Skip to ContentSkip to Navigation
About us Faculty of Behavioural and Social Sciences Books

Jacobus Johannes van der Werff. Zoek-het-zelf.

Over leven en werk van een grondlegger van de Nederlandse ontwikkelingspsychologie Redactie: Willem Koops, Harke Bosma en Matty van der Meulen
15 juli 2020
.

Redactie: Willem Koops, Harke Bosma en Matty van der Meulen

Uitgever: SWP
Pagina's: 322
Jaar: 2020
ISBN: 978 90 8850 950 6

Deze publicatie beschrijft leven en werk van Jacobus Johannes van der Werff (1925-2017), die van 1968 tot 1990 verbonden was aan de Rijksuniversiteit Groningen als eerste hoogleraar ontwikkelingspsychologie. De publicatie bevat autobiografische fragmenten, een herdruk van enkele centrale wetenschappelijke publicaties van zijn hand en beschouwingen van anderen over zijn werk en zijn persoon. Van der Werff concentreerde zich op het onderzoek naar de beelden die mensen van zichzelf hebben, hun zelfbeeld of zelfconcept. Hij richtte zich daarbij vooral op de ambivalenties en problemen die mensen kunnen ervaren bij de vorming van een zelfbeeld. In het boek is ook het meesterwerkje Kleine wie-ben-ik psychologie opgenomen dat een fraaie, compacte samenvatting geeft van zijn inzichten aan de hand van uitspraken van Heer Bommel.

De publicatie is interessant voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van de psychologie in Groningen, respectievelijk in Nederland, tussen 1945 en 2000, in het bijzonder de Groningse ontwikkelingspsychologie tussen 1968 en 2000 en/of de persoon Koos van der Werff en zijn unieke werk.

Het boek is te bestellen, per e-mail bij m.van.der.meulen-van.dijk rug.nl. Het kost € 25.

Laatst gewijzigd:30 november 2023 12:23

Meer nieuws

 • 13 oktober 2023

  Moniek Tromp benoemd tot Captain of Science van de Topsector Chemie

  Prof. dr. Moniek Tromp is door de minister van Economische Zaken en Klimaat benoemd tot Captain of Science van de topsector Chemie. Zij is per 1 juli 2023 de opvolger van prof. dr. ir. Bert Weckhuysen van de Universiteit Utrecht.

 • 12 september 2023

  Kunst in tijden van AI

  Leonardo Arriagada Beltran verrichtte zijn promotieonderzoek op het raakvlak van computergegenereerde kunst en kunstmatige intelligentie, een technologie die voortdurend in ontwikkeling is. Op 21 september a.s. verdedigt hij zijn proefschrift....

 • 28 augustus 2023

  Harish Vedantham en Casper van der Kooi genomineerd voor Wetenschapstalent 2023.

  Harish Vedantham en Casper van der Kooi zijn door New Scientist genomineerd voor Wetenschapstalent 2023. De verkiezing is bedoeld om jonge wetenschappers en hun onderzoek een podium te geven.