Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen

Dick de Waard: hoe fietsen slechtzienden?

Hoe fietsen slechtzienden?

Je verplaatsen op de fiets is goed tegen files en je blijft ook nog eens fit. Dat geldt voor iedereen, maar hoe moet dat als je slechtziend bent? Kun je dan wel veilig fietsen? Samen met Koninklijke Visio, een expertisecentrum voor slechtziende mensen, hebben we uitgebreid onderzocht hoe slechtziende fietsers zich staande houden in het verkeer.

Dick de Waard
Foto: Jeroen van Kooten

In één van deze onderzoeken hebben we alledaags fietsgedrag bestudeerd; zogenaamd ‘natuurlijk fietsen’. Aan het onderzoek werkten zowel slecht- als goedziende mensen mee. Allemaal bevestigden ze een kleine GPS-camera op hun fiets en maakten hun dagelijkse fietsritten. Uit de GPS-data konden we de gefietste routes halen en daaruit blijken duidelijke verschillen in fietsgedrag tussen slechtziende en goedziende fietsers. Zo zien we dat slechtziende fietsers hun fietsroutes zodanig aanpassen dat ze zich alsnog veilig kunnen bewegen in het verkeer.

Slechtziende fietsers blijken een voorkeur te hebben voor kruispunten met verkeerslichten en ze nemen grotere marges bij het oversteken van een kruising. Slechtziende mensen compenseren hun beperking dus onder andere door te kiezen voor andere routes. Ze fietsen hierdoor net zo veilig als andere fietsers en krijgen zover we weten niet meer ongelukken dan goedziende fietsers. Deze inzichten gebruiken we nu bij het geven van mobiliteitsadvies. Mobiliteit is belangrijker dan veel mensen denken. Als je je niet zelfstandig kunt verplaatsen kan dit tot een sociaal isolement leiden of een depressie tot gevolg hebben. Zo helpt dit onderzoek om zo veel mogelijk mensen mobiel én gezond te houden.

prof. dr. D. (Dick) de Waard
Voornaam
Dick
Telefoon
E-mail
Kamer
H 179
Functie
Adjunct Hoogleraar "Verkeerspsychologie en mobiliteitsbehoud"
Laatst gewijzigd:29 november 2019 15:03
View this page in: English