Skip to ContentSkip to Navigation
OnderwijsBacheloropleidingenKunstmatige Intelligentie
Header image Kunstmatige Intelligentie

Kunstmatige Intelligentie

Bij Kunstmatige intelligentie onderzoeken we bestaande intelligentie van mensen en dieren en ontwikkelen we nieuwe intelligente computers en robots. We ontwerpen ook gebruiksvriendelijke producten.

We simuleren bestaande intelligentie met computerprogramma's om meer te leren over waar intelligentie vandaan komt en hoe het werkt. De kennis die hier uit voorkomt, dient vervolgens als inspiratie voor nieuwe programma's, producten en robots. Naast het simuleren van bestaande intelligentie ontwerpen we ook nieuwe slimme algoritmes en systemen.

Kennis uit veel vakgebieden
Kunstmatige intelligentie (Artificial intelligence) gebruikt kennis uit verschillende vakgebieden, zoals informatica, cognitieve psychologie, taalkunde, logica, biologie, neurowetenschappen en filosofie.

Programmeren en wiskunde maken een belangrijk deel uit van de opleiding, omdat dit de bouwstenen zijn om nieuwe intelligentie systemen te bouwen en intelligentie te simuleren. Kun je al programmeren? Dan kun je daarop mooi voortbouwen in het eerste jaar. Heb je nog helemaal geen voorkennis? Dan zul je harder moeten werken om snel op niveau te komen.

Internationale bachelor
Je werkveld later en het bedrijfsleven zijn internationaal georiënteerd. Een goede reden om deze opleiding Artificial intelligence als internationale bachelor aan te bieden, met al het onderwijs in het Engels.

Let op: deze opleiding hanteert per studiejaar 2019-2020 een numerus fixus. Meer informatie over de numerus fixus, de toelatings- en de selectieprocedure vind je op de KI Numerus-Fixuspagina.

Feiten & Cijfers
Titel/Graad
BSc in Kunstmatige Intelligentie
Type opleiding
Bachelor
Duur
36 maanden (180 ECTS)
Croho code
56981
Voertaal
Engels
Start
September
Faculteit
Science and Engineering
Studie in Cijfers
Waarom dit programma in Groningen?
 • Kunstmatige Intelligentie (Artificial Intelligence) is een internationale, Engelstalige bachelor.
 • We hebben een unieke positie als het gaat om onderzoek naar cognitief modelleren, logica, en handschriftherkenning.
 • De opleiding is erg breed: je houdt je bezig met cognitiewetenschap en taalkunde, maar ook met machine learning en robots.
 • Beste opleiding Kunstmatige Intelligentie volgens Elsevier en de Keuzegids Universiteiten 2019.
 • Onze faculteit kent twee Nobelprijswinnaars: de Nobelprijs voor Scheikunde voor Ben Feringa in 2016 en de Nobelprijs voor Natuurkunde voor Frits Zernike.
Programma
Vakken
Algorithms and Data Structures
Artificial Intelligence I
Autonomous Systems
Basic Scientific Skills
Calculus
Cognitive Psychology
General Linguistics
Imperative Programming
Introduction to Artificial Intelligence
Introduction to Logic
Introduction to the Brain
Linear Algebra and Multivariable Calculus
Vakken
Advanced Logic
Architectures of Intelligence
Knowledge and Agent Technology
Language and Speech Technology
Neural Networks
Object-Oriented Programming
Philosophy of Cognitive Science
Practicals in e.g. Autonomous Systems, Knowledge Technology
Practicals in e.g. Language and Speech Technology
Signals and Systems
Statistics
Vakken
Artificial Intelligence II
Bachelor Project (10 EC)
Minor Electives (15 EC)
Neurophysics
Practical, e.g. Cognitive Science

Curriculum

Een studiejaar bestaat uit 60 studiepunten (ECTS). De meeste vakken zijn 5 ECTS.

Een volledig overzicht van alle vakken vind je op: https://www.rug.nl/ocasys/fwn/vak/showpos?opleiding=3680

Studeren in het buitenland

 • Studeren in het buitenland is niet voorzien
 • Maximaal 30 EC
Toelatingseisen

Toelaatbare profielen Nederlandse diploma's

 • Cultuur & Maatschappij

  wiskunde A of wiskunde B

 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek

Toelatingseisen

Specifieke eisenExtra informatie
taaltoets cijfer

Een voldoende voor je vwo-Engels is aan te bevelen omdat de opleiding Engelstalig is.

overige toelatingseisen

Heb je een andere vooropleiding, zoals een HBO-propedeuse of een niet-toereikend vwo-diploma? Kijk dan voor meer informatie over de toelatingsprocedure via de Toelatingscommissie BSc opleidingen FSE op:

http://www.rug.nl/fse/beta-studie/praktisch/toelating-inschrijving/

Aanmeldingsprocedure

The Admissions Board will decide whether you can be admitted to the Bachelor's degree programme. Applications are evaluated on a continuous basis. You do not have to wait until the application deadline to apply.

Toelatingseisen

Specifieke eisenExtra informatie
aanvullend vak

Mathematics.

This is merely an indication of required background knowledge. The admissions board determines whether the specific contents of this/these course(s) meet the admission requirements of the bachelor programme for which you applied.

taaltoets cijfer

Proof of English proficiency is required: TOEFL IBT score of 92, a TOEFL CBT score of 237, a TOEFL PBT score of 580, an IELTS score of 6.5, a CAE or CPE certificate.

MAKE SURE TO VISIT http://www.rug.nl/fwn/fmns-programme/admissions/bsc/language for all the necessary information about required language tests.

vooropleiding

Secondary education equivalent to Dutch pre-university education is required.

This is merely an indication of the required general level of applicants' previous education.

FOR MORE INFORMATION please visit the 'BSc Application Procedure' pages at: http://www.rug.nl/education/international-students/application-procedure/entry-requirements/bachelor-degree-programme

Numerus Fixus

Deze opleiding heeft een numerus fixus van maximaal 150 instromers per jaar.

De Bacheloropleiding Kunstmatige Intelligentie aan de Rijksuniversiteit Groningen heeft een Numerus Fixus. Dit betekent dat geïnteresseerde studenten een selectieprocedure moeten doorlopen voordat ze toegelaten kunnen worden. De procedure test kandidaten op hun geschiktheid en motivatie voor de opleiding. De opleiding laat 150 studenten toe tot haar programma. Geïnteresseerde studenten moeten zich vanwege de Numerus-Fixusprocedure voor 15 januari 2019 aanmelden in Studielink.

De toelatingsprocedure voor geïnteresseerde studenten is afhankelijk van het type diploma dat zij hebben behaald. Informatie over de procedure voor Nederlandse vwo-diploma's staat op https://www.rug.nl/education/nederlandse-studenten. Informatie voor niet-reguliere Nederlandse diploma's is te vinden op https://www.rug.nl/fse/beta-studie/praktisch/toelating-inschrijving. Meer informatie over de procedure voor buitenlandse diploma's is te vinden op https://www.rug.nl/education/international-students/application-procedure.

De selectieprocedure staat los van de toelatingsprocedure. Iedere student moet tijdens de selectieprocedure (na 15 januari) nog twee andere dingen doen: een portfolio aanleveren (voor 1 maart) en een online selectietest maken (rond 2 maart). Het portfolio moet bestaan uit een kopie van je cijferlijst, een curriculum vitae en een motivatiebrief. Je ontvangt je resultaat op 15 april via Studielink. Er staat meer informatie over de Numerus Fixus, de toelatings- en de selectieprocedure op de KI Numerus-Fixuspagina. Als je algemene vragen hebt over de Numerus-Fixusprogramma's, kijk dan eerst op https://www.rug.nl/education/nederlandse-studenten/inschrijven/studies-met-een-numerus-fixus. Voor al je specifieke vragen kun je terecht bij numerusfixusai@rug.nl. Vragen over niet standaard-vooropleidingen zoals een HBO-P kunnen en Colloquium Doctum worden gesteld via admissions.board.bsc.fse@rug.nl. Vragen over de toelatingsprocedure voor niet Nederlandse vooropleidingen kunnen gesteld worden via admission@rug.nl. We gaan niet in op inhoudelijke vragen (zoals over de inhoud van de online selectietest).

Meer informatie vind je hier: https://www.rug.nl/fse/beta-studie/praktisch/artificial-intelligence-numerus-fixus

Inschrijvingsdeadlines

Type studentDeadlineStart opleiding
Nederlandse studenten15 januari 202001 september 2020
EU/EEA studenten15 januari 202001 september 2020
non-EU/EEA studenten15 januari 202001 september 2020
Collegegeld
NationaliteitJaarKostenVorm
EU/EER2018-2019€ 2060voltijd
niet EU/EER2018-2019€ 10900voltijd
EU/EER2019-2020€ 2083voltijd
niet EU/EER2019-2020€ 12500voltijd

Gehalveerd wettelijk collegegeld voor eerstejaars:

https://www.rug.nl/education/tuition-fees-halved

Praktische informatie voor:

Na je studie

Arbeidsmarkt

Omdat je zo breed wordt opgeleid, is Kunstmatige intelligentie een studie waarmee je veel kanten op kunt, zowel in Nederland als in het buitenland. Je leert zaken vanuit diverse invalshoeken benaderen en daardoor kun je ook goed communiceren met andere vakspecialisten. Dat is heel waardevol voor veel bedrijven en instanties. Je beroepskeuze zal voor een groot deel samenhangen met de master die je hebt gevolgd.

Na de master Artificial Intelligence
Met deze master word je kennistechnoloog of bouwer van autonome perceptieve systemen. Veel studenten beginnen de studie met het idee daarna een baan bij een bedrijf te zoeken. Velen vinden een passende baan in het bedrijfsleven, anderen beginnen bijvoorbeeld als zelfstandig ondernemer, of als academisch onderzoeker.

Je kunt werken bij instanties die met grote gegevensbestanden werken, zoals ziekenhuizen, banken of expertisecentra. Ook kun je terecht bij onderzoeksafdelingen, bijvoorbeeld als bouwer van autonome systemen.

Na de master Human Machine Communication
Als afgestudeerde van de master Human Machine Communication kun je als cognitief ergonoom aan de slag. Dat betekent dat je werkt bij bedrijven die apparaten of software maken. Daarnaast kun je ook met deze master als onderzoeker aan de slag, bij een universiteit of op de onderzoeksafdeling van bedrijven als Philips, Shell of TNO.

Voorbeelden van bedrijven waar onze afgestudeerden nu werken: Accenture, Ethical Hacker, TNO, Deloitte, Educational game researcher, Nederlands Forensisch Instituut, ORTEC, KPN Consulting, Achmea, en Almende.

Potentiële beroepen

 • Cognitief ergonoom
 • Kennistechnoloog
 • Ondernemer
 • Onderzoeker
Onderzoek

Our Bachelor's degree programme in artificial intelligence is connected to the Bernoulli Institute.

The mission of the Bernoulli Institute is to perform outstanding academic research and teaching in Mathematics, Computer Science, and Artificial Intelligence, and to maintain international leadership herein; to foster these disciplines as a living body of knowledge, and to make it relevant to society in its broadest sense. The symbiosis between pure and applied science, and between mono- and multidisciplinary research and teaching, is a distinguishing characteristic of our institute. As an important part of this mission we aim to transfer our results to other areas of science and technology, and initiate and expand inter- and multi-disciplinary research collaborations.

The following research groups within the institute focus on Artificial Intelligence:

Nu aanmeldenDownload brochureOpen dagen en evenementenContact
Campus TourNijenborgh 9Meer informatie
Open DagBroerstraat 5Meer informatie
Open DagBroerstraat 5Meer informatie

Contact

Wil je meer weten over de opleiding Kunstmatige Intelligentie, neem dan contact op:

 • Academic Advisor (For questions regarding the programme)
 • sciencebachelors@rug.nl (For international students who are interested in a Campus Tour or have other practical questions)
  Email: sciencebachelors@rug.nl
 • 
								Testimonial van	Trudy Buwalda

  How humans learn new tasks

  – Trudy Buwalda
  Lees verder

  After doing her master's project in the USA, Trudy wanted to continue to work on the edge of knowledge. She ended up back in Groningen for a PhD project about the transfer of cognitive skills. She builds computer models which show how humans learn new tasks and tests them by comparing them to, for example, test scores or brain activity. Using her models we can learn more about how your brain uses what you already know to learn something new.

  Sluiten
 • 
								Testimonial van	Patricia Dominguez

  The lectures have a good dynamic, the lecturers are very involved and their English helps me improve mine

  – Patricia Dominguez
  Lees verder

  Groningen is a great place for international students. I started with a semester here as part of my first studies, Law and Economics, and returned for the bachelor programme Artificial Intelligence. There are plenty of places that define themselves as 'academically oriented', but Groningen really offers an involving university atmosphere.

  There are so many committees, study-related activities, sports clubs, extra-curricular courses and even a welcoming week. Thanks to the ESN (Erasmus Student Network ) there also is a thriving community of international students.

  The Dutch are very open and helpful, but it is essential to have other international students around. Especially when it comes to bureaucratic issues, like enrolling at city hall, signing up for exams or finding a doctor. It helps to talk to people who are going through the same things. I've made sure to be part of several different student bodies and groups, so that I can help guide other students. It's a lot of work, but being a pivot within the university makes me feel like this city really is my home.

  The Netherlands have a very curious, open and accepting society. As soon as you realise that everyone here is away from their home, even the Dutch, it's easy to find common ground and make friends. I live with other Dutch students and was recently invited to go sailing with one of them, and I've even met their parents. I feel lucky to be able to keep in touch with my own family and friends at home so easily thanks to social media and video calls. It has made it a lot less scary to take the leap.

  Although I already knew the city from my initial semester, I was a little hesitant about starting a full-blown bachelor. The university offered me the chance to get my math level up to scratch over the summer so that I would qualify for the programme, which made me a little nervous about whether I'd be able to pass my classes. Fortunately, Artificial Intelligence is right up my street. The lectures have a good dynamic, the lecturers are very involved and their English helps me improve mine. It is a tough subject that takes a certain commitment, but that truly pays off.

  I read a very interesting quote in one of our readers, that has stuck with me ever since: 'Artificial Intelligence is one of the newest fields in science and engineering. (…) A student in physics might reasonably feel that all the good ideas have been taken by Galileo, Newton, Einstein and the rest. AI, on the other hand, still has openings for several full-time Einsteins and Edisons

  Sluiten
 • 
								Testimonial van	Maaike Lijnzaad

  Programming has made me think more analytically

  – Maaike Lijnzaad
  Lees verder

  The main reason I chose AI is that it is very broad and covers a multitude of subjects in different fields. It's perfect since I am widely interested and I didn't want to commit to one specific field.

  The subjects I enjoyed most are logic, cognitive psychology and linguistics. I like the way logic and programming have made me think more analytically. Programming has been hard for me though, especially persevering with an assignment when all hope seems to be lost. This is something I am still working on.

  In my free time I like to play and listen to music and have drinks at my LGBT-student association Ganymedes. I also do committee work there, as I enjoy being an active member.

  Sluiten

Studieverenigingen

Cover

Cover is de studievereniging voor Kunstmatige Intelligentie en Informatica aan de Rijksuniversiteit Groningen.
De studievereniging organiseert geregeld leuke en leerzame activiteiten, variërend van spellenavonden en maandelijkse borrels tot bedrijfsbezoeken, buitenlandse excursies en workshops. Maar ook buiten de activiteiten kun je altijd terecht in de Coverkamer in de Bernoulliborg voor hulp, maar vooral voor gezelligheid of een potje Super Smash Bros. Of word actief binnen de vereniging en stap in één van de talrijke commissies die Cover rijk is!
https://www.svcover.nl/
Lees meer
(Bindend) studieadvies
 • Minimaal 45 EC in de eerste 12 maanden (bindend)

Aan het einde van je eerste studiejaar krijg je een bindend studieadvies. Je krijgt een positief studieadvies als je minimaal 45 ECTS hebt gehaald in het eerste jaar (op een totaal van 60 ECTS; de meeste vakken zijn 5 ECTS). Bij een negatief studieadvies (minder dan 45 ECTS) mag je helaas niet doorgaan met de opleiding.

Om ervoor te zorgen dat je precies weet waar je staat, krijg je al in december een voorlopig studieadvies. Heb je vragen over het bindend studieadvies of over je studievoortgang, neem dan zo snel mogelijk contact op met je studieadviseur.

Aansluitende master programma's