Skip to ContentSkip to Navigation
About us Medical Sciences Education Medicine Pre-master Geneeskunde
University Medical Center Groningen

Pre-Master Geneeskunde (PMG)

Pre-master geneeskunde (zij-instroom) = verkort geneeskunde studeren in Groningen. Ben jij iemand die graag geneeskunde had willen studeren, maar voor wie het er niet van gekomen is? Ben je ooit uitgeloot, ben je decentraal niet geselecteerd? Heb je eerst iets anders gedaan en wil je een carrière-switch maken? Voel jij je een dokter in de dop? Ben je geïnteresseerd in een verkort vierjarig studietraject? Dan is de premaster Geneeskunde voor jou een must. Het UMCG start in september 2022 voor de twintigste maal met een pre master geneeskunde voor een selecte groep studenten. Deze studenten volgen een pre-master programma van een jaar en beginnen dan aan de masteropleiding (laatste drie jaar) van de studie geneeskunde. Totale studieduur: vier jaar. Kijk voor meer informatie over de PMG op de overige pagina's van deze site.

No nonsense

De Groningse pre-master geneeskunde is een no-nonsense programma. En dat zie je terug in ons toelatingsexamen. Qua leerstof is het misschien niet het zwaarste op de markt; we vragen je niet om duizenden pagina's stof te bestuderen (dat doen we pas tijdens het premaster jaar zelf). Het toelatingsexamen is bedoeld om studenten te selecteren die kunnen studeren, hard willen werken én verder kijken dan hun neus lang is, die sociaal zijn en samen kunnen werken, die goed voor anderen en voor zichzelf kunnen zorgen. Het premaster jaar halen is niet eenvoudig, maar het programma is studeerbaar, geen survival of the fittest. We hebben vertrouwen in onze premaster studenten, weten dat ze er alles aan doen om van hun brugjaar een succes te maken, weten dat het in 99% van de gevallen goed komt. Na het brugjaar gaan onze zij-instromers verder als masterstudent geneeskunde, en blijven hun inzet en prestaties 100%. We zijn kortom trots op ze.

De kosten

Pre-master studenten geneeskunde schrijven zich in voor een pre-masterprogramma geneeskunde dat één jaar duurt en waarmee 60 ECTS kunnen worden verdiend.
Hiervoor geldt 1 tarief dat gelijk staat aan het wettelijk collegegeld.

In het academisch jaar 2021-2022 kost deelname aan een pre-master programma van 60 EC's € 1.084,-- (een halvering t.o.v. 2020-2021. In 2022-2023 liggen de kosten ongetwijfeld weer op pre-corona niveau.

Naast het collegegeld moet je rekening houden met uitgaven voor (vooral) boeken. Reken op meer dan € 1000,-- voor het brugjaar. Deze boeken kun je ook tijdens de masteropleiding gebruiken. Een witte jas en stethoscoop hoef je pas aan te schaffen als je aan de masteropleiding begint.

Kijk ook op:

https://www.rug.nl/education/bachelor/nederlandse-studenten/financien/collegegeld/tarieven/wettelijk-collegegeldtarief

http://myuniversity.rug.nl/infonet/studenten/inuitschrijving/collegegeld/tarieven/pre-masterprogramme

Om hoeveel studenten gaat het

Maximaal 45 studenten mogen meedoen aan het pre master jaar.

Vijftien plekken zijn al gereserveerd. De opleiding Bewegingswetenschappen, het UCG en het opleidingsinstituut Levenswetenschappen (van de Faculty Science and Engineering) mogen elk een x-aantal studenten in de pre-master plaatsen (in totaal 15-17). Deze opleidingen doen hiervoor zelf de selectie. De overige 28/30 kandidaten worden toegelaten via het toelatingsexamen.

Aan het toelatingsexamen deden de afgelopen jaren telkens zo'n 225/250 kandidaten mee. In 2021 lag het antal delnemers > 400.

Aan de inhoud van bovenstaande kunnen geen rechten worden ontleend. Het UMCG behoudt zich het recht voor om de hier beschreven procedure en de selectiecriteria aan te passen naar aanleiding van nieuwe ontwikkelingen rondom Covid-19 of andere calamiteiten.

No rights can be derived from the content of the above. The UMCG reserves the right to adjust the procedure and selection criteria described here in response to new developments around Covid-19 or other calamities.

Belangrijke Data:
Examendata CCVX Scheikunde: april en juli 2021; Natuurkunde: april en juli 2021 (onder voorbehoud!), zie ook www.ccvx.nl Voor deze datum nog deficiënt, dan kunt u niet instromen in de Pre-master 1 september 2021
Laatst gewijzigd:09 juni 2021 13:51