Skip to ContentSkip to Navigation
Onderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Science LinXAgenda

Agenda

Bezoek DIY Beyond the Lab!

Vanaf:vr 23-11-2018
Tot en met:zo 14-04-2019
Waar:Universiteitsmuseum Groningen
Bezoek DIY Beyond the Lab!
Bezoek DIY Beyond the Lab!

Wetenschap is alleen voor wetenschappers - of niet? De rondreizende tentoonstelling DIY Beyond the Lab vertelt zeven verhalen over mensen die wetenschappelijk onderzoek openstellen voor iedereen. De expositie is ontstaan uit een Europees project, Sparks, dat wil laten zien hoe mensen mee kunnen doen aan wetenschap en hoe gewone burgers en wetenschappers samen kunnen werken aan wetenschappelijk onderzoek en innovatie.

Bezoek DIY Beyond the Lab! | Image: Angela Moore
Bezoek DIY Beyond the Lab! | Image: Angela Moore

40 jaar Wetenschapswinkels RUG

Wanneer:do 21-03-2019 14:00 - 17:00
Waar:Universiteitsmuseum Groningen

Dit jaar bestaan de Wetenschapswinkels van de RUG 40 jaar. We vieren dit 8e lustrum graag met de mensen die het wetenschapswinkelconcept tot een succes maken: maatschappelijke organisaties, studenten, wetenschappelijke stafleden, overheden, bedrijven, bestuurders. Met jullie dus!

Daarom nodigen we je graag uit voor onze postermiddag op donderdag 21 maart 2019 vanaf 14:00u in het Universiteitsmuseum.

Lecture by Stephen Serjeant - Citizen Science and the Data Avalanche

Wanneer:wo 27-03-2019 20:00 - 21:00
Waar:Academiegebouw

Did you know people are better at classifying tasks then computers? Can crowdsourcing help us to classify data of the universe?

Astronomy and particle physics have begun a new data-rich era of discovery, from finding warps in space and time to new particles in accelerators. But the data avalanche is so fast, so large and so complex that it’s a challenge for computing. Stephen Serjeant, professor of astronomy, will show you how you can join in, and review some of the highlights of ASTERICS citizen science on the leading crowdsourcing platform, the Zooniverse.

Come to Famelab!

Wanneer:do 28-03-2019 20:00 - 22:30
Waar:Universiteitsmuseum Groningen

FameLab aims to discover charismatic, up-and-coming scientists who inspire people to see the world from a new perspective… in just three minutes! Since its birth at the Cheltenham Science Festival in 2005, FameLab has grown into a worldwide science communication competition. A partnership with the British Council (since 2007) made FameLab expand to 31 different countries. With more than 9000 young scientists and engineers participating so far.

Come support your favorite science communicator on March 28th at the University Museum!

Jan Kommandeurprijs

Wanneer:vr 29-03-2019
Waar:Rijksuniversiteit Groningen

Is je profielwerkstuk af en ben je er zo trots op dat je het met anderen wilt delen? Stuur het op naar het Bètasteunpunt en ding mee naar de Jan Kommandeurprijs! Deze prijs wordt uitgereikt voor het beste profielwerkstuk in een N-profiel. Als je eerste wordt win je naast eeuwige roemen en geldbedrag van €200. In 2019 gaan alle genomineerden op ten koste van Bétasteunpunt naar Hannover Messe Chanllenge (1 en 2 april 2019).

Scholierensymposium 'Hacking Your Life'

Wanneer:wo 03-04-2019
Waar:Binnenstad

Dit scholierensymposium staat in het teken van internet. Internet, social media, mail... het is zo'n groot onderdeel van ons leven geworden dat we helemaal niet meer zonder willen en kunnen. Maar wat zijn de gevolgen van zo'n digitale wereld en hoe beïnvloedt het ons dagelijks leven? Het symposium begint met een plenaire opening, waarna je een zelfgekozen workshop gaat volgen. De plenaire afsluiting vindt plaats in het Groninger Forum.

Jet-Net Quiz dag

Wanneer:ma 08-04-2019
Waar:Bernoulliborg, Zernike Campus

Wat kun je met een gas-chromatografische analyse? Of wat bepaalt de samenstelling van het aardgas? Hoe weet je waar een zout- of zandsteenlaag in de diepe ondergrond zit en hoe bereken je de sterkte van een draad. Bovenstaande en andere vragen komen aan de orde tijdens de Noordelijke Jet-Net wetenschapsquiz. Bedrijven in het Noorden tonen hun wetenschap en technologie aan de scholieren van de onderbouw van de Havo en VWO scholen in Groningen, Friesland en Drenthe.

Girlsday

Wanneer:do 11-04-2019
Waar:Zernike Campus

Ben jij een meisje tussen de 10-15 jaar en onderzoek je graag de wereld om je heen? Speciaal voor jou organiseert Science LinX in samenwerking met VHTO een Girlsday vol wetenschap.

Girlsday is een initiatief van VHTO , Landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek, om meisjes op jonge leeftijd kennis te laten maken met bèta, techniek en ICT. Tijdens Girlsday openen tal van bèta-, technische en ICT-bedrijven én technische of ICT-afdelingen van bedrijven hun deuren voor meisjes van 10 tot 15 jaar.

Bèta-brede Docentendag

Wanneer:vr 12-04-2019 13:00 - 17:00
Waar:Rijksuniversiteit Groningen
De bèta-brede docentendag is een jaarlijks terugkerende studiedag voor de bèta vakken. In lezingen en workshops gaan sprekers in op actuele wetenschappelijke ontwikkelingen en schenken ruim aandacht aan toepassingen in de klas.

Onderzoeksdagen Leeuwarden

Wanneer:
ma15-04-2019
di16-04-2019
Waar:Leeuwarden

Scholen kunnen een jaarlaag of klas aanmelden voor de onderzoeksdagen en een dagdeel naar Leeuwarden komen. De Scholierenacademie biedt verschillende blokken aan die elk een uur duren, zodat docenten zelf dit drie uur durende programma kunnen samenstellen. Daarnaast bieden ze een docentenprogramma aan, dat docenten ook zelf samen kunnen stellen.

DOT Dome Cinema: Space and Sound

Wanneer:do 18-04-2019 20:00 - 21:00
Waar:Vrydemalaan 2, 9713 WS Groningen

Een voorstelling die elektronische muziek en sterrenkunde op unieke wijze samenbrengt.

Sterrenkundigen Marlies van de Weijgaart en Jesper Tjoa voeren je in een uur tijd langs indrukwekkende plekken in het universum. De muziek wordt verzorgd door Martin ter Braake, als dj ook bekend onder de naam Battage.

DOT Dome Cinema: Space and Sound
DOT Dome Cinema: Space and Sound

Een lust voor oog en oor voor liefhebbers van sterrenkunde en elektronische muziek ZONDER beats.

De voorstelling ‘Space and Sound’ bevat enkel muziek. Er wordt niet gesproken.

Tickets: € 8,50

PLGs Bio, Na, Sk, Wi, TOA-DOT, NLT-DOT, bedrijfsDOT FabLab

Wanneer:vr 17-05-2019 13:00 - 17:00
Waar:Rijksuniversiteit Groningen

Netwerk Noord organiseert maandelijkse bijeenkomsten (DOTs en PLGs) op de vrijdagmiddag, waarin docenten samenwerken aan een onderwerp en informatie en onderwijsmateriaal uitwisselen en ontwikkelen. De DOTs zijn gericht op vakontwikkeling, aansluiting vo-ho of vakoverstijgend rondom een thema. De PLGs zijn gericht op vakdidactiek gecombineerd met vakinhoudelijke verdieping.

Bijeenkomsten bèta PLGs en DOTs bij de Rijksuniversiteit Groningen. Bijeenkomsten zijn meestal op de vrijdagmiddag van 13:30 uur tot 17:00 uur.

Bètamasterclass

Wanneer:vr 24-05-2019
Waar:Energy Academy

Tijdens de bètamasterclass geven vier jonge wetenschappers uit uiteenlopende onderzoeksgebieden een flitscollege over hun onderzoek. Daarnaast krijg je een rondleiding in de Blaauw Sterrenwacht en doe je mee aan een bijzondere workshop. Zo ontdek je hoe leuk en divers bètawetenschap is. We sluiten de middag af met een borrel vol spannende hapjes.

Dit evenement wordt georganiseerd door Science LinX en het Koninklijk Natuurkundig Genootschap.

De bètamasterclass is bedoeld voor VWO scholieren uit klas 4, 5 en 6 met een NG- of NT-profiel.

Onderzoeksdagen Groningen

Wanneer:
wo12-06-2019
do13-06-2019
vr14-06-2019
Waar:Groningen

Onderzoeksdagen Groningen. De locatie wordt nog bekend gemaakt.

PLGs Bio, Na, Sk, Wi, Inf, TOA-DOT, NLT-DOT, bedrijfsDOT FabLab

Wanneer:vr 21-06-2019 13:00 - 17:00
Waar:Rijksuniversiteit Groningen

Netwerk Noord organiseert maandelijkse bijeenkomsten (DOTs en PLGs) op de vrijdagmiddag, waarin docenten samenwerken aan een onderwerp en informatie en onderwijsmateriaal uitwisselen en ontwikkelen. De DOTs zijn gericht op vakontwikkeling, aansluiting vo-ho of vakoverstijgend rondom een thema. De PLGs zijn gericht op vakdidactiek gecombineerd met vakinhoudelijke verdieping.

Bijeenkomsten bèta PLGs en DOTs bij de Rijksuniversiteit Groningen. Bijeenkomsten zijn meestal op de vrijdagmiddag van 13:30 uur tot 17:00 uur.

Dag van de Vakdidactiek EVN

Wanneer:vr 05-07-2019 09:00 - 18:00
Waar:Harens Lyceum, Kerklaan 39, Haren

Op 5 juli 2019 vindt de volgende editie van de Dag van de Vakdidactiek plaats. Locatie: Harens Lyceum, Kerklaan 39 te Haren (vlak onder de stad Groningen).

Met de Dag van de Vakdidactiek organiseert het Expertisecentrum Vakdidactiek Noord (EVN) van RUG en NHL/Stenden een platform rond de vakdidactiek om gezamenlijk ons onderwijs en onze expertise uit te wisselen en verder te ontwikkelen.