Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculty of Science and Engineering

ERC Proof of Concept subsidie om monitoren van patiënten met hartfalen te verbeteren

18 januari 2024
Giovanni Maglia
Prof. dr. Giovanni Maglia

Hoogleraar chemische biologie  Giovanni Maglia  heeft van de European Research Council een ERC Proof of Concept Grant gekregen voor het ontwikkelen van een technologie om de diagnostische methoden voor patiënten met hartfalen te verbeteren. De aanvullende subsidie van EUR 150.000 is bedoeld om te onderzoeken wat het commerciële en/of maatschappelijke potentieel van de nieuwe technologie is, zodat de volgende stap richting innovatie gezet kan worden.

Meer dan 15 miljoen Europeanen lijden aan hartfalen en naar verwachting zal het aantal patiënten met hartfalen in 2060 wereldwijd met 33% zijn toegenomen. Dit onderzoek bouwt voort op de fundamenten van een eerder project dat werd bekroond met een ERC Consolidator Grant van EUR 2 miljoen zet de eerste stappen in de richting van het ontwerp van een innovatief apparaat dat de diagnostische mogelijkheden bij hartfalen verbetert.

Biologisch nanopore-gereedschap 

Een belangrijke basis voor betere diagnoses van hartfalen komt van natriurese-geleide therapie, dat mogelijkheden biedt voor gepersonaliseerde behandeling. Het monitoren van natriurese door urineonderzoek via Point of Care Testing (POCT) helpt bij de behandeling van ernstig hartfalen. POCT brengt echter verschillende complicaties met zich mee, omdat het alleen kan worden uitgevoerd door professionals in de gezondheidszorg en de kosten op de lange termijn hoog zijn. Maglio en zijn team gaan een biologische nanopore tool ontwikkelen voor real-time continue gezondheidsmonitoring van patiënten om de effectiviteit en efficientie van POCT te verbeteren.

Nauwkeurigheid en betrouwbaarheid verbeteren

Het nanopore instrument kan natriumionen, elektrolyten, eiwitten en biomarkers voor hartfalen detecteren in vloeibare monsters zoals urine. Door gebruik te maken van meerdere typen nanoporiën verbetert het systeem de nauwkeurigheid en betrouwbaarheid bij het identificeren van pathologieën die gerelateerd zijn aan hartfalen, waaronder nierfalen. De voordelen zijn onder andere de mogelijkheid tot miniaturisatie en zelfs draagbare instrumenten die de behoefte aan gespecialiseerde oplossingen minimaliseren en compatibel zijn met elektronische apparaten met een laag stroomverbruik. Dit verbetert de diagnostische methoden voor patiënten met hartfalen wereldwijd en maakt de weg vrij voor nauwkeurige en efficiënte medische interventies in de toekomst.

Schema van een proof-of-concept apparaat dat zal worden geïntegreerd met katheterisatiezakken voor continue bewaking van natriurese bij patiënten met hartfalen op IC-afdelingen
Schema van een proof-of-concept apparaat dat zal worden geïntegreerd met katheterisatiezakken voor continue bewaking van natriurese bij patiënten met hartfalen op IC-afdelingen

Giovanni Maglia werkt aan het Biomolecular Sciences and Biotechnology Institute van de Faculty of Science and Engineering van de Rijksuniversiteit Groningen. Met zijn onderzoeksgroep richt hij zich op de chemie en biofysica van nanoporiën.

Lees meer

ERC Consolidator Grant helps Giovanni Maglia develop new diagnostics

Laatst gewijzigd:18 januari 2024 11:43
View this page in: English

Meer nieuws