Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Sociologie Groningen: heel goed beoordeeld in Elsevier enquête

04 oktober 2012

Dertien bacheloropleidingen van de RUG zijn door studenten beoordeeld als de beste in het land. Zij halen het hoogste cijfer in een jaarlijks onderzoek van weekblad Elsevier dat 26 september verscheen. Dertien andere bacheloropleidingen van de RUG behalen een tweede plaats.

Studenten beoordeelden in de Elsevier-enquête hun opleiding en universiteit op aanwezige faciliteiten, de inrichting van de opleiding, de kwaliteit van onderwijs en docenten, de toetsing en de interne organisatie en communicatie.

Dertien keer 1, dertien keer 2

De opleidingen van de Rijksuniversiteit Groningen die als beste in het land werden beoordeeld zijn Archeologie, Bewegingswetenschappen, Econometrics and operations research, Farmacie, Geneeskunde (gedeeld), Informatiekunde, Kunstmatige intelligentie, Life science and technology, Notarieel recht, Romaanse talen en culturen, Scandinavische talen en culturen, Scheikunde en Wijsbegeerte.

Daarnaast behalen dertien andere bacheloropleidingen van de RUG een tweede plaats: Bedrijfskunde, Biologie, Communicatie- en informatiewetenschappen, Duitse taal en cultuur, Engelse taal en cultuur, Geschiedenis, Internationaal en Europees recht, Kunstgeschiedenis, Nederlandse taal en cultuur, Rechtsgeleerdheid, Sociologie, Taalwetenschap en Tandheelkunde.

Masters

Vanwege de grote mate van differentiatie en andere namen voor vaak (deels) vergelijkbare opleidingen is een eenduidige rangschikking van masteropleidingen moeilijk te geven. De RUG scoort echter aanwijsbaar hoog met de masteropleidingen Business administration, Farmacie, Notarieel recht, Scheikunde, Sociologie, Geneeskunde, Communicatie- en informatiewetenschappen, en Journalistiek (onder de noemer ‘Mediastudies’).

Oordeel hoogleraren

Elsevier vroeg ook aan hoogleraren en universitaire hoofddocenten welke opleiding zij de beste vinden op hun vakgebied. De eigen opleiding mochten ze daarbij niet noemen. Voor Groningen kwamen daar de bachelors Godgeleerdheid en Wijsbegeerte als de beste in het land uit de bus.

Onderzoek Elsevier

Het onderzoek is in de eerste plaats gebaseerd op de oordelen van 170.000 studenten. Deze oordelen komen uit de omvangrijke Nationale Studentenenquête. Daarnaast gaven ruim 2.000 hoogleraren aan welke universitaire opleidingen zij binnen hun vakgebied het beste vinden. Zij beoordeelden de kwaliteit van het bachelorprogramma, het aanbod van masteropleidingen en de kwaliteit van docenten en wetenschappelijke publicaties.

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:34

Meer nieuws

  • 05 maart 2024

    'Ook grijze muizen kunnen creatief zijn'

    Organisatiepsycholoog Eric Rietzschel onderzoekt creativiteit op de werkvloer. Volgens hem helpt creativiteit ons om verder te komen, maar is er ook een negatieve kant.

  • 31 januari 2024

    Laura Batstra strijdt op social media tegen stoornisdenken 

    Hoogleraar orthopedagogiek Laura Batstra zet zich in tegen stoornisdenken en overmedicalisatie. Dat doet ze onder andere door posts op social media. Hoewel het soms vechten tegen de bierkaai lijkt, gelooft Batstra dat een hoop kleine acties...

  • 26 januari 2024

    Vader in de gevangenis: Wat voor impact heeft dat op het gezin?

    Hoewel zo’n 28.300 kinderen in Nederland een vader in de gevangenis hebben, is er slechts beperkt onderzoek naar de impact hiervan op het gezin gedaan. Socioloog Simon Venema − onderzoeker bij Verslavingszorg Noord Nederland en verbonden aan de...