Skip to ContentSkip to Navigation
OnderwijsBacheloropleidingenFilosofie van een Bepaald Wetenschapsgebied
Header image Filosofie van een Bepaald Wetenschapsgebied

Filosofie van een Bepaald Wetenschapsgebied

Doe je al een bachelor en zoek je verdieping? Hou je van kritisch redeneren en verschillende denkwijzen? Als wijsgeer van een bepaald wetenschapsgebied combineer je je studie met Filosofie.

Met de bachelor Filosofie van een Bepaald Wetenschapsgebied geef je je huidige opleiding een filosofische verdieping. Je combineert twee studies, namelijk de volledige bachelor van een specifiek wetenschapsgebied en een verkorte bachelor Wijsbegeerte. De eerste hiervan is je hoofdstudie en kan bijna elke studie zijn. De filosofische kennis die je opdoet, pas je toe op je hoofdstudie.

In het eerste jaar doe je de propedeuse van je hoofdstudie. Daarna kan je instromen. In het tweede en derde jaar rond je de bachelor van je hoofdstudie af en begin je met het programma van Filosofie. Dit is een programma van één jaar aan studeertijd, maar het is aan te raden de stof over meerdere jaren te verdelen.

Daarna kun je doorstromen naar de tweejarige master Filosofie (120 EC), waarin je twee masterdiploma's haalt, die van Filosofie en die van je hoofdstudie. Ook kun je verder gaan met een andere master van Filosofie of een master van je eigen wetenschapsgebied.

Feiten & Cijfers
Titel/Graad
BA in Filosofie van een Bepaald Wetenschapsgebied
Type opleiding
Bachelor
Duur
36 maanden (180 ECTS)
Croho code
57084
Voertaal
Engels
Start
Faculteit
Wijsbegeerte
Waarom dit programma in Groningen?

Deze opleiding kreeg het Kwaliteitszegel Topopleiding van de Keuzegids 2018. Sinds het ontstaan van de Keuzegids Universiteiten en de "Beste Studies"-ranglijst van Elsevier wordt Filosofie in Groningen consequent als één van de beste in het land beoordeeld, regelmatig als dé beste. In 14 jaar tijd stonden we 12x op nummer 1 in de Elsevier-ranglijst, die gebaseerd is op de resultaten van een enquête onder studenten en hoogleraren. De twee overige keren stonden we op nummer 2.

Een recente beoordeling gaf het onderzoek aan de faculteit het predicaat 'Excellent'.

De Bachelor Filosofie van een Bepaald Wetenschapsgebied kun je alleen in Groningen en Rotterdam doen.

Programma
VakkenCourse Catalog >
Vakken van het wetenschapsgebied (120 EC)
VakkenCourse Catalog >
1 specialisatiecursus (5 EC)

1 Specialization course

3 verdiepende / verbredende cursussen (15 EC)

3 Elective advanced courses

6 inleidende cursussen (30 EC)

6 Introductory courses

Bachelorscriptie (10 EC)

Bachelor's thesis

Curriculum

De studie Wijsbegeerte van een bepaald wetenschapsgebied is bedoeld voor studenten die al aan de universiteit studeren en die hun wetenschapsgebied filosofisch willen verdiepen. Het betreft dus een gecombineerde studie. Het filosofisch onderdeel van het programma omvat 60 ECTS, maar deze hoeft niet in een jaar gerealiseerd te worden. Je kunt je aanmelden voor de bachelor nadat je de propedeuse van je wetenschapsgebied gehaald hebt.

Studeren in het buitenland

Alle studenten worden gestimuleerd om een periode in het buitenland te studeren.

Toelatingseisen

Toelaatbare profielen Nederlandse diploma's

 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • academische propedeuse

Toelatingseisen

Propedeuse van een niet-filosofische universitaire studie.

Studiekeuzecheck

De studiekiezer kan een studiekeuzeadviesgesprek aanvragen.

Aanmeldingsprocedure

Om te kunnen starten met de opleiding moet je beschikken over een propedeuse van een universitaire studie. De opleiding start op postpropedeutisch niveau. Geef daarom in Studielink aan dat je niet wilt starten in het eerste jaar van de opleiding. Hier is een aparte optie voor in het menu. Selecteer daarna 'Filosofie van een Bepaald Wetenschapsgebied (Bachelor)' en rond de aanmelding af.

De aanmelding kan per maand. Er is geen matching en geen bindend studieadvies.

Je kunt je voor de opleiding aanmelden via de gangbare aanmeldprocedure.

NB: studenten kunnen niet worden toegelaten op basis van een hbo-propedeuse.

Toelatingseisen

Specifieke eisenExtra informatie
taaltoets cijfer

TOEFL IBT score of 92, an IELTS score of 6.5

vooropleiding

In order to be admitted, you will need to have a completed a propaedeutic degree/first year of a non-philosophical research university bachelor programme (equivalent to a Dutch research university level degree).

Please indicate on Studielink that you will not start in the first year, because the bachelor starts on a postpropaedeutic level. We will check whether you have obtained your propaedeutic exam and we will finish your registration.

Taaleisen

ExamenMinimum score
IELTS gemiddelde score6.5
TOEFL internetversie92

Aanmeldingsprocedure

Please indicate on Studielink that you will not start in the first year, because the programme starts on a postpropaedeutic level. (There is a separate option in the menu.) Then select 'Philosophy of a Specific Discipline (Bachelor)' and finish your application.

Enrollment is possible each month. There is neither a matching procedure nor a binding study advice.

Students can follow the regular registration procedure for bachelor's degrees. Students currently registered at the University of Groningen do not have to submit an application file.

International students who wish to apply for this programme on the basis of a non-Dutch diploma should also submit an application file before 1 May. This file should contain a CV, motivation letter, copy of bachelor diploma, transcript of records and proof of English proficiency (see below). Please submit your file to fil-study-advisor@rug.nl.

NB: It is not possible to apply for this programme on the basis of a degree of a university of applied sciences ('hogeschool').

Inschrijvingsdeadlines

Type studentDeadlineStart opleiding
EU/EEA studenten01 mei 201901 september 2019
01 mei 202001 september 2020
non-EU/EEA studenten01 mei 201901 september 2019
01 mei 202001 september 2020
Collegegeld
NationaliteitJaarKostenVorm
EU/EER2018-2019€ 2060voltijd
niet EU/EER2018-2019€ 8300voltijd
EU/EER2019-2020€ 2083voltijd
niet EU/EER2019-2020€ 8900voltijd

Gehalveerd wettelijk collegegeld voor eerstejaars: https://www.rug.nl/education/tuition-fees-halved

Praktische informatie voor:

Na je studie

Arbeidsmarkt

Als afgestudeerde filosoof liggen er tal van mogelijkheden open. Je blijkt veel kans te hebben op een baan als je in denken en doen flexibel bent en een aantal belangrijke vaardigheden beheerst. Je moet hoofdzaken en bijzaken kunnen onderscheiden, je moet problemen scherp en helder kunnen analyseren, je moet een kritische houding hebben, je moet goed kunnen communiceren, je moet je bewust zijn van de morele gevolgen van je handelingen en je moet creatief zijn.

En dat zijn nu net de vaardigheden die filosofen beheersen!

Na de bachelor Wijsbegeerte van een bepaald wetenschapsgebied heb je de mogelijkheden van je eigen wetenschapsgebied. Daarbij heb je een streepje voor door de kritische blik die je tijdens je studie Wijsbegeerte hebt ontwikkeld. Bovendien heb je de mogelijkheden van Filosofie.

Filosofen vinden onder andere werk in het onderwijs. Ook gaan ze regelmatig aan de slag in de politiek of als journalist, redactioneel medewerker of beleidsmedewerker bij bedrijven of de overheid. Daarnaast is het mogelijk om onderzoeker aan een universiteit te worden.

Onderzoek

Research

Philosophical research in Groningen has a strong reputation, witness the excellent marks it has received for many years from international assessment committees. According to the most recent committee, headed by Prof. Timothy Williamson, Groningen "is producing research that is cutting-edge by international standards. There is a strong and bracing emphasis on judging work by the highest international standards. Amongst the relevant specialists the reputation of the Institute is high..

Nu aanmeldenDownload brochureOpen dagen en evenementenContact
Open DagBroerstraat 5Meer informatie
Open DagBroerstraat 5Meer informatie

Contact

Wil je meer weten over de opleiding Filosofie van een Bepaald Wetenschapsgebied, neem dan contact op:

 • 
								Testimonial van

  Van Minor via Bachelor naar Master

  Lees verder

  Vier jaar geleden begon ik aan de studie psychologie. Bij de klinische vakken gebruiken we voor het stellen van diagnoses een dik handboek, de DSM-V. We scheiden met diagnostische criteria het normale van het abnormale. Is dit een afspiegeling van de werkelijkheid, of creëren we deze zelf? En wat zegt dat dan over het begrip "normaal zijn"? Het antwoord op de ene vraag leidt weer tot een nieuwe. Ik vond het jammer dat we bij psychologie niet begeleid werden bij het uitdiepen van zulke vragen.

  "Je zou een Minor Filosofie moeten doen!"

  Via een vriendin, die filosofie studeert, kwam ik erachter dat er bij Sociale - en Wetenschapsfilosofie veel over dit type vraagstukken wordt nagedacht. In gesprekken met diezelfde vriendin stuitte ik al snel op elementairdere vraagstukken omtrent "het zijn der dingen" (ontologie) en "het kennen der dingen" (epistemologie). "Je zou een Minor Filosofie moeten doen!", luidde het advies. Dat heb ik gedaan. We kregen Filosofie van Oudheid tot Nu, Wetenschapsfilosofie en een vak "Redeneren en Argumenteren". Een uitgebreid en inspirerend pakket om een mooie filosofische basis te leggen.

  Uitbreiden naar een Bachelor

  Dat halve jaar heb ik als leerzaam en uitdagend, maar ook gezellig ervaren. De faculteit is klein en het contact laagdrempelig en persoonlijk. Soms stond ik, voor mij ongekend, met een docent koffie te drinken en te kletsen over de meest uiteenlopende zaken. Ook gesprekken met medestudenten kwamen makkelijk op gang. Toen bleek dat je de Minor kunt uitbreiden naar een Bachelor Wijsbegeerte van een bepaald Wetenschapsgebied (WveW), heb ik dat met veel enthousiasme gedaan. Ik volgde hiervoor 30 extra studiepunten aan vakken, waaronder het schrijven van een Bachelorscriptie. Hierin kon ik naar hartelust het gebruik van diagnostische criteria uitpluizen.

  WveW van harte aanbevolen

  Inmiddels doe ik de Master Wijsbegeerte van een Wetenschapsgebied (WveW), ik studeer dus Klinische Psychologie en Filosofie tegelijk. Het zelfstandig samenstellen van een vakkenpakket om een leidraad te hebben voor de vragen die je zelf tegenkomt vind ik erg waardevol. Ik denk dat eigen initiatief in deze studie erg belangrijk is. Iedereen die op zoek is naar verdieping kan ik deze opleiding van harte aanbevelen. De mogelijkheden zijn heel divers en je leert gaandeweg ook nog eens goed schrijven en kritisch denken. En hoewel er voor mij nog geregeld nieuwe vragen bij komen, voel ik me nu niet alleen op mijn plek, ik leer ook ècht wat ik wil leren!

  Sluiten
 • 
								Testimonial van

  I'd be happy to see a philosophy course integrated in all academic programmes

  Lees verder

  The Faculty of Philosophy feels a hidden gem of serenity in an otherwise bustling street of the Netherlands' cosiest city centre. Its entrance, and I mean its student entrance, not the main door at the street side which can only be opened by staff, is accessible through an alley that leads to a small courtyard cluttered with bikes. I had a hard time finding it behind the façade of the Oude Boteringestraat, which made me arrive late for my first ever lecture there, as if I was a freshman again.

  ‘What does scientific even mean?’

  Almost two years earlier, I had started my academic career at the University of Groningen studying International Relations and International Organization (IRIO). Day in, day out, I’d focus on conflict and war, strengthened even more by the wide variety of the Middle Eastern Studies courses I took in addition to my degree programme. With hitchhiking as my purest passion, I enjoyed listening to the countless interpretations and perspectives people have on conflicts, war, and the world itself. But questions that were once simply interesting to explore, eventually started to bug me. What is truth? Is there a truth? What is right, what is wrong? What ethical responsibilities do I have? What does scientific even mean? Some thought-provoking courses on theoretical and methodological problems within IRIO made me realize I wanted to question more. But I was already far into my bachelor’s programme… What to do?

  An absolute godsend

  And then I found out about the English-taught Philosophy of a Specific Discipline programme. An absolute godsend for those curious students that wish to explore more philosophical aspects of science, I must say. While continuing my normal programme, I had the opportunity to also deepen and widen my philosophical interest. The programme did not give a simple answer to my questions. Often, they were a tantamount of possible answers. But perhaps more importantly the programme offered the tools to approach such questions, it taught the skill of thinking critically, thereby only widening the gray zone. Besides, I must also emphasize that I felt the lecturers genuinely care about their students, given their critical and useful feedback on essays and exams, as well as their well-prepared lectures.

  I’d be happy to see a philosophy course integrated in all academic programmes

  That sounds like a lot of sunshine and roses. Which it is, from my perspective. If there is one quote that intrigues me, it’s Friedrich Nietzsche’s ‘There are no facts, only interpretations’. He wrote the sentence in his essay On Truth and Lies (1873). There is no objectivity, only subjectivity. All our ideas and judgments are formed through our own perspective. In today’s information age, we have access to the greatest amount of information ever. However, the amount of misinformation and disinformation also appears to be increasing. Therefore, one of the most important aspects of this programme has not been finding concrete answers but mastering the skill to think critically. I’d be happy to see a philosophy course integrated in all academic programmes. But well, that’s my opinion. In Nietzsche’s words, ‘You have your own way. I have my way. As for the right way, correct way and the only way, they do not exist.’ So for now, the Philosophy of a Specific Discipline provides an excellent solution, for me, and just like its location, its existence also still remains a hidden gem for many university students.

  About Christiaan

  Before starting the Philosophy of a Specific Discipline programme at the University of Groningen, Christiaan Triebert studied a Bachelor’s in International Relations and International Organization. He is currently pursuing a Master’s degree at King’s College London.

  Sluiten
 • 
								Testimonial van

  You will run a serious risk of never wanting to return to your main field of study if you enrol in this programme

  Lees verder

  Since I have started the Philosophy of a Specific Discipline Programme I have found myself experiencing an almost perpetual state of confusion. Though my confusion has sometimes been a source of great frustration, it has never discouraged me in my pursuit of becoming a philosopher. The latter has everything to do with the Faculty of Philosophy and its inhabitants.

  I joined the programme after finishing my Psychology Bachelor. In the first semester of the last year of this bachelor I took the Philosophy Minor. It was there that I was introduced to a topic that made everything else I had ever learned about pale in comparison: Metaethics. When I returned to psychology I tried to integrate my new found passion in my studies, writing my thesis on the effects of empathy on metaethical attitudes. While writing my thesis, I realised that I enjoyed the philosophical work a lot more than the psychological work. So, I made an appointment with the faculty’s student advisor, hoping some arrangement could be made, but feeling rather pessimistic about it.

  A programme tailored to me

  The conversation I had that day characterises how the faculty sees its students. The emphasis was not on whether I had the right skill-set or profile to fit the programme, but on how the programme could be tailored to me, so that it would be conducive to my goals. The presumption appeared to be that I would succeed, given that I received the right guidance. I have set my goals (even) higher now, having decided to use the programme as a pre-master for the Research Master in Philosophy, which has quite strict selection criteria. I tend to get overwhelmed from time to time, when I think about having to meet these criteria. But, as I said before, I never get discouraged and that is because there is always someone, staff or student, who will take the time to take you through the material again, answer your questions and address your doubts, or to provide you with the necessary encouragement.

  Learn from some of the brightest minds in philosophy

  What you take from the programme strongly depends on your personal interests and background. No matter which courses you choose to follow, however, you will have the opportunity to learn from some of the brightest minds in philosophy. Though these philosophers all have their own take on what philosophy is about and which questions are relevant, there is one thing each and every one will teach you. You will learn to evaluate, and more importantly, value your own thoughts and ideas. Now, I believe this is something that you can only learn by doing philosophy. The moment you walk into your first lecture, and here I paraphrase prof. dr Martin Lenz, you join the huge conversation that is philosophy. Lecturers will ask you about your take on a philosophical problem, or your objections to a position, because your input is considered valuable. After a while, you will – hopefully – learn to see this too, and be able to contribute your unique views and ideas to the philosophical conversation.

  Lectures are very interactive

  Most importantly perhaps, the programme is also a lot of fun. Lectures are very interactive, so there is plenty of room for discussion with your lecturers and peers. There is a wide of range of interesting and challenging topics you can study, and when you find a topic you love chances are that there will be someone on staff that will happily take the time to tell you all about it. STUFF, the Faculty’s study association, organises all kinds of study-related and social activities, that will make your experience as a philosophy student even more enjoyable. To summarize, if you enrol in the Philosophy of a Specific Discipline Programme you will run a serious risk of never wanting to return to your main field of study. But that’s alright, because it’s never too late to become of a philosopher.

  Sluiten
 • 
								Testimonial van	Patrick Leacy

  This is what academia is supposed to be like

  – Patrick Leacy
  Lees verder

  It was a long and arduous career in engineering that led me to the philosophy faculty. With a two year stop-over in mathematics to orient my logical compass I felt that it was time to jump the monotonous tracks of the modern scientific paradigm and learn to think more independently. I sought respite in the halls of the philosophy faculty. And I found it.

  Here in a grand old building tucked down a narrow, cobblestone alley, one is as free of the foot-worn, fact-gathering rat race of modern academia as one could be. It is by the nature of the art-of-thought that the pressure to fill a mould is replaced with encouragement to satisfy one’s curiosity and grow into oneself. Students are inundated with timeless ideas; gems of thought that are so variously faceted that there is always promise of a novel angle for the inquisitive mind, and tools of reasoning; to provide clarity of thought whatever the focus. This is what academia is supposed to be like: an intellectual journey as opposed to a subscription - though credit is also due to the ethereal nature of a philosophical career.

  There is a surprise in store for everyone

  The curriculum of Philosophy of a Specific Scientific Discipline begins with a unique one semester tour of the highlights of philosophy. Engaging lecturers deliver fundamental, invigorating ideas. From modern politics to formal logic to nihilist ethics, there is a surprise in store for everyone and everyone benefits from the breadth of coverage. These lectures are shared with diverse peers from across the university with a common passion for open-mindedness and truth. In the second semester a range of electives are offered and it is here that one sees further practical value in the programme. The courses are focused and relevant to one’s interests, and they are often shared with the most curious and engaging people one could hope to meet; the pure philosophy students.

  Welcoming student association

  The benefits of the programme are not limited to the curriculum, however. Once in the door one is also welcomed to the STUFF student association of the philosophy faculty. This was the highlight of the programme for me. The association is welcoming and active and will keep you entertained for the rest of your time in Groningen.

  Sluiten
Studentprofiel

ambitious, critical, serious, hard-working

(Bindend) studieadvies
 • Minimaal 45 EC in de eerste 12 maanden (bindend)

Aan het einde van je eerste studiejaar en aan het einde van je tweede studiejaar krijg je een bindend studieadvies. Je krijgt een positief studieadvies als je meer dan 45 ECTS hebt gehaald (op een totaal van 60 ECTS). Bij een negatief studieadvies (minder dan 45 ECTS) mag je helaas niet doorgaan met de opleiding en moet je wat anders gaan doen.

Daarnaast is het de bedoeling dat je aan het einde van je tweede studiejaar al je eerstejaars vakken hebt behaald. Is dit niet het geval, dan zal je ook een negatief studieadvies krijgen en de opleiding moeten verlaten. Om ervoor te zorgen dat je precies weet waar je staat, krijg je al in december een voorlopig studieadvies.

Heb je vragen over het bindend studieadvies of over je studievoortgang, neem dan zo snel mogelijk contact op met je studieadviseur.

NB: Bij sommige opleidingen gebruik maken van een tutorbegeleiding (check bij je eigen studieadviseur hoe het geregeld is).

Studiebegeleiding

Als je vragen hebt of advies wilt over je studie en aanverwante zaken, of als je problemen hebt die het studeren in de weg staan, dan kun je een gesprek aanvragen met de studieadviseur. Wat je met haar bespreekt, wordt uiteraard vertrouwelijk behandeld. Verder worden bachelorstudenten begeleid door een tutor, die met elke student vast contact onderhoudt over zijn of haar studieverloop. Eerstejaars krijgen daarnaast in groepjes van ongeveer zes personen een ouderejaars als studentmentor.

Aansluitende master programma's