Skip to ContentSkip to Navigation
OnderwijsStudievoorlichtingMeer keuzeactiviteitenStudiekeuze

Over het kiezen van een studie

Voor de RUG is voorlichting niet hetzelfde als ‘zieltjes winnen’. Niemand is er bij gebaat dat een student vastloopt, stopt of switcht. De RUG niet, de studie niet en de student al helemaal niet.

Wat vind je in een brochure?

We schetsen in onze voorlichting en de brochures een eerlijk beeld van studeren aan de RUG en van de inhoud van de studies. Je vindt in brochures een korte indicatie of een studie geschikt is voor jou en wat mogelijke struikelblokken zijn bij het studeren. In brochures wordt ook aandacht besteed aan de beroepsperspectieven. Er staan interviews in met eerstejaars, ouderejaars en afgestudeerden. Zo proberen we een goed beeld te schetsen van de studie en de beroepen die erop aansluiten.

Je latere beroep

Een universitaire studie leidt vaak niet op tot een specifiek beroep. Het is vaak even wennen dat je tijdens je studie soms niet goed weet wat je er later mee gaat doen. Maar bij een universitaire opleiding hangt je latere baan erg af van je eigen interesses, je vakken, scriptie of stage. En ook van de vaardigheden die je ontwikkelt en de activiteiten die je naast je studie doet. Bijna alle afgestudeerden komen uiteindelijk goed terecht. Ook in mooie, tevredenstellende banen die (op het eerste gezicht) weinig met hun studie van doen hebben. Maar is dat erg?

Kijk en vraag zelf!

Begin vroeg met je oriëntatie op studies en steden. Als je in je laatste schooljaar nog begint, moet je vaak teveel vragen beantwoorden om tot een gefundeerde keuze te kunnen komen. Meeloopprogramma’s, zoals Een dag student bij de RUG, blijken in de praktijk erg nuttig en geven vaak een goed beeld. Of regel desnoods via via iets met een student. Vraag altijd wat een student minder goed bevalt aan een studie, of aan studeren in het algemeen.

Waarom kies je iets?

Ondanks alle websites, evenementen en folders maak je de keuze uiteindelijk zelf. Jíj bent er verantwoordelijk voor. Denk goed na wat je wilt en waarom. Heb je je echt wel goed laten voorlichten? Heb je een realistisch beeld van de studie? Wat is je motief om die studie te gaan doen? Doe je eigenlijk liever iets anders, maar kies je voor ‘een baan’? Een keuze voor ‘de portemonnee’ blijkt in de praktijk altijd slecht uit te pakken. Kies met je hart. Wie gemotiveerd is redt zich wel, ook na de studie. Heb je moeite met kiezen? Volg dan een studiekeuzeworkshop bij de RUG!

Voorlichting is niet studeren

Een keuze voor iets ingrijpends als een opleiding brengt altijd een risico met zich mee. Hoe goed je je ook hebt laten voorlichten. ‘The proof of the pudding is in the eating’ zeggen de Britten. Oftewel: je weet het pas echt als je het zelf ervaart. Hoe het is om voor jezelf te moeten zorgen. Om veel boeken te moeten lezen. Om bijna dagelijks met een bepaald vak bezig te moeten zijn. Om alles zelf te moeten plannen. Daar kan geen enkele voorlichting je op voorbereiden.

Bestaan ‘verkeerde keuzes’?

Ten slotte: Een verkeerde keuze en een studieswitch pakken niet altijd negatief uit. Integendeel. Veel studenten zitten na een overstap beter op hun plek en lekkerder in hun vel. Stel dat een vwo’er er in zijn eerste jaar economie op de universiteit achter komt dat het leraarschap en de pabo hem toch erg leuk lijkt. Dat hij van studie verandert en vervolgens een geweldige leraar wordt. Valt hem dan iets te verwijten? Valt een universiteit of hogeschool dan iets te verwijten? Soms duurt het gewoon wat langer voor je weet op welke plek je goed zit.

Laatst gewijzigd:28 november 2017 16:15