Skip to ContentSkip to Navigation
Part of University of Groningen
Science LinX Science Linx News

Science LinX nieuwsbrief voor April 2013

28 maart 2013

What's hot?

Leven maken - dat is het ultieme doel van chemicus Sijbren Otto. Hij ontdekte hoe bepaalde moleculen zichzelf kunnen 'voortplanten'. Met wat slimme chemische truucjes probeert Otto nu 'mutaties' te krijgen, zodat Darwiniaanse evolutie ontstaat. En dan zouden zijn moleculen zomaar kunnen evolueren in... ja wat eigenlijk? Science LinX liet een filmpje maken over dit onderzoek, waarvoor Otto een VICI subsdie van 1,5 miljoen euro kreeg.

Material Matter(s) - In april opent in de hal voor de grote collegezaal van de Bernoulliborg de nieuwe Science LinX tentoonstelling Material Matter(s). Daar maken we nanotechnologie zichtbaar en tastbaar, je kunt experimenteren met een dansvloer die stroom produceert en je verwonderen over vloeistoffen die magnetisch zijn of onder druk vast worden. Kijk, doe en verbaas je over deze magische materialen. Scholen kunnen op afspraak een rondleiding krijgen. Meer informatie volgt binnenkort, onder meer via onze Facebook pagina.

De Science LinX eierspecial!

Je kunt eieren beschilderen, pocheren of bakken of... er een paar leuke proefjes mee doen. Hoeveel gewicht kan een eierschaal dragen? Meer dan je denkt. En met een ei kan je ook laten zien wat het effect van fluoride tandpasta is. En wist je dat je een ei kunt bakken in een pannetje van papier? Een andere prangende vraag: stolt eiwit eerder dan eigeel? En hoe ontkook je een ei? Met vitamine C natuurlijk. Deze proefjes komen uit de serie Cogito ergo BOEM, een productie van Science LinX en de Universiteitskrant.

Meer eierproefjes vind je op de website van Proefjes.nl.

Herschel
Herschel

Nieuws

Dag, Herschel, daaag! - Het einde van de grootste ruimtetelescoop van het moment, Herschel, is nabij. Een dezer dagen is het vloeibare helium op, dat de instrumenten van deze ver-infrarood en submillimeter telescoop moet koelen. Een van de drie instrumenten van deze telescoop is 'made in Groningen'. Groningse wetenschappers spelen een prominente rol bij deze missie.

Zo relevant is natuurkunde - Natuurkunde is overal. Je denkt misschien dat de studie je opleidt voor moeilijk onderzoek over esoterische deetljes zoals Higgs, maar niets is minder waar. De opleiding Natuurkunde aan de RUG kent bijvoorbeeld de specialisaties Natuurkunde voor Leven en Gezondheid, en Energie en Milieu. Wat die laatste opleiding inhoudt, vertellen twee studenten en een docent.

Meer informatie over natuurkunde vind je ook op de website natuurkunde.nl

Nieuw geheugen van plastic - Groningse materiaalkundigen hebben van een goedkope plasticsoort (PVDF) een werkend geheugen gemaakt. Dit brengt de praktische toepassing van plastic elektronica een flinke stap dichterbij. Overigens, ook de plastic diode en plastic transistor zijn in Groningen ontdekt. Je leest er meer over op de Science LinX website.

Een reuzentelescoop en Chileense cocktails - ALMA, de grootste radiotelescoop ter wereld, staat in Chili op 5000 meter hoogte. Twee van de tien 'ogen' waarmee de 66 schotels straks zijn uitgerust komen uit Groningen. Niet vreemd dus, dat de offficiële opening van ALMA ook hier werd gevierd. Met Hollandse bitterballen en Pisco Sour, een Chileens cocktail.

Geld voor aansluiting VWO met WO - Peter Barthel, rector van de Scholierenacademie van de RUG, ontving deze maand een cheque van 250.000 euro van de minister van onderwijs. Het geld is bedoeld voor het Brede Regionale Steunpunt Noord. Hierin werken docenten van middelbare scholen samen met regionale kennisinstellingen.

Bouw InfoVersum begonnen - Deze maand ging de eerste paal in de grond van het InfoVersum. Dat wordt een hypermodern 3D theater, bedoeld voor presentaties en film over onder meer wetenschap en cultuur. Het InfoVersum is geesteskind van RUG hoogleraar sterrenkunde Edwin Valentijn.

Agenda

28 maart - KennisCafé Groningen: hoe oud is dat bot? Over dateringstechnieken. 17:00, ForumImages. Hereplein 73, Groningen. Toegang gratis.

8 april - Droomvlucht, André Kuipers over zijn vlucht in het ISS. Deze avond is helaas al uitverkocht.

20 - 23 augustus - Workshop van de Europese ruimtevaart organisatie ESA voor docenten. De workshop vindt plaats bij ESTEC in Noordwijk. Leer hoe je jongeren (14 - 18 jaar) kunt inspireren via de wetenschap achter de ruimtevaart.

Blaauw Sterrenwacht

Sterrenkijkdagen

Vrijdag 15 en zaterdag 16 maart ontving de Blaauw Sterrenwacht van het Kapteyn Astronomical Institute meer dan 300 bezoekers. De sterrenwacht was open vanwege de 37-ste Landelijke Sterrenkijkdagen.

Groningse sterrenkundigen vertelden over sterrenstelsels en er werden rondleidingen door de sterrenwacht en shows in het Kapteyn Mobiele Planetarium gegeven. Kinderen konden met Galaxy Zoo spelen, raketjes bouwen, en deelnemen aan een Sterrenquiz. De 7-jarige Eline, 11-jarige Veerle en 11-jarige Annejan waren de winnaars, zij kregen een VIP-rondleiding door de sterrenwacht.

Hoogtepunt van de avond was het moment dat de Maan door de wolken brak. De koepel van de sterrenwacht ging open en bezoekers konden met de Gratama Telescoop de kraters van de Maan en Jupiter met zijn vier Galileïsche manen bewonderen.

Als je ook eens de Blaauw Sterrenwacht wilt bezoeken, kijk dan op www.rug.nl/sterrenwacht voor de komende activiteiten.

Algemeen

In de Blaauw Sterrenwacht van de RUG, boven op de Bernoulliborg, kan het publiek een keer per maand naar de sterren komen kijken. Helaas is het in Nederland niet altijd helder. Daarom worden de definitieve data van deze publieksavonden vastgesteld op basis van de weersverwachting. Elke woensdag kan er een publieksavond zijn, 48 uur van te voren wordt bekend gemaakt of de avond doorgaat.

De publieksavond is dus 'flexibel'. De beslissing om door te gaan wordt op de website bekend gemaakt, via de digitale nieuwsbrief, Facebook en Twitter. Er is in principe ongeveer 1x per maand een publieksavond.

Unifocus

Unifocus is het videomagazine van de RUG. Deze maand was er drie keer aandacht voor de faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen.

In het Robotlab van Kunstmatige Intelligentie werken onderzoekers en studenten aan de robothulpjes van de toekomst. Een belangrijke stimulans daarbij is de jaarlijkse internationale Robocup @ Home wedstrijd. RUG-medewerker Tijn van der Zant is een van de bedenkers van deze wedstrijd, die dit jaar in Nederlands zal plaatsvinden.

Wil je ook naar de Robocup? Geef je op als vrijwilliger bij het vrijwilligerspunt Eindhoven (zoek op Robocup). Ook scholen kunnen de Robocup bezoeken. Meer informatie over de mogelijkheden volgt, onder meer via de Science LinX Facebook pagina.

Verder vertelt hoogleraar mariene biologie Anita Buma wat de RUG te zoeken heeft op de Zuidpool - en hoe je als masterstudent van de voor Nederland unieke opleiding Mariene Biologie misschien ook wel eens mee kunt op expeditie. Verder aandacht voor de nationale sterrenkijkdagen waar ook de Blaauw Sterrenwacht van de RUG aan meedeed.

Bèta’s on the road

De faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen komt ook naar je toe: de ‘Jouw energie van morgen’ truck (eerder bekend als RUG Discovery truck) bezoekt middelbare scholen met een lesprogramma over energie, dat goed aansluit bij de vakken natuurkunde en scheikunde.

De Zout Express bezoekt basisscholen met de wondere wereld van het zout. Leerlingen uit groep 7 en 8 kunnen kennismaken met zoute wetenschap.

Ten slotte is er het reizend planetarium van het Kapteyn Instituut voor sterrenkunde van de RUG. In de opblaasbare koepel maak je een reis door het universum. Het programma is geschikt voor basisscholen en VO.

Bèta's @ Bernoulliborg

Kom ook eens langs in de hal van de Bernoulliborg, waar je een groot aantal wetenschappelijke opstellingen van Science LinX zult aantreffen. Speel een potje 'brain ball', maak een wervelstrom of bekijk een infrarood satelliet.

Beta's online

Science LinX op Facebook

Science LinX is ook actief op Facebook. Ga naar onze Facebook pagina en 'like' ons om op de hoogte te blijven van alles wat er bij Science LinX gebeurt!

Science LinX op Twitter

Volg ons op Twitter voor de laatste ontwikkelingen! @ScienceLinX

Science LinX in je mailbox

Kent u mensen die mogelijk interesse hebben in de Science LinX nieuwsbrief? Stuur deze dan gerust door. Iedereen kan zich abonneren via onze site.

De volgende nieuwsbrief verschijnt eind januari 2013.

Laatst gewijzigd:24 mei 2024 11:42

Meer nieuws

  • 10 juni 2024

    Om een wolkenkrabber heen zwermen

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 24 mei 2024

    Lustrum 410 in beeld

    Lustrum 410 in beeld: Een fotoverslag van het lustrum 2024

  • 21 mei 2024

    Uitslag universitaire verkiezingen 2024

    De stemmen zijn geteld en de uitslag van de universitaire verkiezingen is binnen!