Over onsNieuws en agendaMensen en meningen

Wijmenga, prof.dr. Cisca

Cisca Wijmenga (Foto: NWO/Ivar Pel)

Expertise

Genetica, ontstekingsgerelateerde chronische ziekten

Curriculum vitae

Prof.dr. Cisca Wijmenga is sinds 2007 hoogleraar Humane Genetica aan de Rijksuniversiteit Groningen en hoofd van de afdeling Genetica van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Met haar onderzoek probeert ze inzicht te krijgen in de genen die een rol spelen bij het ontstaan van chronische ziekten. Haar onderzoeksgroep richt zich daarbij met name op de genetica van ontstekingsgerelateerde aandoeningen, zoals coeliakie (gluten allergie) en inflammatoire darmziekten (ziekte van Crohn, ulceratieve colitis), maar ook chronische ziekten als diabetes en reuma. Onder haar leiding zijn meerdere genen gevonden die een rol spelen bij het ontstaan van dergelijke immuun-gerelateerde aandoeningen. Deze kennis leidt tot nieuwe inzichten in het ziekte proces en kan mogelijk leiden tot nieuwe behandelingen voor patiënten.

Sinds 2012 is Wijmenga lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Leden van de KNAW zijn allen vooraanstaande wetenschappers uit alle disciplines en worden gekozen op grond van voordrachten van binnen en buiten de Akademie. Een lidmaatschap is voor het leven. Eind 2012 ontving Wijmenga een prestigieuze ERC Advanced Grant voor haar onderzoek naar gluten en glutenallergie. BBMRI-NL2.0, het samenwerkingsverband tussen biobanken in Nederland waarvan Wijmenga directeur is, ontving in juli 2014 9,8 miljoen euro van NWO. In 2015 is aan Wijmenga de prestigieuze Spinozapremie toegekend, ook wel de 'Nederlandse Nobelprijs' genoemd.

Eerder in het nieuws

Contact en meer informatie