Skip to ContentSkip to Navigation
About us Medical Sciences Education Medicine Pre-master Geneeskunde
University Medical Center Groningen

Pre-master Geneeskunde

Premaster geneeskunde (zij-instroom) = verkort geneeskunde studeren in Groningen. Ben jij iemand die graag geneeskunde had willen studeren, maar voor wie het er niet van gekomen is? Ben je ooit uitgeloot, ben je decentraal niet geselecteerd? Heb je eerst iets anders gedaan en wil je een carrière-switch maken? Voel jij je een dokter in de dop? Ben je geïnteresseerd in een verkort vierjarig studietraject? Dan is de premaster Geneeskunde voor jou een must. Het UMCG start in september 2020 voor de achttiende maal met een zij-instroomjaar geneeskunde voor een selecte groep studenten. Deze studenten volgen een pre-master programma van een jaar en beginnen dan aan de masteropleiding (laatste drie jaar) van de studie geneeskunde. Totale studieduur: vier jaar. Kijk voor meer informatie over de PMG op de overige pagina's van deze site.

No nonsense

De Groningse premaster geneeskunde is een no-nonsense programma. En dat zie je terug in ons toelatingsexamen. Qua leerstof is het misschien niet het zwaarste op de markt; we vragen je niet om duizenden pagina's stof te bestuderen (dat doen we pas tijdens de premaster). Het toelatingsexamen is bedoeld om studenten te selecteren die kunnen studeren, hard willen werken én verder kijken dan hun neus lang is, die sociaal zijn en samen kunnen werken, die goed voor anderen en voor zichzelf kunnen zorgen. Het premaster jaar halen is niet eenvoudig, maar het programma is studeerbaar, geen survival of the fittest. We hebben vertrouwen in onze premaster studenten, weten dat ze er alles aan doen om van hun brugjaar een succes te maken, weten dat het in 99% van de gevallen goed komt. Na het brugjaar gaan onze zij-instromers verder als masterstudent geneeskunde, en blijven hun inzet en prestaties 100%. We zijn kortom trots op ze.

De kosten

Pre-master studenten geneeskunde schrijven zich in voor een pre-masterprogramma geneeskunde dat één jaar duurt en waarmee 60 ECTS kunnen worden verdiend.
Hiervoor geldt 1 tarief dat gelijk staat aan het wettelijk collegegeld.

In het academisch jaar 2019-2020 kost deelname aan een pre-master programma van 60 EC's € 2.083,00. In 2020-2021 zal dat ongetwijfeld iets meer zijn.

Naast het collegegeld moet je rekening houden met uitgaven voor (vooral) boeken. Reken op meer dan € 1000,-- voor het brugjaar. Deze boeken kun je ook tijdens de masteropleiding gebruiken. Een witte jas en stethoscoop hoef je pas aan te schaffen als je aan de masteropleiding begint.

Kijk ook op:

http://myuniversity.rug.nl/infonet/studenten/inuitschrijving/collegegeld/tarieven/wettelijkcollegegeld

http://myuniversity.rug.nl/infonet/studenten/inuitschrijving/collegegeld/tarieven/pre-masterprogramme

Om hoeveel studenten gaat het

Maximaal 45 studenten mogen meedoen aan het pre master jaar.

Vijftien plekken zijn al gereserveerd. De opleiding Bewegingswetenschappen, het UCG en het opleidingsinstituut Levenswetenschappen (van de Faculty Science and Engineering) mogen elk een x-aantal studenten in de pre-master plaatsen (in totaal 15-17). Deze opleidingen doen hiervoor zelf de selectie. De overige 28/30 kandidaten worden toegelaten via het toelatingsexamen.

Aan het toelatingsexamen deden de afgelopen jaren telkens zo'n 225/250 kandidaten mee.

Belangrijke Data:
Voorlichtingsbijeenkomst Vrijdag 22 november 2019 Toelatingsexamen Zondag 16 februari 2020 Solliciteren voor het toelatingsexamen 1 december 2019 t/m 15 januari 2020 Examendata CCVX Scheikunde: 15 april en 17 juli 2020; Natuurkunde: 25 april en 19 juli 2020 (onder voorbehoud!) Voor deze datum nog deficiënt, dan kunt u niet instromen in de Pre-master 1 september 2020
Laatst gewijzigd:05 maart 2020 13:58