Skip to ContentSkip to Navigation
Onderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Science LinX Science LinX nieuws

Science LinX nieuwsbrief voor Juli 2013

27 juni 2013

Dit was een nacht...

...die je alleen nog maar op deze film kunt terugzien. De Nacht van Kunst en Wetenschap 2013, waarbij Science LinX de Der Aa kerk tot een 'Kerk der wetenschappen' heeft getransformeerd.

En omdat plaatjes meer zeggen dan 1000 woorden, een beeldverslag op onze Flickr stream.

Dit was een zomer...

...die nog niet echt begonnen was toen het Indian Summer Festival plaatsvond. Maar Science LinX was er bij. De Labbsessies die de afgelopen jaren op LowLands plaastvonden, waren dit jaar namelijk verhuisd naar Indian Summer. Via Science LinX maakten de bezoekers kennis met nieuwe materialen en bacteriën met een twist. Kijk voor een kort verslag op de Science LinX website.

Gert Jan Euverink
Gert Jan Euverink

Nieuws

Een groene golf:

Wetenschap inzetten voor een groenere samenleving is een de speerpunten van de RUG. Hoogleraar Gert Jan Euverink doet dat via BioBrug, een initiatief waarin hij ondernemers koppelt aan wetenschappers met behulp van masterstudenten. Die zoeken voor de ondernemer naar groene oplossingen voor concrete problemen. Naar aanleiding van zijn oratie hebben wij Euverink geïnterviewd.

Ook de chemie kan groener. Organisch chemicus Ben Feringa publiceerde in Nature Chemistry over een groenere manier om organische verbindingen te maken.

Wie ook gebruik maken van wat de natuur ons biedt zijn synthetisch biologen Oscar Kuipers en Matthias Heinemann. Beide RUG-onderzoekers zijn betrokken bij grote Europese projecten, gericht op het vinden van nieuwe antibiotica. Beiden krijgen 1 miljoen euro voor hun aandeel in de projecten, Kuipers krijgt daarnaast nog eens 3 ton voor een onderzoek naar nuttige stoffen in bessen. Rode, blauw en ongewtijfeld ook groene!

Scholieren op bezoek:

Deze maand was de RUG gastheer voor de landelijke finale van de Natuurkunde Olympiade. Uit ruim 3500 deelnemers aan de landelijke voorronden kwamen 18 finalisten die een week lang in Groningen verbleven. De winnaar van de finale werd Freddie Hendriks van het Dr. Nassau College in Assen. Hij en de nummers 2 t/m 5 vertegenwoordigen Nederland binnenkort bij de internationale finale in Denemarken.

Een korter bezoek legden de leerlingen van de 4e klas van het Groningse Kamerlingh Onnes college af. Zij bezochten het Visualisatiecentrum van de RUG en leerden hoe je met Big Data moet omgaan.

Leden van het team iGEM 2012
Leden van het team iGEM 2012

Agenda

Bekijk ook onze digitale agenda!

Summerschool vo or leerlingen die zelf eens aan de gang willen met DNA

Op 26, 27 en 29 augustus organiseren de onderzoeksgroep Moleculaire Genetica van de RUG, het iGEM team 2013 en Science LinX een Summerschool voor leerlingen van VWO5 en 6.

Het iGEM team werkt aan een bacterie die zijde kan maken en de scholieren lopen enkele dagen met hen mee. Studenten van het iGEM team begeleiden hen bij verschillende moleculair biologische en microbiologische experimenten die aan dit thema gelinkt zijn en laten de leerlingen op praktische wijze kennismaken met synthetische biologie. Andere onderdelen van de Summerschool zijn: lezingen door onderzoekers, kennismaken met onderzoekers en een bedrijfsbezoek.

Voor leerlingen: lees de uitnodiging en geef je op!

Voor docenten: attendeer leerlingen met interesse voor biologie op deze unieke Summerschool!

Studiestijgers / Netwerk Noord

Binnen Studiestijgers, het docentennetwerk van de Rijksuniversiteit Groningen, werken vo-docenten in teamverband onder leiding van een coach aan hun eigen onderwijs en professionele ontwikkeling. Nieuw in het komende lesjaar is de samenwerking tussen de noordelijke hoger onderwijsinstellingen, onder de koepel Netwerk Noord. U vindt hier het jaarprogramma van alle activiteiten voor bèta-docenten in het noorden: Docent Ontwikkel Teams (DOTs), thematische netwerkbijeenkomsten (Netwerk Noord middagen) en bèta-studiedagen.

Netwerk Noord organiseert DOTs vanuit de RUG (Science LinX - Studiestijgers), de Hanzehogeschool (Betawerkplaatsen) en de hogescholen in Leeuwarden (Friese DOTs). Alle DOTs zijn gepland op vrijdagmiddag. De Studiestijgers DOTs zijn gepland van 14 uur tot 16.30 uur. De eerste bijeenkomst is op 6 september 2013. Er zijn DOTs voor de vakken natuurkunde, scheikunde, wiskunde, biologie, NLT, O&O, informatica, en er is een TOA DOT. Via StudieStijgers blijft u bovendien op de hoogte van actuele ontwikkelingen in de wetenschap.

Voor vragen of voor aanmelden bij Studiestijgers kunt u contact opnemen met Renske de Jonge, coördinator aansluiting vo-ho: R.M.de.Jonge rug.nl, 050 3637458

Unifocus

Unifocus is het videomagazine van de RUG. Een greep uit de onderwerpen van de afgelopen maand.

In 2011 stond de uitvinding van het elektrisch aangedreven nanovoertuig op de cover van het wetenschapstijdschrift Nature. Syuzanna Harutyunyan was nauw betrokken bij de bouw van het opzienbarende nanovoeruig.

De Rijksuniversiteit Groningen staat in de Global Top 100 Publishing Index van Nature. Op Unifocus een van de onderzoekers die met zijn werk in Nature staat.

Op 27 mei 2013 ging Louwrens Hacquebord, Nederlands eerste hoogleraar Arctische en Antarctische wetenschappen, met emeritaat. De nationaal en internationaal befaamde poolonderzoeker ging in zijn afscheidscollege in op de veranderende beeldvorming over de poolgebieden. In een Opinie, gepubliceerd door de Rijksuniversiteit Groningen, stelt Hacquebord: ‘Knuffelstatus Noordpool maakt bescherming noodzakelijker dan ooit’.

Blaauw Sterrenwacht

Tijdens de zomermaanden is het  's nachts niet echt donker. Er zijn dan ook even geen sterrenkijkavonden bij de Blaauw Sterrenwacht. In september beginnen die weer! Houd de website in de gaten.

Bezoekers bij Science LinX @ Bernoulliborg
Bezoekers bij Science LinX @ Bernoulliborg

Bèta’s on the road

De Faculty of Science and Engineering(voorheen de faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen) komt ook naar je toe: de ‘Jouw energie van morgen’ truck (eerder bekend als RUG Discovery truck) bezoekt middelbare scholen met een lesprogramma over energie, dat goed aansluit bij de vakken natuurkunde en scheikunde.

De Zout Express bezoekt basisscholen met de wondere wereld van het zout. Leerlingen uit groep 7 en 8 kunnen kennismaken met zoute wetenschap.

Ten slotte is er het reizend planetarium van het Kapteyn Instituut voor sterrenkunde van de RUG. In de opblaasbare koepel maak je een reis door het universum. Het programma is geschikt voor basisscholen en VO.

.

Bèta's @ Bernoulliborg

Kom ook eens langs in de hal van de Bernoulliborg, waar je een groot aantal wetenschappelijke opstellingen van Science LinX zult aantreffen. Speel een potje 'brain ball', maak een wervelstrom of bekijk een infrarood satelliet.

.

Beta's online

Science LinX op Facebook

Science LinX is ook actief op Facebook. Ga naar onze Facebook pagina en 'like' ons om op de hoogte te blijven van alles wat er bij Science LinX gebeurt!

Science LinX op Twitter

Volg ons op Twitter voor de laatste ontwikkelingen! @ScienceLinX

Science LinX in je mailbox

Kent u mensen die mogelijk interesse hebben in de Science LinX nieuwsbrief? Stuur deze dan gerust door. Iedereen kan zich abonneren via onze site.

Tijdens de zomervakantie is er geen Science LinX nieuwsbrief. De volgende nieuwsbrief verschijnt eind augustus 2013.

Laatst gewijzigd:28 mei 2020 15:24

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...