Verslagen: planetoïde in de mist en zout in Twente

De Blaauw sterrenwacht opende de deuren ter gelegenheid van de passage van ‘aardscheerder’ 2012DA14. En de bemanning van de ZoutExpress stond op de Jet Net Career Day.
Ongeveer 80 mensen kwamen gisteravond naar de Blaauw Sterrenwacht op het Zernikecomplex. Maar planetoïde 2012 DA14 liet zich mooi niet zien. Mist. Het puntje van de Martinitoren was al niet eens te zien vrijdag. Laat staan een planetoïde die op 28.000 kilometer langs de aarde scheerde. Toch besloten de vrijwilligers van de Blaauw Sterrenwacht de avond door te laten gaan. Er was namelijk een goede kans dat er later op de avond opklaringen zouden zijn.
De avond begon met een lezing van onderzoeker Gert de Lange van SRON Netherlands Institute of Space Research over ‘aardscheerders’: planetoïdes die de aarde passeren. En de hoop dat er later op de avond nog iets te zien zou zijn. En mocht dat niet gebeuren dan was er al in april 2026 een herkansing.
Maar al snel bleek dat het de bezoekers inderdaad over dertien jaar terug moesten komen. De mist bleef. ‘Risico van het vak’, haalt professor Marc Verheijen van het Kapteyn Instituut zijn schouders op.
Het NOS journaal was ook aanwezig. In het acht-uur journaal deed Gerri Eickhof vanuit de koepel verslag van de passage. Bij gebrek aan live beelden van de planetoïde legde sterrenkunde journalist Govert Schilling vanuit zijn werkkamer uit wat er precies gebeurde.
Met dank aan Wendy Docters / UK. Informatie over publieksavonden is te vinden op de site van de Blaauw Sterrenwacht.

Deelname Jet-Net Careerday met Akzo Nobel
De Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen van de RUG was samen met Akzo Nobel aanwezig op de Jet-Net careerday Noord-Nederland 14 en 15 februari op de campus van de universiteit Twente. Tientallen bedrijven toonden zich aan scholieren met een natuurprofiel, de scholieren kwamen uit Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel en Gelderland.
In de stand van Akzo Nobel stond zout centraal. Middels drie opstellingen kon de bezoekende scholier zelf aan de slag. In één experiment werd de oplosbaarheid van zout bepaald. In een tweede experiment kon de leerling zelf badzout maken en tenslotte was er proef-opstelling welke het werk in de zoutfabriek liet zien. Ruim 250 scholieren hebben de stand bezocht.
Speciaal voor de scholieren was er ook een zoutig puzzeltje bedacht. De bezoekende scholier krijgt een potje vervuild zout mee. Het is aan de scholier om een procédé te vinden om de verontreiniging op te sporen. Diegene met het beste procédé gaat met zijn of haar klas op excursie. De puzzel wordt ondersteund via de website www.schoonzout.nl .
Al in het weekeinde volgend op de Careerday kwamen de eerste inzendingen binnen. Ook begeleidende docenten waren enthousiast over het "schoonzout" initiatief.
De faculteit is een groot fan van Jet-Net. Immers het toekomstbeeld van onze (aspirant-)student is niet af zonder een blik bij een mogelijk toekomstig werkgever aldus Theo Jurriens van de faculteit. Participatie in de careerday is niet de enige ondersteuning aan Jet-Net. De Discovery truck bezoekt Jet-Net scholen en jaarlijks doet de faculteit mee aan de wetenschapskwis voor noordelijke Jet-Net scholen.
(tekst: Theo Jurriens)
Laatst gewijzigd: | 26 augustus 2019 11:45 |
Meer nieuws
-
26 april 2023
Koninklijke onderscheidingen voor RUG-medewerkers
Op woensdag 26 april zijn op voordracht van de RUG twee wetenschappers koninklijk onderscheiden. Mevrouw prof.dr. K.U. Loos is benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Uit handen van burgemeester K. Schuiling ontving zij de...
-
26 april 2023
Cisca Wijmenga in Raad van Toezicht Hanzehogeschool
Cisca Wijmenga treedt per 1 september 2023 toe tot de Raad van Toezicht van de Hanzehogeschool.
-
25 april 2023
Reactie op kamerbrief internationalisering
Het College van Bestuur van de Rijksuniversiteit Groningen heeft kennisgenomen van de Kamerbrief internationalisering in het hoger onderwijs die Minister Dijkgraaf op vrijdag 21 april naar de Tweede Kamer stuurde.