Skip to ContentSkip to Navigation
OnderwijsStudievoorlichtingMeer keuzeactiviteitenStudiekeuze

De 4 fases van studiekeuze

Er bestaat geen standaardformule die leidt tot een goede studiekeuze. Er zijn wel vier fases te onderscheiden, die je elke keer als je een studiekeuze moet maken, doorloopt. Deze vind je hieronder.

Fase 1: oriënteren

In de eerste fase van het studiekeuzeproces ga je op zoek naar informatie over jezelf en opleidingen die je leuk lijken. In deze fase is enige mate van zelfkennis cruciaal: wat vind je belangrijk, wat doe je graag en waar ben je goed in? Vervolgens is het van belang om te bepalen welke eisen jij aan een opleiding stelt, o.a. wat betreft inhoud, niveau, loopbaanmogelijkheden en locatie.

Fase 2: verkennen

In de verkenningsfase probeer je je een beeld te vormen van de opleiding(en) die uit je oriëntatie zijn gekomen. Je verzamelt informatie, maar trekt nog geen conclusie, en probeert je voor te stellen hoe het is om die opleiding te doen. Het is mooi als je iemand kunt vinden en spreken die zo’n opleiding doet of gedaan heeft, maar kan ook al veel helpen om je ouders/verzorgers naar hun opleidingskeuze te vragen.

Fase 3: verdiepen

In deze fase verdiep je je in opleidingen, zodat je deze met elkaar kunt vergelijken. Je leest studiegidsen en bezoekt open dagen en andere voorlichtingsevenementen. Hier kun je onderzoeken of jouw beeld van bepaalde opleidingen klopt met de dagelijkse praktijk. Het is handig om vooraf een aantal vragen te bedenken. Wat wil je weten over de studie? Deze vragen kun je dan ter plekke stellen aan studieadviseurs en/of studenten.

Fase 4: beslissen

Na het verkennen en vergelijken van opleidingen is het nu tijd om een besluit te nemen. Dit is vaak geen kwestie van “even” de knoop doorhakken. Er is vast een opleiding die je echt interesseert, maar dat wil niet zeggen dat je geen twijfels meer hebt. De vraag blijft: vind je deze opleiding leuk genoeg om me minimaal vier jaar mee bezig te houden? Als je blijft twijfelen, is het misschien verstandig om terug te gaan naar de verdiepingsfase, of een van onze studiekeuzeworkshops te volgen.

(Nog) niet studeren, maar...

Als het je niet lukt om een leuke opleiding te vinden, kun je overwegen om je studiekeuze uit te stellen. Een jaar werken levert nieuwe inzichten op. Je ontwikkelt nieuwe vaardigheden en er wordt meestal een stevig beroep gedaan op je zelfdiscipline en doorzettingsvermogen. Reizen verruimt je horizon in letterlijke zin. Je leert vaak een vreemde taal goed te spreken en ondervindt culturele verschillen. Na een jaar reizen gaat het kiezen van een studie meestal eenvoudiger. Maar ook dan geldt dat je nog steeds zelf een keuze moet maken en dat je je hierin goed dient te verdiepen.

Laatst gewijzigd:28 november 2017 16:14