Skip to ContentSkip to Navigation
Onderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Science LinX Science LinX nieuws

Science LinX nieuwsbrief voor Februari 2013

31 januari 2013
.
.

Groningse stuurman op Europees vlaggenschip

RUG-hoogleraar Technische Natuurkunde Bart van Wees is een van de werkgroepleiders (Workpackage Leaders) in het nieuwe ‘vlaggenschip programma’ over grafeen van de Europese Unie. Er is een investering van maar liefst een miljard euro gepland in dit onderzoeksprogramma, verdeeld over de komende tien jaar.

De Europese Commissie meldde vorige week dat twee onderzoeksprogramma’s zijn geselecteerd voor het ‘ Future and Emerging Technologies Flagship program’ (Vlaggenschip programma voor toekomstige en opkomende technologieën). Naast Grafeen krijgt ook een project gericht op het ontrafelen van de werking van het menselijk brein ( Human Brain ) een miljard euro. Deze ‘vlaggenschip programma’s’ moeten onderzoeksgroepen en industriële partijen binnen Europa verenigen.

Lees meer over het project op de website van ScienceLinX.

Luister ook naar de uitzending van Lijn 1 over het grafeenonderzoek, uitgezonden via Radio 1 op 30 januari

Van kwantummechanica naar veroudering

Maria Colomé-Tatché heeft lastige keuzes moeten maken. Bijvoorbeeld: zou ze natuurkunde of wiskunde gaan studeren, of toch verder gaan met haar dwarsfluit?

‘Ik ben een nogal nieuwsgierig persoon en natuurkunde leek de meeste antwoorden op mijn vragen te bieden. Maar het was niet echt een rationeel besluit om natuurkunde te gaan studeren.’ En drie jaar geleden stapte ze over naar genetisch onderzoek.

Lees over haar bijzondere carrière op de website van Science LinX. Daar lees je ook over de risico's van radon en een rare pulsar.

Europese Wetenschapsolympiade in Groningen

De RUG was op 25 en 26 januari gastheer voor de nationale eindronde van de European Union Science Olympiad (EUSO). Han Mertens, Jeroen Winkel en Matthijs Vernooij van het Stedelijk Gymnasium Nijmegen hebben deze nationale eindronde gewonnen. De tweede plaats ging naar Iris de Ruiter, Martin van Harmelen en Yvette Oortwijn van het Cygnus Gymnasium in Amsterdam.

De prijzen werden uitgereikt door prof.dr. Theo Elzenga, directeur undergraduate school of science (USS) van de faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen van de RUG. Elzenga benadrukte het belang van meer studenten voor de bèta- technische opleidingen en de onmisbare rol die bètawetenschappers spelen bij de innovatie in Nederland. De twee winnende teams vertegenwoordigen Nederland op de 11e Internationale EUSO die van 17 t/m 24 maart gehouden wordt in Luxemburg (stad) waaraan vrijwel alle EU-landen deelnemen.

De EUSO vindt jaarlijks plaats en is bedoeld om leerlingen enthousiast te maken voor science en hen extra uit te dagen. Deelnemers zijn bij de start van de wedstrijd 16 jaar of jonger en moeten in teams van drie personen praktisch onderzoek verrichten en problemen oplossen op het gebied van natuurkunde, scheikunde en biologie.

De EUSO is een initiatief van SLO, Radboud Universiteit Nijmegen en Rijksuniversiteit Groningen. Het evenement wordt ondersteund door het ministerie van OCW en de Nederlandse Vereniging voor het Onderwijs in de Natuurwetenschappen (NVON). Uitgeverij Malmberg, Noordhoff Uitgevers, KNCV (Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging) en Texas Instruments stellen prijzen beschikbaar.

Jan Kommandeurprijs 2013: win een reis naar Bali!

Heeft u dit schooljaar een zeer goed of verrassend profielwerkstuk begeleid? Geef deze leerlingen dan de kans op een extra beloning en nomineer ze voor de Jan Kommandeurprijs van de Rijksuniversiteit Groningen voor N&T en N&G leerlingen.

Tijdens een feestelijke uitreiking op vrijdag 5 april 2013 worden de geldprijzen uitgereikt aan de makers van de beste drie werkstukken: 200 euro voor de eerste prijs, 150 euro voor de tweede prijs, 100 euro als derde prijs. De publieksprijs van 100 euro wordt toegekend aan de leukste presentatie in een marktopstelling op de dag van de prijsuitreiking.

De eerste, tweede prijs en derde prijs winnen bovendien een geheel verzorgde reis naar Bali (Indonesië) voor deelname aan de “International Conference for Young Scientists”. Daar geven de winnaars een presentatie van hun onderzoek.

Insturen kan tot 1 maart 2013 via de Science LinX website. Daar is ook meer informatie te vinden.

Agenda

2 februari 2013 First Lego League in Groningen

De finale van de First Lego League, een wedstrijd waarbij scholieren een nuttig apparaat bouwen van technisch Lego, vindt op 2 februari plaats in Groningen. De Healthy Ageing Netherlands Campus van UMCG en RUG organiseert deze wedstrijd, dit keer met als thema 'Senior Solutions', in de Martineplaza. Ook Science LinX is daar aanwezig met verschillende opstellingen!

11 februari 2013 Weg met de zesjescultuur

In het Groningse ForumImages wordt de documentaire 'Waar een klein land groot in moet worden' vertoond. De film gaat over de noodzaak en de kansen om onze zesjescultuur in Nederland te veranderen. Opinieleiders, jongerendeskundigen, wetenschappers en docenten geven hun visie op excellentie en talentontwikkeling. De documentaire richt zich op schoolleiders, docenten, experts, studenten en leerlingen. Toegang is gratis.

Voor meer informatie, zie dit persbericht en de trailer van de film.


26 februari 2013 André Aleman : Het seniorenbrein

Neurowetenschapper André Aleman van het Neuro-Imaging Center van de RUG geeft in Zuidlaren een lezing over het seniorenbrein, waar hij onlangs een boek over publiceerde. Dit is de tweede in een serie van drie publiekslezingen over de hersenen, georganiseerd door de Rotary Zuidlaren/Anloo.

Waar: Brinkhotel, Brink Oostzijde 6, 9471 AE Zuidlaren

Aanvang lezing: 20.00 u; ontvangst vanaf 19.30 u.

Organisatie: Rotaryclub Zuidlaren-Anloo

Toegang gratis; aanmelden niet nodig

28 februari 2013 KennisCafé: Geluid, lust of last?

Femke Kramer gaat in gesprek met Tjeerd Andringa,onderzoeker Auditory Cognition bij de afdeling Kunstmatige Intelligentie, over zijn onderzoek naar het effect van geluid op ons welzijn; Bettina van Hoven, UHD culturele geografie, over de multi-zintuigelijke ervaring van onze omgeving; Piet Devos, over hoe hij als blinde zijn omgeving en gebouwen 'ziet' op basis van geluiden; Willem de Boer, beleidsmedewerker van de Gemeente Groningen, over het gemeentelijke Actieplan Omgevingslawaai a.d.h.v. geluidkaarten.

Donderdag 28 februari 2013

17.00 - 18.30 uur ForumImages, Hereplein 73, Groningen

Toegang gratis, kaartje verplicht en vol is vol

Science LinX is partner van het KennisCafé. Meer informatie: Studium Generale Groningen

Blaauw Sterrenwacht

Woensdag 23 januari werd in de Blaauw Sterrenwacht een avond speciaal voor kinderen georganiseerd. 85 ouders en kinderen bezochten de sterrenwacht en namen deel aan de uiteenlopende activiteiten. Het thema van de avond was ‘Het zonnestelsel’. Bezoekers lanceerden raketten, bezochten het planetarium en leerden hoe de maanfasen tot stand komen. Een verslag van de avond is te vinden bij Science LinX.

Agenda

In de Blaauw Sterrenwacht van de RUG, boven op de Bernoulliborg, kan het publiek een keer per maand naar de sterren komen kijken. Helaas is het in Nederland niet altijd helder. Daarom worden de definitieve data van deze publieksavonden vastgesteld op basis van de weersverwachting. Elke woensdag kan er een publieksavond zijn, 48 uur van te voren wordt bekend gemaakt of de avond doorgaat.

De publieksavond is dus 'flexibel'. De beslissing om door te gaan wordt op de website bekend gemaakt, via de digitale nieuwsbrief, Facebook en Twitter. Er is in principe ongeveer 1x per maand een publieksavond.

Activiteiten naast de publieksavonden:

Vrijdag 15 & zaterdag 16 maart - Landelijke Sterrenkijkdagen

Bèta’s on the road

De faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen komt ook naar je toe: de ‘Jouw energie van morgen’ truck (eerder bekend als RUG Discovery truck) bezoekt middelbare scholen met een lesprogramma over energie, dat goed aansluit bij de vakken natuurkunde en scheikunde.

De Zout Express bezoekt basisscholen met de wondere wereld van het zout. Leerlingen uit groep 7 en 8 kunnen kennismaken met zoute wetenschap.

Ten slotte is er het reizend planetarium van het Kapteyn Instituut voor sterrenkunde van de RUG. In de opblaasbare koepel maak je een reis door het universum. Het programma is geschikt voor basisscholen en VO.

Bèta's @ Bernoulliborg

Kom ook eens langs in de hal van de Bernoulliborg, waar je een groot aantal wetenschappelijke opstellingen van Science LinX zult aantreffen. Speel een potje 'brain ball', maak een wervelstrom of bekijk een infrarood satelliet.

Beta's online

Science LinX op Facebook

Science LinX is ook actief op Facebook. Ga naar onze Facebook pagina en 'like' ons om op de hoogte te blijven van alles wat er bij Science LinX gebeurt!

Science LinX op Twitter

Volg ons op Twitter voor de laatste ontwikkelingen! @ScienceLinX

Science LinX in je mailbox

Kent u mensen die mogelijk interesse hebben in de Science LinX nieuwsbrief? Stuur deze dan gerust door. Iedereen kan zich abonneren via onze site.

De volgende nieuwsbrief verschijnt eind januari 2013.

Laatst gewijzigd:17 maart 2020 15:47

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...