Skip to ContentSkip to Navigation
Part of University of Groningen
Science LinXScience Linx News

Verslagen: planetoïde in de mist en zout in Twente

19 februari 2013
Bezoekers bij de telescoop van de Blaauw Sterrenwacht Foto Rien van de Weijgaert
Bezoekers bij de telescoop van de Blaauw Sterrenwacht Foto Rien van de Weijgaert

De Blaauw sterrenwacht opende de deuren ter gelegenheid van de passage van ‘aardscheerder’ 2012DA14. En de bemanning van de ZoutExpress stond op de Jet Net Career Day.

Ongeveer 80 mensen kwamen gisteravond naar de Blaauw Sterrenwacht op het Zernikecomplex. Maar planetoïde 2012 DA14 liet zich mooi niet zien. Mist. Het puntje van de Martinitoren was al niet eens te zien vrijdag. Laat staan een planetoïde die op 28.000 kilometer langs de aarde scheerde. Toch besloten de vrijwilligers van de Blaauw Sterrenwacht de avond door te laten gaan. Er was namelijk een goede kans dat er later op de avond opklaringen zouden zijn.

De avond begon met een lezing van onderzoeker Gert de Lange van SRON Netherlands Institute of Space Research over ‘aardscheerders’: planetoïdes die de aarde passeren. En de hoop dat er later op de avond nog iets te zien zou zijn. En mocht dat niet gebeuren dan was er al in april 2026 een herkansing.

Maar al snel bleek dat het de bezoekers inderdaad over dertien jaar terug moesten komen. De mist bleef. ‘Risico van het vak’, haalt professor Marc Verheijen van het Kapteyn Instituut zijn schouders op.

Het NOS journaal was ook aanwezig. In het acht-uur journaal deed Gerri Eickhof vanuit de koepel verslag van de passage. Bij gebrek aan live beelden van de planetoïde legde sterrenkunde journalist Govert Schilling vanuit zijn werkkamer uit wat er precies gebeurde.

Met dank aan Wendy Docters / UK. Informatie over publieksavonden is te vinden op de site van de Blaauw Sterrenwacht.

De RUG stond samen met AkzoNobel op de Jet Net Career Day
De RUG stond samen met AkzoNobel op de Jet Net Career Day

Deelname Jet-Net Careerday met Akzo Nobel

De Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen van de RUG was samen met Akzo Nobel aanwezig op de Jet-Net careerday Noord-Nederland 14 en 15 februari op de campus van de universiteit Twente. Tientallen bedrijven toonden zich aan scholieren met een natuurprofiel, de scholieren kwamen uit Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel en Gelderland.

In de stand van Akzo Nobel stond zout centraal. Middels drie opstellingen kon de bezoekende scholier zelf aan de slag. In één experiment werd de oplosbaarheid van zout bepaald. In een tweede experiment kon de leerling zelf badzout maken en tenslotte was er proef-opstelling welke het werk in de zoutfabriek liet zien. Ruim 250 scholieren hebben de stand bezocht.

Speciaal voor de scholieren was er ook een zoutig puzzeltje bedacht. De bezoekende scholier krijgt een potje vervuild zout mee. Het is aan de scholier om een procédé te vinden om de verontreiniging op te sporen. Diegene met het beste procédé gaat met zijn of haar klas op excursie. De puzzel wordt ondersteund via de website www.schoonzout.nl .

Al in het weekeinde volgend op de Careerday kwamen de eerste inzendingen binnen. Ook begeleidende docenten waren enthousiast over het "schoonzout" initiatief.

De faculteit is een groot fan van Jet-Net. Immers het toekomstbeeld van onze (aspirant-)student is niet af zonder een blik bij een mogelijk toekomstig werkgever aldus Theo Jurriens van de faculteit. Participatie in de careerday is niet de enige ondersteuning aan Jet-Net. De Discovery truck bezoekt Jet-Net scholen en jaarlijks doet de faculteit mee aan de wetenschapskwis voor noordelijke Jet-Net scholen.

(tekst: Theo Jurriens)

Laatst gewijzigd:26 augustus 2019 11:45

Meer nieuws

 • 11 oktober 2019

  Down Under met Top Dutch (update)

  Na twee jaar hard werken stond het Groningse Top Dutch Solar Racing team zondag 13 oktober aan de start van de Bridgestone World Solar Challenge in Australië. Het team bestaat uit studenten van de Hanzehogeschool, de RUG en het Noorderpoort. Afgelopen...

 • 08 oktober 2019

  Walvissen op de korrel

  Genetica, daar had hij als student een hekel aan. En walvissen waren ook niet direct zijn lievelingsdieren. Toch is Per Palsbøll nu een wereldwijd expert in de genetica van walvissen. De man die genetische tagging introduceerde om individuele walvissen...

 • 03 oktober 2019

  Nieuwe leningvoorwaarden kunnen beschermen tegen overbevissing

  In de financiële sector zijn twee hervormingen mogelijk die de overgang naar een duurzame visserij kunnen versnellen. Het introduceren van duurzaamheidscriteria in de voorwaarden voor leningen en beursnotering zal de druk op het zeeleven verminderen...