Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsOnze positieFeiten en cijfersPrijzen en toekenningenVernoemde leerstoelen

Maddison-leerstoel voor prof. Professor Leandro Prados de la Escosura (2015)

Prof. Leandro Prados de la Escosura

Professor Leandro Prados de la Escosura is benoemd als honorair hoogleraar op de Maddison-leerstoel aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde (FEB) van de Rijksuniversiteit Groningen. De leerstoel is opgericht in 2010 om het academische werk en de internationale reputatie van Angus Maddison (1926-2010) te eren en te herdenken. Maddison was hoogleraar in Groningen.

Prados de la Escosura is de tweede hoogleraar op de Maddison-leerstoel en volgt professor Jan Luiten van Zanden op. Tijdens zijn termijn heeft Van Zanden succesvol samengewerkt met de economen en economische historici van de Groningse faculteit. Dit heeft geleid tot een OESO-publicatie over de levensstandaard op de lange termijn ("How was Life?”) en tot de oprichting van de zogenaamde Maddison Project , een internationale groep wetenschappers die het werk van Maddison op het terrein van wereldwijde historische nationale inkomens bewaken, updaten en verbeteren.

Expert in het meten van de economische groei

De FEB is blij om Prados de la Escosura als de nieuwe professor op de Maddison leerstoel te kunnen benoemen. Prados de la Escosura is hoogleraar economische geschiedenis aan de Universiteit Carlos III in Madrid en Research Fellow aan het Centre for Economic Policy Research (CEPR). Hij is gespecialiseerd in het meten van de economische groei, met name in Spanje en Latijns-Amerika, maar ook in de vergelijkende analyse van levensstandaards en economische vrijheid.

Madrid en Oxford

Prados de la Escosura heeft veel boeken en papers geschreven in peer-reviewed tijdschriften, en zijn recente werk focust op langetermijntrends in de ontwikkeling van de mensheid. Hij studeerde in Madrid en Oxford (D.Phil. 1987) en bekleedde een groot aantal posities sindsdien, zoals de Leverhulme hoogleraar aan de London School of Economics en een Distinguished Professorship aan de Universiteit van Georgetown. Prados de la Escosura is hoofdonderzoeker geweest in meer dan tien grote onderzoeksprojecten en heeft veel onderzoekssubsidies ontvangen. Tussen 2001 en 2003 was hij als voorzitter van de European Historical Economics Society.

‘Maddison meest invloedrijke econoom’

De FEB wil emeritus hoogleraar Angus Maddison eren met de nieuwe leerstoel. Rector Magnificus Elmer Sterken: ‘Maddison is de invloedrijkste econoom die ooit aan de universiteit van Groningen verbonden is geweest. Zijn werk over vergelijking van economische groei tussen landen en langetermijnanalyse van welvaartsontwikkeling wordt internationaal alom gerespecteerd.’ Angus Maddison (1926-2010) genoot zijn opleiding in Cambridge, McGill and Johns Hopkins en maakte carrière bij de OECD. In 1978 werd hij benoemd aan de RUG. Hij publiceerde 20 boeken, in een van zijn laatste beschreef hij zelfs de wereldwijde economische omstandigheden vanaf het begin van de jaartelling. Ook publiceerde Maddison veel artikelen, waarvan zijn paper 'Growth and Slowdown in Advanced Capitalist Economics' in het Journal of Economic Literature in 1987 tot nu toe 188 citaties heeft.

Laatst gewijzigd:09 augustus 2018 16:04
printView this page in: English