Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Profiel Prijzen en toekenningen Veni, Vidi, Vici-laureaten

Toekenningen Veni, Vidi, Vici aan de RUG in 2019

Toekenningen in het kader van het Vernieuwingsimpulsprogramma van NWO.

Toekenningen Vidi

Dr. Anastasia Borschevsky
Dr. Anastasia Borschevsky

Grote nauwkeurigheid berekeningen voor fundamenteel onderzoek met atomen en moleculen

Dr. Anastasia Borschevsky (FSE - Van Swinderen Institute for Particle Physics and Gravity)

Atomen en moleculen zijn te gebruiken als kleine laboratoria voor gevoelige experimenten. Die zijn te gebruiken in de zoektocht naar nieuwe natuurwetten en voor het doorgronden van de bouwstenen van de materie. In dit project zal Borschevsky, gebruikmakend van supercomputers, een nieuwe methode ontwikkelen met onovertroffen precisie waarmee ze de nodige parameters kan berekenen om deze experimenten te ondersteunen en te interpreteren.

Dr. Giulia Mancini
Dr. Giulia Mancini

De reactie van materialen op licht bekijken

Dr. Giulia Mancini (FSE - Zernike Institute for Advanced Materials Nanophysics/technology )

Door te bestuderen hoe de individuele bouwstenen van materialen op licht reageren, is het mogelijk de eigenschappen van het materiaal te begrijpen. Dit onderzoek maakt gebruik van nieuwe, krachtige microscopen om deze zeer klein en snelle bewegingen te bekijken en te beïnvloeden. Nieuwe materialen voor opto-electronica, switches en sensoren kunnen zo ontwikkeld worden.

Dr. Steffen Müller
Dr. Steffen Müller

Globale punten via lokaal analytische functies

Dr. Steffen Müller (FSE - Bernoulli Institute for Mathematics, Computer Science and Artificial Intelligence)

Polynomen vormen een belangrijke klasse van functies met veel toepassingen in andere wetenschappen zoals natuurkunde en economie. Een vergelijking gegeven door een polynoom in twee variabelen met gehele coëfficiënten lijkt eenvoudig, maar hoeveel rationale oplossingen heeft deze? Dit probleem staat al millennia centraal in de getaltheorie. Dit project zal nieuwe methoden ontwikkelen om veel van deze vergelijkingen te begrijpen, zowel in theorie als in de praktijk.

Toekenningen Veni

Wat zorgt ervoor dat het cardiometabool syndroom zich verschillend presenteert in mannen versus vrouwen?

Dr. D.V. (Daria) Zhernakova (UMCG - Genetica)

Cardiometabole ziekten vormen wereldwijd een belangrijke doodsoorzaak, maar we weten nog niet waarom ze zo verschillend zijn bij mannen en vrouwen. Dit project heeft als doel de genetische, omgevings- en moleculaire factoren die ten grond liggen aan dit sekseverschil te identificeren, en op basis daarvan een sekse specifieke risico inschatting te maken.

Tuberculosebestrijding met een Trojaans paard

Dr. J. (Jeffrey) Buter (RUG - FSE - Stratingh Institute for Chemistry)

Mycobacterium tuberculosis doodt jaarlijks 1.5 miljoen mensen en wordt antibioticaresistent. Ontwikkeling van nieuwe, efficiëntere behandelmethoden zijn urgent. Door gebruik te maken van de bacterie zijn eigen metabolisme kunnen nieuwe medicijnen in de cel muur worden aangebracht (Trojaans paard idee) die na activatie met licht de bacteriële infectie bestrijden.

Dr. B.M. (Brian) Hare
Dr. B.M. (Brian) Hare

Bliksem Bestuderen met de LOFAR radiotelescoop

Dr. B.M. Hare (RUG - FSE - KVI - Center for Advanced Radiation Technology )

Ondanks vele eeuwen onderzoek begrijpen we nog steeds niet hoe bliksem zich in de atmosfeer ontwikkelt. Om inzicht in deze vraag te krijgen zal ik LOFAR gebruiken om de inwendige structuur vin een bliksem ontlading te onderzoeken op een lengteschaal van meters die tot nu toe onbereikbaar was.

Dr. L. (Loredana) Protesescu
Dr. L. (Loredana) Protesescu

Nanomaterialen voor energietechnologieën

Dr. L. (Loredana) Protesescu (RUG – FSE - Zernike Institute for Advanced Materials)

De nieuwste revolutie in materialen voor opto-elektronica zoals zonnecellen en lichtbronnen heeft twee nadelen: de materialen bevatten lood, wat giftig is, en ze zijn niet erg stabiel. Onderzoekers ontwikkelen nieuwe materialen zonder lood, inclusief een slimme nano-verpakking die de materialen beschermt zonder hun functionaliteit te verminderen.

Dr. MGP (Monique) van der Wijst
Dr. MGP (Monique) van der Wijst

Op het onverwachte voorbereid door diversiteit?

Dr. MGP (Monique) van der Wijst (UMCG – Genetica)

Gedurende veroudering gaan bepaalde cellen meer en andere juist minder op elkaar lijken. De gevolgen hiervan zijn onduidelijk. Worden cellen voorbereid op het onverwachte, of verhindert het juist een efficiënte samenwerking? De onderzoeker gaat de gevolgen van deze veranderingen bepalen op de immuunfunctie gedurende veroudering.

Dr. M.K. (Malgorzata) Wlodarczyk-Biegun
Dr. M.K. (Malgorzata) Wlodarczyk-Biegun

Printing of complex structures for musculoskeletal repair

Dr. M.K. (Malgorzata) Wlodarczyk-Biegun (RUG – FSE - Zernike Institute for Advanced Materials)

Het genezen van letsel bij patiënten is vaak extra moeilijk op plekken in het lichaam waar verschillende typen weefsel met elkaar in verbinding staan, bijvoorbeeld zachte spieren en harde botten. In dit onderzoek wordt de nieuwste 3D printtechniek gebruikt om deze complexe verbindingen te reconstrueren.

Dr. L.F. (Laura) Bringmann
Dr. L.F. (Laura) Bringmann

Netwerken veranderen: Nieuwe modellen om veranderingen in psychische stoornissen te detecteren

Dr. L.F. (Laura) Bringmann (RUG - Gedrags- & Maatschappijwetenschappen)

Om te begrijpen hoe mensen in en uit een depressie komen is het belangrijk om netwerken van symptomen te bestuderen. Bestaande statistische netwerkmodellen kunnen niet veranderen over de tijd, terwijl de netwerken in het echt wel veranderen. Daarom ontwikkelt dit onderzoek een netwerkmodel dat kan veranderen over de tijd.

Dr. J. Brouwer
Dr. J. Brouwer

Terug naar Nightingale: Een sociaalnetwerkperspectief op de ontwikkeling van professionele betrokkenheid bij verpleegkundigen

Dr. J. (Jasperina) Brouwer (RUG - Gedrags- & Maatschappijwetenschappen)

Vroegtijdige uittreding door afnemende betrokkenheid bij het werk leidt tot een toenemend tekort aan verpleegkundigen. Vanuit een sociaal netwerk perspectief wordt de rol van sociale steun onderzocht in het omgaan met werkervaringen en gerelateerd aan werkbetrokkenheid. Met een smartphone app worden sociale netwerken en werkervaringen gemeten en gecombineerd met interviews.

Dr. J. (Julia) Costa López
Dr. J. (Julia) Costa López

Een definitie van het volk: gemeenschapsideeën in laatmiddeleeuwse ontmoetingen langs de Afrikaans-Atlantische kust

Dr. J. (Julia) Costa López (RUG – LET - International Relations)

Hoe zijn we over de wereld gaan denken als georganiseerd in natiestaten? Kunnen we ons politieke gemeenschappen voorbij de natiestaat indenken? Dit project zoekt antwoorden door na te gaan hoe het idee van een politieke gemeenschap ontstond in de contacten tussen Europeanen en Afrikanen in de Late Middeleeuwen.

Dr. M. (Marta) Sznajder
Dr. M. (Marta) Sznajder

Inductieve logica kent geen moraal: Carnaps filosofie van wetenschappelijk redeneren

Dr. M. (Marta) Sznajder (RUG - Wijsbegeerte)

Rudolf Carnaps inductieve logica is een formele theorie van het leren uit waarnemingen. Dit project bestudeert de geschiedenis en de grondslagen van deze theorie. Het zal ons helpen te begrijpen hoe de filosofie kan bijdragen aan het ontwerp van betere concepten, en wat de rationaliteit van overtuigingen behelst.

Dr. V.E. de Meijer
Dr. V.E. de Meijer

Opknappen van vette donorlevers om meer organen geschikt te maken voor transplantatie

Dr. V.E. de Meijer (UMCG - Heelkunde)

Door de toenemende zwaarlijvigheid bevatten donorlevers vaak te veel vet, waardoor het merendeel ongeschikt is voor transplantatie. In dit project wordt hyperthermie toegepast tijdens machineperfusie van geïsoleerde levers om de stofwisseling te stimuleren en reperfusieschade te verminderen. Het doel is om hiermee het aantal geschikte donorlevers voor transplantatie te vergroten.

Dr. G.A. Holtman
Dr. G.A. Holtman

Diagnostische testen: vertaalslag van ziekenhuis naar huisartsenpraktijk

Dr. G.A. Holtman (UMCG - Huisartsgeneeskunde en Ouderengeneeskunde)

Testen kunnen de huisartsen helpen bij hun besluitvorming. Om te bepalen of testen waardevol zijn is onderzoek nodig. Dit onderzoek duurt lang en is vaak alleen in het ziekenhuis uitgevoerd. De onderzoekers gaan een nieuwe methode ontwikkelen om sneller te bepalen of testen waardevol kunnen zijn in de huisartsenpraktijk.

Dr. H.M. van Loo
Dr. H.M. van Loo

Genetische opvoeding – hoe genen van ouders via de omgeving het risico op depressie in hun kinderen beïnvloeden

Dr. H.M. van Loo (UMCG - Psychiatrie)

Depressie wordt vaak van generatie op generatie doorgegeven. Dit komt deels door genen die kinderen krijgen van hun ouders. Maar genen van ouders kunnen ook indirect – via “genetische opvoeding” – het risico op depressie in hun kinderen beïnvloeden. Dit onderzoek gebruikt nieuwe methoden in de genetica om dit mechanisme te onderzoeken.

Laatst gewijzigd:08 februari 2024 10:09
View this page in: English