Skip to ContentSkip to Navigation

Centre of expertise CIBIF

Faculty of Economics and Business
Centre of Expertise CIBIF Blog
Header image Centre of Expertise CIBIF

Dr. Auke Plantinga: ‘Iedereen vroeg met pensioen is duur’

Date:07 February 2019
Author:dr. Auke Plantinga
Auke Plantinga opiniestuk
Auke Plantinga opiniestuk

Afgelopen week verscheen dr. Auke Plantinga met een opiniestuk in het Dagblad van het Noorden. In dit artikel licht hij toe waarom het geen goed idee is om de pensioenleeftijd weer te verlagen.

Onrealistisch
‘Ik denk dat veel mensen dit idee zullen omarmen’, legt hij uit in de krant. ‘Het is alleen niet erg realistisch om te denken dat dit zou kunnen zonder dat dit grote kosten met zich meebrengt. Het terugvallen op de oude pensioenleeftijd is een dure maatregel, en zal dus linksom of rechtsom betaald moeten worden.’

Vergrijzing
Volgens Plantinga zou deze maatregel betekenen dat de belastingen omhoog moeten of elders bezuinigd moet worden om de AOW-uitkeringen te kunnen financieren. Dit is op korte termijn betaalbaar, maar levert op lange termijn mogelijk problemen op. ‘Door de vergrijzing wordt een groter wordende groep mensen betaald uit de belasting op te brengen door een steeds kleinere groep.’ De hogere pensioenleeftijd maakt dit probleem dan ook aanzienlijk kleiner. Bovendien maakt een grotere groep werkenden een hogere economische groei mogelijk.

Illusie
‘Het is waar dat Nederland wereldwijd gezien een relatief grote pensioenreserve heeft, maar er is ook enorm veel geld nodig om iemand van 65 jaar gemiddeld nog zo’n twintig jaar een uitkering te geven’, voegt Plantinga hieraan toe. Met behulp van een simpele rekensom trekt hij de conclusie dat het een illusie is om te denken dat we allemaal vijftig jaar lang een uitkering zouden kunnen krijgen van de pensioenfondsen.

Het hele opiniestuk van dr. Auke Plantinga is te lezen op Dagblad van het Noorden.

About the author

dr. Auke Plantinga
dr. Auke Plantinga
dr. Auke Plantinga, Director CIBIF
/staff/a.plantinga/