijn verklaringen voor pesten? Wat is nodig om pesten aan te pakken in het voortgezet onderwijs?

Deze en andere vragen worden behandeld tijdens studiedagen door heel Nederland. De Rijksuniversiteit Groningen en het Kennis- en Expertisecentrum Sociale Veiligheid organiseren deze dagen speciaal voor docenten en andere medewerkers van het voortgezet onderwijs! Pesten is nog steeds een groot probleem. Tijdens deze studiedag ontdekken docenten samen met trainers en wetenschappers wat pesten is, hoe het ontstaat en wat je er tegen kunt doen. Docenten krijgen inzicht in succesfactoren voor het verbeteren van de sociale veiligheid en leren meer over groepsvorming en groepsprocessen, en hoe ze die kennis kunnen inzetten bij het tegengaan van pesten.

Pesten en sociale veiligheid

Scholen zijn sinds 2015 wettelijk verplicht om pesten actief tegen te gaan en zorg te dragen voor een sociaal veilige school. Toch is pesten op veel Nederlandse scholen een groot probleem. Recente cijfers laten zien dat in Nederland 7% van de 12- tot 16-jarige leerlingen aangeeft systematisch gepest te worden. In het VMBO is dit zelfs 10%.

Dit heeft desastreuze gevolgen. Slachtoffers zijn voor het leven getekend. Maar ook pesters, klasgenoten en docenten ervaren ernstige negatieve gevolgen. Denk bijvoorbeeld aan depressiviteit, lagere leerprestaties en een lager welbevinden.

Het blijkt voor docenten (en ouders) moeilijk om pesten tegen te gaan. Vaak weten zij niet eens dát er wordt gepest. Dat ligt niet aan hen. Strategische pesters weten namelijk precies wanneer zij kunnen pesten zonder dat volwassenen het zien. Vaak gebeurt dit ook online. Pesters zijn nooit alleen; zij worden gesteund of aangemoedigd door andere leerlingen uit hun omgeving. Leerlingen die het slachtoffer kunnen helpen, weten vaak niet hóe zij dat moeten doen. Pesten is dus een complex (groeps)probleem.

Samen werken aan een oplossing

De Rijksuniversiteit Groningen werkt samen met trainers om kennis over pesten en groepsvorming toe te passen in de praktijk, zodat docenten pesten kunnen aanpakken en de sociale veiligheid kunnen verbeteren. Tijdens de studiedag wordt gewerkt aan het ontwikkelen van een visie op het aanpakken van pesten en het bevorderen van positieve groepsvorming. Daarbij is er nadrukkelijk aandacht voor:

 • Kennisoverdracht van achtergronden en mechanismen bij pesten en belangrijke succesfactoren voor het verbeteren van de sociale veiligheid.
 • Interactieve oefeningen om inzicht te krijgen in groepsprocessen en te oefenen met oplossingsgericht werken in concrete situaties
 • Uitwisselen van ervaringen en ideeën voor een systematische aanpak van pesten.

Met deze kennis en vaardigheden kunnen docenten het groepsvorming beter sturen en de signalering van leerlingen met problemen verbeteren.

Over de trainers

 • Dr. Gijs Huitsing is als onderzoeker verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zijn expertise ligt op het terrein van pesten, groepsvorming en analyse van sociale netwerken.
 • Anniek Verhagen is trainer en focust op pedagogische aspecten in onderwijs. Anniek heeft veel ervaring met groepsdynamiek, pesten, diversiteit, en omgaan met ‘spannende’ situaties.
 • Femke van der Ster ontwikkelt educatieprogramma’s en trainingen namens de Respect Education Foundation. Belangrijke thema’s voor Femke zijn respectvolle omgang, groepsvorming en sociale veiligheid.

Praktische informatie

 • Waar?          Op scholen door het hele land, ook incompany mogelijk
 • Wanneer?     15 juni Zuid-Holland/Zeeland (is niet meer te boeken), 16 juni Gelderland (is niet meer te boeken), 19 september Utrecht/Noord-Holland, 27 september Limburg/Brabant, 2 oktober Overijssel/Drenthe, 5 oktober Friesland/Groningen
 • Voor wie?     Onderbouwdocenten, mentoren, zorgcoördinatoren en decanen van alle onderwijsrichtingen.
 • Deelnemers? +/- 20 deelnemers per studiedag
 • Kosten?       €95,- per deelnemer
 • Download folder studiedagen 2017

Meer informatie? Aanmelden?

Bent u enthousiast geworden of wilt u meer informatie? Neem dan contact met ons op, wij staan u graag te woord! Direct aanmelden kan via het webformulier. We kunnen u ook informeren over deelname mogelijkheden in uw regio. Het is ook mogelijk om de training te volgen met uw eigen team of school. Heeft u hierin interesse? Wij doen u graag een aanbod op maat.

Veerle Rijntjes

 • T: 050 – 36 39354
 • E: v.rijntjes@rug.nl

Deze studiedagen worden mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van het PAOS-fonds, waardoor deelname tegen een sterk gereduceerd tarief mogelijk is.

Laatst gewijzigd:07 juni 2017 08:26