Skip to ContentSkip to Navigation
About us Medical Sciences Education Medicine Pre-master Geneeskunde
University Medical Center Groningen

Inhoud toelatingsexamen

Hieronder vind je de inhoud van het toelatingsexamen in 2021. Dit kan in 2022 anders zijn. De definitieve inhoud voor 2022 wordt in het najaar van 2021 bekend gemaakt.

Voor de eerste toets:

Hoofdstuk 1 t/m 9, 14, 16 en 61 uit Guyton and Hall Textbook of Medical Physiology van Arthur Guyton en John Hall (veertiende druk). In de voor de toelatingstoets eventueel ook te gebruiken 13de druk gaat het om dezelfde hoofdstukken en paragraafomschrijvingen, maar er is niet voor niets een nieuwe druk, dus studeren met behulp van de 13e druk doe je op eigen risico.

Het gaat om leerstof waar je gedurende het pre master jaar veel aan hebt.

Voor de tweede toets

= AMK: Algemeen Medische Kennis. Deze toets bevat circa 100-120 vragen die samenhangen (in de breedste zin van het woord) met de medische actualiteit van 2021 (dus veel Covid-19). Hiervoor geven we geen leerstof op. Wat moet je wel doen: houd je ogen en oren goed open, lees kranten, tijdschriften, websites, wetenschapsbijlages, bekijk medische programma's.

Voor de derde toets

Eveneens geen leerstof. Dit is een non-cognitieve toets: de Social Judgement Test. Deze toets bestaat uit een aantal casussen waarop je moet reageren.

Elke toets bestaat uit multiple choice vragen.

Voorbeeldvragen uit de AMK-toets van februari 2020

Alle toetsen zijn in het Nederlands. Het is niet mogelijk ze in een andere taal te maken.

Na het toelatingsexamen

De uitslag van het toelatingsexamen wordt meestal binnen vijf tot zes weken bekend gemaakt. De best scorende deelnemers worden geselecteerd en uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek. We hebben maximaal 45 plekken beschikbaar, maar: maximaal 17 van deze 45 plekken gaan naar studenten Bewegingswetenschappen (8), Levenswetenschappen (5) en het University College (2) van de RUG. Zij worden rechtstreeks door hun opleidingen geselecteerd en voorgedragen en hoeven dus niet mee te doen aan het toelatingsexamen.

Weging toetsen

Wordt voor het examen bekend gemaakt.

Bekendmaking uitslag

Elke deelnemer ontvangt een aantal weken na het toelatingsexamen een gepersonaliseerde uitslag met daarin de cijfers op de verschillende toetsen en de daarmee corresponderende plaats in de ranking.

Studeertip algemeen (dus niet voor het toelatingsexamen)

Het boek Textbook of Medical Physiology van Arthur C. Guyton (veertiende druk) is zeer geschikt voor kandidaten die hun medische basiskennis nu alvast willen bijspijkeren. Een ander boek dat we in dit kader willen aanraden, met name als je geen medisch gerelateerde vooropleiding hebt, is 'Medische Basiskennis', van Frans Verstappen. Kijk op Medische-basiskennis-6e-druk

En wil je het echt grondig aanpakken kijk dan eens op http://compendiumgeneeskunde.nl/

Dit is dus niet per se ook stof die getoetst wordt.

Disclaimer
Aan de inhoud van bovenstaande kunnen geen rechten worden ontleend. Het UMCG behoudt zich het recht voor om de hier beschreven procedure en de selectiecriteria aan te passen naar aanleiding van nieuwe ontwikkelingen rondom Covid-19 of andere calamiteiten.

No rights can be derived from the content of the above. The UMCG reserves the right to adjust the procedure and selection criteria described here in response to new developments around Covid-19 or other calamities.

Laatst gewijzigd:06 oktober 2021 13:51