Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen

Elianne Zijlstra: hebben vluchtelingenkinderen in Nederland dezelfde rechten als andere kinderen?

Hebben vluchtelingenkinderen in Nederland dezelfde rechten als andere kinderen?

Howick en Lili, Sahar, Mauro, Nemr. Kinderen die via de media het gezicht werden van het Nederlands asielbeleid. Ze vroegen asiel in Nederland en dreigden na langdurig verblijf gedwongen terug te moeten keren naar het land van herkomst. Het Onderzoeks- en Expertisecentrum voor Kinderen en Vreemdelingenrecht van onze faculteit doet onderzoek naar deze groep ‘gewortelde’ kinderen. Hebben deze kinderen dezelfde rechten als andere kinderen in Nederland?

Elianne Zijlstra
Foto: ANP Bart Maat

Het Expertisecentrum werkt aan het vergroten van kennis over hoe belangen van kinderen in migratieprocedures onderzocht en bij de besluitvorming betrokken moeten worden en wat beslissers bij de Immigratie en Naturalisatiedienst of rechterlijke macht met die informatie over het belang van het kind doen. Ook zet het centrum zich in om kennis over te dragen aan beleidsmakers en politici om wet- en regelgeving in te richten in overeenstemming met ontwikkelingsbelangen van kinderen. Een voorbeeld daarvan vormt de regeling van het Kinderpardon die gewortelde kinderen perspectief (zou moeten) bieden.

Terugkeer naar hun geboorteland of het land van hun ouders is vaak niet in het belang van de ontwikkeling van deze gewortelde kinderen. Zij voelen zich Nederlands, hebben in Nederland hun identiteit gevormd, vrezen de dreigende terugkeer en de breuk met alles wat hen vertrouwd is. Ontbreekt het kinderen na gedwongen terugkeer aan onderdak, inkomen, sociaal netwerk en onderwijs? Dan zien we, in onze onderzoeken, dat deze kinderen ontwikkelingsschade oplopen.

In beslissingen op asielaanvragen wordt het ontwikkelingsbelang van kinderen niet gewogen en ze worden niet of zelden gehoord. Dat is opvallend omdat het Kinderrechtenverdrag van de Verenigde Naties bepaalt dat bij alle besluiten die het leven van kinderen raken, het belang van het kind een eerste overweging moet zijn. Het VN-Comité voor de Rechten van het Kind, dat toeziet op de naleving van kinderrechten wereldwijd, schrijft dat een beslissing niet in het belang van het kind genomen kan zijn als het kind niet gehoord is.

In de zorg voor kinderen die mishandeld zijn en beschermd moeten worden voor hun ouders of verzorgers, is er in Nederland een systeem waarin de belangen van kinderen het centrale uitgangspunt zijn. Zo toetst een kinderrechter – die speciaal hiertoe opgeleid is en verstand heeft van de ontwikkelingsbehoeften van kinderen – of er sprake is van een ernstige ontwikkelingsbedreiging. De kinderrechter laat zich adviseren door de Raad voor de Kinderbescherming over een eventuele kinderbeschermingsmaatregel. Ook zijn er termijnen in het Nederlandse jeugdrecht die aansluiten bij de behoefte van kinderen aan continuïteit en een verzekerd toekomstperspectief.

Deze kinderrechtelijke waarborgen uit het Nederlandse jeugdrecht zijn er niet voor kinderen die met of zonder hun ouders vanuit vaak instabiele landen naar Nederland zijn gevlucht als het gaat om hun asielverzoek. En dat asielverzoek is ook een vraag om bescherming. Belangen van kinderen zouden ook een eerste overweging moeten zijn in de vraag om bescherming van vluchtelingenkinderen.

dr. A.E. (Elianne) Zijlstra
Voornaam
Elianne
Telefoon
E-mail
Kamer
2111.0115
Functie
Associate Professor
Expertise
Mijn expertise ligt de toepassing van kinderrechten (art. 3 belang van het kind, art. 6 recht op ontwikkeling, art. 12 participatie, art. 2 non-discriminatie) in besluitvorming en veilig opgroeien van kinderen. Een centrale onderzoeksvraag is waar dien je rekening mee te houden als je beslissingen neemt die een verandering van de leefomgeving van kinderen veroorzaken?
Specifieke expertise op de volgende domeinen:
- Migratie, asiel, vluchtelingen, alleenstaande gevluchte jongeren
- Jeugdbescherming en uithuisplaatsing
- Aardbevingsproblematiek in Groningen
Laatst gewijzigd:29 november 2019 14:12
View this page in: English