Skip to ContentSkip to Navigation
Part of University of Groningen
Science LinXScience Linx News

Enthousiaste kids in de sterrenwacht

31 januari 2013
Bezoekers van de sterrenkijkavond bij het mobiele planetarium
Bezoekers van de sterrenkijkavond bij het mobiele planetarium

Woensdag 23 januari werd in de Blaauw Sterrenwacht een avond speciaal voor kinderen georganiseerd. 85 ouders en kinderen bezochten de sterrenwacht en namen deel aan de uiteenlopende activiteiten. Het thema van de avond was ‘Het zonnestelsel’.

Jeffrey Bout en Jorien van den Bor van het Kapteyn Instituut vertelden over de Maan en het Zonnestelsel. De kinderen wisten er zelf ook al heel wat van. Ze wisten bijvoorbeeld goed wie Neil Armstrong was en wat zijn beroemde woorden op de Maan waren: ‘One small step for (a) man, one giant leap for mankind’ . Jeffrey legde ook maanfasen uit door een teddybeer te verlichten met een zaklamp.

In het Kapteyn Mobiele Planetarium werden de bezoekers meegenomen op een reis door het heelal, langs de Maan, de planeten in het zonnestelsel tot aan andere sterren en sterrenstelsels. Kinderen mochten in de knutselhoek raketjes bouwen die tot enkele meters hoog gelanceerd werden.

Er viel ook een VIP-rondleiding door de sterrenwacht te winnen bij de Sterrenquiz. Hierbij moesten vragen beantwoord worden over sterren en planeten, zoals ‘Welke kleur heeft de Aarde vanuit de ruimte?’ en ‘Hoeveel planeten zijn er tot nu gevonden buiten ons zonnestelsel?’. De gelukkige winnaar was Nils Doesburg, die nu met een groep vriendjes een avond mag komen observeren in de Blaauw Sterrenwacht.

Het Andromeda sterrenstelsel, recente opname van de Herschel ruimtetelescoop.
Het Andromeda sterrenstelsel, recente opname van de Herschel ruimtetelescoop.

Er was een prachtige heldere sterrenhemel, dus er kon ook heel veel echt geobserveerd worden met de Gratama Telescoop en met de telescopen op het waarneemterras. Zo was Jupiter met zijn 4 manen en wolkenbanden heel mooi te zien. Er werd ook gekeken naar de Orionnevel, waar sterren in geboren worden, en de Andromedanevel, het dichtstbijzijnde grote sterrenstelsel. Zelfs Uranus was waarneembaar als een klein blauw stipje.

Een moeder merkte op dat Sirius, de helderste ster aan de hemel, twinkelde, maar de planeten in het zonnestelsel niet. Sterren twinkelen omdat het licht door de atmosfeer van de Aarde wordt verstoord. Bij planeten is dit effect minder sterk omdat ze groter aan de hemel zijn dan de verre sterren. Daarom twinkelen sterren wel, maar planeten niet. Zij kon nu dus de planeten herkennen!

Als je het ook leuk vindt om eens langs te komen bij de Blaauw Sterrenwacht, kijk dan op www.rug.nl/sterrenwacht. Op 15 en 16 maart worden publieksavonden georganiseerd in de sterrenwacht tijdens de Landelijke Sterrenkijkdagen 2013. Het thema zal zijn Sterrenstelsels , dus er zal veel te leren zijn over de Melkweg en andere sterrenstelsels. Ook het mobiele planetarium zal dan weer te bezichtigen zijn. Verder kan de sterrenwacht op woensdagavonden open zijn als het weer goed is. Kijk ook hiervoor op de website.

Laatst gewijzigd:10 juni 2015 12:01

Meer nieuws

 • 25 juni 2019

  Alle remmen los voor een groene universiteit

  Dick Jager geeft niet snel op. Al sinds eind jaren ’90 werkt hij aan het verduurzamen van de RUG. Zijn tocht ging gepaard met strijd, de weg was vaak bezaaid met obstakels. Nu gaat het Jager voor de wind. In 2020 staat duurzaamheid met hoofdletters...

 • 21 juni 2019

  Miljoenenkorting Van Rijn desastreus voor Rijksuniversiteit Groningen

  Het kabinetsbesluit op basis van de adviezen van de Commissie Van Rijn heeft voor de Rijksuniversiteit Groningen als brede klassieke universiteit desastreuze gevolgen.

 • 20 juni 2019

  RUG stijgt naar plek 114 in QS ranking

  De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) is gestegen naar plaats 114 in de QS World Top University Rankings. Afgelopen jaar stond de RUG op plaats 120 in deze wereldwijde lijst van bijna 1000 universiteiten.