Skip to ContentSkip to Navigation
Onderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Science LinXScience LinX nieuws

ALMA ingewijd met Pisco Sour

14 maart 2013
ALMA-feest in de koffiehoek van SRON
ALMA-feest in de koffiehoek van SRON

Afgelopen woensdag vierden, op een receptie van NOVA Groningen, enkele tientallen wetenschappers de officiële opening van de nieuwe radiotelescoop ALMA in Chili. ALMA is op dit moment de grootste telescoop ter wereld. Van de 66 geplande schotels zijn er inmiddels 56 geïnstalleerd op de Atacama hoogvlakte, vijfduizend meter boven zeeniveau.

Elke schotel kan worden uitgerust met tien ontvangers voor tien verschillende frequentiebanden. De ontvanger voor Band 9 is ontworpen en gebouwd in het Groningen, door sterrenkundigen van het Kapteyn Instituut van de RUG met steun van de landelijke toponderzoekschool sterrenkunde NOVA. Eerder deze maand tekenden zij een contract voor de bouw van Band 5 ontvangers die de komende vijf jaar plaats zal vinden.

Alles bij elkaar genoeg reden voor een feestje in Groningen. Er was een live verbinding met Chili met beelden van de inauguratie, maar die begon bijna een uur te laat omdat enkele hoogwaardigheidsbekleders te laat arriveerden. De sterrenkundigen en technici in Groningen doodden, in de SRON koffiehoek, de tijd met gesprekken, bitterballen en een speciale Chileens cocktail: Pisco Sour (voor de gelegenheid overigens zonder eiwit).

Laatst gewijzigd:23 december 2016 14:23
printView this page in: English

Meer nieuws