Skip to ContentSkip to Navigation
Society/business Center for Information Technology Video service Making videos yourself

Waarom zelf video maken?

Zelf korte video's maken is leuk en hoeft niet moeilijk te zijn. U heeft in ieder geval een camera nodig, liefst met een statief. U kunt daarvoor je smartphone of een compacte videocamera (bv een CANON) gebruiken. Op Youtube zijn diverse tutorials te vinden met tips en tricks om goede kennisfilmpjes op te nemen. Kort samengevat is het belangrijk dat u van tevoren weet wat je wilt vertellen of filmen. Het uitschrijven van een script helpt daarbij. Naast video's kunt u ook animaties maken om iets uit te leggen, er zijn diverse programma's zoals Powtoon die dit toegankelijk maken. Ook zijn er online databases zoals Academia en TedEx waar uvideofragmenten kan vinden om te gebruiken.

Video's maken
Video's maken

De voordelen

Zelf video's maken heeft als voordeel dat u zelf beslist waar het filmpje over gaat. Studenten kunnen deze video thuis bekijken en de video kan gebruikt worden in toetsen en opdrachten. Ook kunnen video's interactief gemaakt worden en ingezet worden voor flipped classroom. Voor het inzetten van het flipped-classroom model in uw onderwijs biedt ESI een training aan. Daarnaast kan een video zorgen voor een welkome, activerende afwisseling van regulier materiaal zoals boeken en hoorcolleges.

Afhankelijk van het onderwerp van de video, wordt een videoduur aangeraden van 1 tot 7 minuten. Het is soms lastig en wat saai om een video in een keer op te nemen, u kunt daarom de video bewerken of verduidelijken met behulp van aanvullende software om plaatjes en teksten toe te voegen. Programma's zoals Screenpresso en Screencast-o-matic maken het mogelijk om via de webcam een filmpje te maken waarbij u ook het beeld van uw computer of laptop op kan nemen.

Wilt u het iets professioneler aanpakken? Bij FEB en Letteren/Rechten zijn studio's te huur met professionele apparatuur. Hoewel deze bedoeld zijn voor eigen facultaire medewerkers en studenten, kan er op vrije momenten een reservering gemaakt worden. Voor meer informatie kunt u het beste contact opnemen met video.feb@rug.nl of avservices@rug.nl.

Laatst gewijzigd:28 maart 2017 09:48
printView this page in: English