Skip to ContentSkip to Navigation
Part of University of Groningen
Science LinX Calendar

Agenda

Kenniscafé | Giftig

Wanneer:do 21-09-2023 20:00 - 21:30
Waar:Forum Groningen, Nieuwe Markt, Groningen
Gekleurde plastic dopjes

Van microscopisch kleine stukjes plastics in de lucht, landbouwgif op ons voedsel tot medicijnresten in het oppervlaktewater. Via allerlei wegen krijgen mensen stoffen binnen die mogelijk gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Wat weten we over de effecten van deze stoffen op ons en onze leefomgeving? Dieren, planten en mineralen; in de loop van miljoenen jaren is er een breed scala aan gifstoffen in de natuur ontstaan. Hoe verschillen deze natuurlijke gifstoffen van het kunstmatige gif dat we gebruiken om bijvoorbeeld gewassen te beschermen? Kunnen we onderzoeken of al deze synthetische stoffen mogelijk giftig of op andere manieren ziekmakend zijn?

In dit Kenniscafé gaat Jelte Posthumus in gesprek met onder meer hoogleraar Farmaceutische Immunologie Barbro Melgert over de gevolgen van microplastics als die in onze longen terecht komen en met hoogleraar en internist Ymkje Stienstra, die onder meer onderzoek doet naar de zorg voor slachtoffers van slangenbeten in Afrika. In 2018 heeft de Wereldorganisatie slangenbeten tot verwaarloosde tropische ‘ziekte’ verklaard. Hoe ziet de strijd tegen deze ‘ziekte’ eruit?

Dit Kenniscafé is tot stand gekomen in samenwerking met de Aletta Jacobs School of Public Health. Met hun interactieve installatie Gif (vanaf maandag 18 september aanwezig in het Forum in het kader van de Europese Nacht van de Onderzoeker) wil deze School de impact van wetenschap over publieke gezondheid vergroten en bijdragen aan meer gezonde jaren voor alle noorderlingen.

In het Kenniscafé praten we elke maand met Groningse wetenschappers en onderzoekers over actuele thema's. Het Kenniscafé wordt georganiseerd i.s.m. Studium Generale en Forum Groningen en wordt ondersteund door het Akkoord van Groningen.

Zpannend Zernike!

Vanaf:za 30-09-2023
Tot en met:zo 01-10-2023
Waar:Diverse locaties binnenstad & Zernike

Het zpannendste uitje van Groningen!

Ben jij nieuwsgierig? Kom backstage in de wereld van wetenschap en technologie! Wil je zelf komen experimenteren? In de Binnenstad en op de Zernike Campus kun je van alles zien én doen.

zpannend zernike

Zpannend Zernike is een wetenschapsweekend dat ieder jaar in oktober plaatsvindt in de binnenstad en op de Zernike Campus van Groningen.
Iedereen is van harte welkom en de toegang is overal gratis.

De activiteiten zijn gericht op kinderen van 8-14 jaar, maar ook geschikt voor (groot)ouders!

Science excursie

Vanaf:di 03-10-2023
Tot en met:di 17-10-2023
Waar:Bernoulliborg, Groningen
Science excursie Bernoulliborg

We gaan op avontuur in de Bernoulliborg!
Ga met je klas mee op een ontdekkingsreis, waarbij je van onderzoekers leert hoe gegevens worden verzameld, verwerkt en gevisualiseerd om interessante inzichten te krijgen in hoe warmte onze gezondheid en slaap beïnvloedt. Hoe je je huis koel houdt tijdens hittegolven, en nog veel meer. Klinkt gaaf, toch?

Reserveer snel jullie plekje!
Meld je aan met jouw school om je plek te reserveren. De excursie is vooral gericht op de onderbouw van de middelbare school en duurt ongeveer 2 uur. Per tijdslot is er plaats voor één klas. Aanmelden kan tot 1 september 2023. Zorg ervoor dat jullie er snel bij zijn, want de plaatsen zijn beperkt en worden toegewezen op basis van wie zich als eerste aanmeldt.

Mis deze kans niet om te leren en te ontdekken!
Dit is een kans om de wetenschap op een speelse manier tot leven te zien komen. De Bernoulliborg biedt een unieke omgeving waar leerlingen onderzoekers kunnen ontmoeten en zelf de wetenschap in actie kunnen ervaren.
Ligt jouw school verder van Groningen vandaan? Dan zorgen wij voor het vervoer van en naar de excursie locatie. We kijken ernaar uit om jullie te verwelkomen op de Bernoulliborg voor een avontuur vol leerzame en interessante ontdekkingen!

Heb je vragen? Neem dan contact met ons op g.matouskova@rug.nl.De excursie wordt georganiseerd door Aletta Jacobs School of Public Health en is een onderdeel van De Europese Nacht van de Onderzoekers. Het wordt medegefinancierd door de Europese Commissie, onder het Horizon 2020 Onderzoek en Innovatie programma, grant agreement No 101060416.

logo's europese commissie en ivn natuureducatie