Skip to ContentSkip to Navigation
Part of University of Groningen
Calendar

Agenda

Kenniscafé | (On)gelukkig

Wanneer:do 23-02-2023 20:00 - 21:15
Waar:Rabo Studio, Forum Groningen, Nieuwe Markt 1, Groningen
Poppetjes met gelukkige en ongelukkige gezichten
Illustratie Yvette Compaijen

‘Na regen komt zonneschijn’. Oftewel, teleurstellingen en tegenslag horen bij het leven. Maar soms blijft het licht aan het einde van de tunnel uit. Somberheid, angst en depressie kunnen lang aanhouden en ons dagelijks leven flink ontregelen. Wie eenmaal een depressie heeft doorgemaakt, heeft bovendien een grotere kans om opnieuw depressief te worden. De laatste jaren zijn psychische klachten onder scholieren en studenten toegenomen. Kunnen we deze ontwikkeling verklaren? Waarom voelen we ons ongelukkig in een van de meest gelukkige landen ter wereld? En als je gevoelig bent voor depressie en angsten, is dat dan een vast gegeven of kun je ook veerkracht ontwikkelen? Kunnen we als samenleving beter leren omgaan met tegenslag?

In dit Kenniscafé gaat moderator Jelte Posthumus over deze vragen in gesprek met verschillende wetenschappers. Onder meer met neurowetenschapper Marie-José van Tol (RUG), die vertelt over de relatie tussen het brein en depressie en over haar onderzoek naar de effecten van cognitieve therapie bij de preventie van terugval in angsten of depressie. En met postdoctoraal onderzoeker en docent aan de opleiding muziektherapie Sonja Aalbers (NHL Stenden), die demonstreert hoe muziek emoties kan ontlokken en uitlegt waarom juist emotieregulerende improvisatorische muziektherapie (EIMT) uitermate geschikt is voor jongvolwassen studenten. Ontwikkelingspsycholoog Bertus Jeronimus (RUG) licht toe hoe persoonlijkheid en subjectief welbevinden bepalend zijn voor het ervaren van stress en geluk.

Tickets

Tickets: €4,- / €2,- met SG-kortingpas / gratis voor studenten

Bestel je tickets voor het kenniscafé via Studium Generale.

In het Kenniscafé praten we elke maand met Groningse wetenschappers en onderzoekers over actuele thema's. Het Kenniscafé wordt georganiseerd i.s.m. Studium Generale en Forum Groningen en wordt ondersteund door het Akkoord van Groningen.

Imaginary expositie

Vanaf:za 01-04-2023
Tot en met:zo 23-04-2023
Waar:Zernike campus

Wiskunde: verrassend divers, aansprekend mooi en met verbluffende toepassingen! Dat kun je zien op de IMAGINARY tentoonstelling.
Deze tentoonstelling is te zien van 1 april t/m 23 april 2023 op de Zernike Campus in Groningen. Deelname is gratis!

Er zijn gratis rondleidingen voor schoolklassen en andere belangstellenden. De tentoonstelling omvat talrijke topkwaliteit-posters, een reeks 3D-objecten, puzzelopstellingen en meerdere interactieve apps waar je als bezoeker mee aan de slag kunt gaan via grote touchscreens.

Bètamasterclass

Wanneer:vr 14-04-2023
Waar:Zerniketerrein


Begin jij binnenkort met je PWS in een natuurprofiel en vind je het lastig om een onderwerp te vinden? Of ben je een docent die zijn klas wil laten zien wat er allemaal mogelijk is binnen de bètaprofielen?
Dan is de Bètamasterclass een activiteit voor jou!

Het Koninklijk Natuurkundig Genootschap en Science LinX verzorgen 3 lezingen van jonge wetenschappers uit verschillende natuurwetenschappelijke disciplines. De Bètamasterclass is bedoeld voor VWO-scholieren uit klas 4 en 5.
De lezingen zijn speciaal geselecteerd om een breed beeld van natuurwetenschappelijk onderzoek te geven. Na deze lezingen ga je zelf aan de slag middels de workshops.

De Bètamasterclass is een goede inspiratiebron voor je PWS-keuze!