Skip to ContentSkip to Navigation
Onderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Science LinX Science LinX nieuws

Science LinX nieuwsbrief voor Maart 2013

28 februari 2013

Under construction

De website Science LinX is nog steeds niet helemaal hersteld van de vernieuwing die de site van de Rijksuniversiteit Groningen heeft doorgemaakt. Dat treft ook de opmaak van deze nieuwsbrief. Het kan zijn dat bepaalde informatie op onze website lastig te vinden is. Mail ons dan gerust! De nieuwsbrief is ook online te bekijken.


Let op! Morgen, 1 maart, is de laatste kans voor scholieren om met hun profielwerkstuk mee te dingen naar de Jan Kommandeurprijs van de RUG!

MIT, Nature en een contrabas
MIT, Nature en een contrabas

Nieuws

Drie miljoen voor sterrenkundigen

Sterrenkundigen van de Rijksuniversiteit Groningen hebben van onderzoekfinancier NWO ongeveer een miljoen euro gekregen om een nieuw meetinstrument te ontwikkelen voor de William Herschel telescoop op La Palma. Eerder ontvingen ze al twee miljoen van NWO voor het personeel dat dit werk gaat uitvoeren. Lees het hele bericht bij Science LinX.

Onderzoeksgeld

Er kwamen de afgelopen maand ook nog andere grote subsidies binnen bij de RUG. onder meer voor onderzoek naar synthetisch leven, Parkinson en plastic zonnecellen en voor een nieuw apparaat om de koolstof-14 dateringstechniek nog nauwkeuriger te maken.

MIT, Nature en een contrabas

Onlangs verscheen het onderzoek dat RUG-promovendus Sander Kamerbeek tijdens zijn masteropleiding natuurkunde verrichtte aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT) in het tijdschrift Nature. Lees verder bij Science LinX.

Nieuwe detector voor auto-industrie en astmapatiënten

Begin februari verdedigde Anne-Marije Andringa haar proefschrift aan de RUG. Zij ontwikkelde een draagbaar meetapparaat voor stikstofoxiden. Lees verder bij Science LinX

Geuren maken
Geuren maken

Terugblik

Weet u het nog, het iGEM team van de RUG dat wereldkampioen werd? Zij maakten van een bacterie een versheidsverklikker en versloegen gerenommeerde universiteiten als MIT en Cambridge. We kijken in een filmpje terug op deze mooie overwinning. En: hoogleraar Oscar Kuipers is drukt bezig om het nieuwe iGEM team voor de wedstrijd van 2013 samen te stellen.

Dit filmpje geeft een sfeerimpressie van de First Lego League Benelux finale op 2 februari in Groningen. De Healthy Ageing Netherlands Campus van UMCG en RUG organiseerde deze wedstrijd, met als thema 'Senior Solutions', in de Martineplaza. Ook Science LinX was daar aanwezig met verschillende opstellingen.

De Science LinX Xclusief Masterclass op Valentijnsdag ging natuurlijk over de liefde. Nou ja, over de geuren die de liefde op kunnen wekken! Lees het verslag op onze website.

Samen met AkzoNobel was de RUG op de Jet Net Career Day aanwezig met een stand over zout. Lees het verslag op onze site (tweede pagina van dit artikel).

Agenda

Kijk voor Science LinX activiteiten ook eens in onze agenda.

28 februari: KennisCafé over geluidsoverlast. Wij zijn visueel ingesteld, maar door alleen bewust te kijken naar onze omgeving dreigt onze beleving te vervlakken. Welke rol speelt geluid in ons dagelijks leven? Tijd: 17.00 - 18.30 uur, plaats: ForumImages, Hereplein 73. Entree gratis, kaartje nodig! Meer inforataie op de site van Studium Generale.

18 maart: Johann Bernoulli Lecture 2013. The lecture will be given by Jeremy Gray (Open University UK) and is titled On the cusp of the new physics: Henri Poincaré and mathematical physics one hundred years ago. The speaker will be introduced by Jan van Maanen (Rijksuniversiteit Groningen). More information on the University of Groningen website. Time: 19:30, location: Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen.

21 maart: Hendrik de Waard Lecture. From understanding Language to understanding Us, by Eduard Hovy. Computers don’t understand you; you have to understand the computer. How easy it would be if you could just speak to a computer in natural human language and it would understand you? More information on the Studium Generale website. Time 19:30, location: Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen.

28 maart: KennisCafé over dateringen. Wanneer en waarom stierf de Neanderthaler uit? Hoe kan het dat er mammoeten op de bodem van de Noordzee rondliepen? Zijn de prachtige rotstekeningen in de grotten van Chauvet echt 30.000 jaar oud? Of dichter bij huis: hoe leefden de vroegste landbouwers in het noordelijk kustgebied en hoe zag de stad Groningen er rond 1040 uit? Tijd: 17.00 - 18.30 uur, plaats: ForumImages, Hereplein 73. Entree gratis, kaartje nodig! Meer informatie op de site van Studium Generale.

Blaauw Sterrenwacht

Planetoïde in de mist

De Blaauw sterrenwacht opende de deuren ter gelegenheid van de passage van ‘aardscheerder’ 2012DA14. Zelfs de NOS was er bij, maar helaas gooide de mist roet in het eten. Lees het verslag op de Science LinX website.

Agenda

Sterrenkijkdagen 2013: Op vrijdag 15 en zaterdag 16 maart worden er speciale publieksavonden georganiseerd ter gelegendheid van de Landelijke Sterrenkijkdagen 2013. Het thema van dit jaar is 'Sterrenstelsels'. Deze avonden hebben we een uitgebreid programma met rondleidingen door de Blaauw Sterrenwacht en shows in het Kapteyn Mobiele Planetarium. Er zijn ook presentaties over de Melkweg en andere sterrenstelsels en de doe- en ontdektentoonstelling Science LinX. Voor de kinderen is er een speciaal kinderprogramma met een Sterrenquiz waarbij je een VIP-rondleiding door de sterrenwacht kan winnen! Beide avonden beginnen om 19:00. Ze zijn gratis toegankelijk en aanmelding is niet nodig. Als je wilt, kun je wel van tevoren op de website een kaartje reserveren voor een rondleiding door de sterrenwacht.

Algemeen

In de Blaauw Sterrenwacht van de RUG, boven op de Bernoulliborg, kan het publiek een keer per maand naar de sterren komen kijken. Helaas is het in Nederland niet altijd helder. Daarom worden de definitieve data van deze publieksavonden vastgesteld op basis van de weersverwachting. Elke woensdag kan er een publieksavond zijn, 48 uur van te voren wordt bekend gemaakt of de avond doorgaat.

De publieksavond is dus 'flexibel'. De beslissing om door te gaan wordt op de website bekend gemaakt, via de digitale nieuwsbrief, Facebook en Twitter. Er is in principe ongeveer 1x per maand een publieksavond.

Bèta’s on the road

De Faculty of Science and Engineering (voorheen de faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen) komt ook naar je toe: de ‘Jouw energie van morgen’ truck (eerder bekend als RUG Discovery truck) bezoekt middelbare scholen met een lesprogramma over energie, dat goed aansluit bij de vakken natuurkunde en scheikunde.

De Zout Express bezoekt basisscholen met de wondere wereld van het zout. Leerlingen uit groep 7 en 8 kunnen kennismaken met zoute wetenschap.

Ten slotte is er het reizend planetarium van het Kapteyn Instituut voor sterrenkunde van de RUG. In de opblaasbare koepel maak je een reis door het universum. Het programma is geschikt voor basisscholen en VO.

Bèta's @ Bernoulliborg

Kom ook eens langs in de hal van de Bernoulliborg, waar je een groot aantal wetenschappelijke opstellingen van Science LinX zult aantreffen. Speel een potje 'brain ball', maak een wervelstrom of bekijk een infrarood satelliet.

Beta's online

Science LinX op Facebook

Science LinX is ook actief op Facebook. Ga naar onze Facebook pagina en 'like' ons om op de hoogte te blijven van alles wat er bij Science LinX gebeurt!

Science LinX op Twitter

Volg ons op Twitter voor de laatste ontwikkelingen! @ScienceLinX

Science LinX in je mailbox

Kent u mensen die mogelijk interesse hebben in de Science LinX nieuwsbrief? Stuur deze dan gerust door. Iedereen kan zich abonneren via onze site.

De volgende nieuwsbrief verschijnt eind januari 2013.

Laatst gewijzigd:14 december 2020 14:12

Meer nieuws

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...

  • 04 maart 2024

    Een plantaardige sensor

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 11 december 2023

    Join the 'Language and AI' community

    As a part of the Jantina Tammes School, the 'Language and AI' theme is an interdisciplinary initiative that aims to encourage collaboration among academics, PhD candidates, students, and industry representatives who share a keen interest in the...