Skip to ContentSkip to Navigation
Maatschappij/bedrijvenCentrum voor Informatie TechnologieVideodienstZelf video's maken

Hoe maak ik zelf een video?

Wat heb ik nodig?

Om een goede video te maken is er een aantal dingen nodig dat voorbereid moet worden. De belangrijkste benodigheden voor het maken van een video zijn:

  • Video opname apparatuur: Vrijwel iedere digitale camera is voorzien van een redelijke videofunctie. U kunt dus een fotocamera of videocamera gebruiken, maar een mobiele telefoon of webcam werkt - afhankelijk van de kwaliteit - ook goed.
  • Een geschikte achtergrond: Kies tijdens het filmen voor een geschikte achtergrond, dus een rustige achtergrond. Op deze manier worden studenten niet snel afgeleid en tevens staat het professioneler wanneer er een rustige, effen achtergrond te zien is in plaats van een rommelige achtergrond.
  • Indien nodig een statief: Een statief zorgt voor een stabiel beeld wat rustiger en professioneler oogt.

Hoe maak ik een goede video?

Er zijn een aantal inhoudelijke en technische elementen waar je rekening mee moet houden bij het maken van een video die de kwaliteit van een video flink kunnen verhogen.

  • Denk goed na over de duur van de video in relatie tot de inhoud. Een goede kennisclip is maximaal 7 minuten lang en focust zich voornamelijk op 1 enkel onderwerp. Als u complex materiaal behandelt kan het de moeite waard zijn om een thematische scheiding te maken tussen een aantal video's die iedere een concept uitleggen. Probeert alle tekst weg te knippen die niet noodzakelijk zijn om de boodschap van de video goed te begrijpen.
  • Visuele middelen zoals tekeningen, animaties en overige presentaties kunnen de kwaliteit verhogen. Los van de voordelen die illustraties hebben, kan het ook aangenaam zijn om variatie in de video aan te brengen.
  • Een goede belichting, camerahoek en afstand tot de camera kunnen de kwaliteit van een video flink verhogen. Probeer te voorkomen dat er licht van boven komt die een schaduw werpt over het gelaat van de persoon die in beeld is, dit kan een heel storend effect hebben.
  • Bedenk goed wat je precies in beeld wil brengen. Zo kun je ervoor kiezen om de gehele persoon in beeld te brengen of slechts zijn bovenlichaam. Ook de achtergrond speelt een belangrijke rol; probeer een rommelig bureau te vermijden, zeker objecten waar een leesbare tekst op staan, kies liever een egale muur of een nette boekenkast uit; dit vestigt in positieve zin de aandacht op de spreker en niet op de omgeving.

Waar begin ik?

Het is aan te raden om voordat u begint met opnemen een kort plan van aanpak en een script te maken waarin u voor uzelf uitschrijft wat precies de bedoeling is zodat u van tevoren al goed nadenkt over de verschillende onderdelen. Het kan ook raadzaam zijn om de tekst uit te schrijven en kort te timen hoe lang deze ongeveer duurt, zeker als u ook ander beeldmateriaal gebruikt in de video. Zeker bij een reeks van video's of materiaal wat in een tentamen gebruikt gaat worden is dit verstandig, dan weet u zeker dat u niks vergeet en dat de video's aansluiten op de rest van het materiaal.

Er is op het internet al heel veel materiaal te vinden dat als inspiratie kan dienen, zo staat Youtube vol met kennisclips en ook professionele producties voor MOOCS kunnen een goed voorbeeld zijn. Ook biedt Weblectures.nl veel informatie, voorbeelden en best practises.

Laatst gewijzigd:22 maart 2017 17:34
printView this page in: English