Skip to ContentSkip to Navigation
Onderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Science LinX Science LinX nieuws

Science LinX nieuwsbrief voor Mei 2013

25 april 2013

Nieuws

Tijdelijke expo: Material Matter(s)

Tot eind mei is in de hal tegenover de grote collegezaal van de Bernoulliborg de expo 'Material Matter(s) te bewonderen. Je kunt er het materiaalonderzoek van de RUG zien, voelen en horen, ook het onderzoek op nanoschaal. Laat niet-Newtoniaanse vloeistof dansen op een strakke beat, kijk naar de solar battle van robotjes op zonne-energie of zet je dansenergie om in stroom. Toegang gratis, voor meer informatie zie de RUG website.

Afscheid van Herschel - deel 2!

Vorige maand namen we al afscheid van de ruimtetelescoop Herschel, maar die blijkt taaier dan verwacht. Op het moment van schrijven werkt Herschel - met de Groningse spectrometer HIFI - nog steeds. Vorige week kwamen technici en sterrenkundigen in het Academiegebouw van de RUG bijeen om terug te blikken op een succesvolle missie. Het volgende afscheid is gepland op 8 mei...

Oerdieet ontdekt dankzij scheikunde

Dat natuur- en scheikunde belangrijk kunnen zijn voor archeologen blijkt uit een artikel in Science, waarbij RUG-onderzoeker Peter Jordan was betrokken.

Prijzen voor profielwerstukken

Begin april is de Jan Kommandeurprijs van de RUG, voor het beste bèta-profielwerstuk, toegekend. Winnaars waren twee scholieren die de 'ruimtevlucht' van een weerballon vastlegden. Alle winnaars zijn te vinden op de Science LinX website. Inmiddels zijn de makers van drie werkstukken naar Bali geweest, waar ze aan de 20e 'International Conference of Young Scientists’ meededen. Hier vielen ze opnieuw in de prijzen!

Proefjes!

Het is lente, dus: tijd voor kaviaar! Maak je eigen gevulde kaviaar met alginaat en drank. O ja, het kan ook met koffie.

En als het echt warm wordt, wil je natuurlijk graag de witte wijn een beetje koelen. Dat doe je met behulp van salmiak en soda.

Kijk voor meer leuke proefjes in de rubriek Cogito ergo BOEM.

Scholieren bestormen Bernoulliborg

Deze maand waren er ongewoon veel scholieren op de Bernoulliborg. Ze kwamen voor de collegecaroussel, zoals Leonora Verveld van het Praedinius Gymnasium, voor een bezoek aan de Science LinX expo en die van Eriba (medische faculteit), zoals leerlingen van de Lindenborg uit Leek of voor een Masterclass Robotica. Vijftien scholieren programmeerden Nao robotjes, bijvoorbeeld om ze te leren een obstakel te omzeilen.

.

Enkele citaten:

'Omdat ik en een klasgenoot de enige meisjes waren, kwam een jongere student steeds vragen of het wel goed ging. Dit was erg grappig, want we waren als eerste klaar.' Leonora Verveld

'Een gedreven en goed geïnformeerde student wist de leerlingen met woord en daad te boeien en ze mochten alle apparatuur ook zelf testen.' (Dubbelbezoek Science LinX en Eriba)

‘Giggle, giggle. Thank you’ (Robotica)

En tot slot nog deze

'De Natuur is nergens zo groots als in het allerkleinste' (Plinius de Oudere, ca 23-79, laat hier zien dat ook de oude Romeinen oog hadden voor nanotechnologie)

Peter Barthel
Peter Barthel

Prijs voor popularisatie sterrenkunde

RUG-sterrenkundige Peter Barthel krijgt de driejaarlijkse Willem de Graaff prijs voor popularisatie van de sterrenkunde. De prijs van 1500 euro wordt om de drie jaar toegekend aan een beroepsmatig werkzame astronoom of ruimteonderzoeker, die in bijzondere mate heeft bijgedragen aan de popularisering van sterrenkunde en/of van het ruimteonderzoek. In 2007 is de prijs voor het eerst toegekend, aan prof. dr. John Heise. In 2010 was Vincent Icke de winnaar.

Barthel won de Academische Jaarprijs 2008 met 'Het Onzichtbare Heelal', een project over infrarood sterrenkunde. In het kader van dit project begon hij op te treden met het Grieg Pianoduo, waarbij hij op sterrenkunde geïnspireerde werken van de Estse componist Urmas Sisask begeleidt met astronomische beelden.

Barthel doet veel aan wetenschapspopularisatie binnen en buiten de universiteit. Eind 2011 kwam hij uitgebreid in de media met een artikel waarin hij beschrijft dat de maansikkel op Sinterklaaspapier vaak fout afgebeeld is. Daardoor kon hij uitleggen hoe de maanfasen eigenlijk ontstaan, zoals hier bij Pauw en Witteman. Verder is Barthel ook decaan van de Scholierenacademie van de RUG.

Kees Hummelen
Kees Hummelen

Agenda

De hele maand: Material Matter(s), expo in de Bernoulliborg

.

16 mei Masterclass Xclusief: Scholieren (4-5 VWO) kunnen kennismaken met nanotechnologie. Kees Hummelen legt bijvoorbeeld uit hoe hij de nieuwste generatie zonnecellen ontwikkelt.

.

1 juni Nacht van Kunst en Wetenschap: Science LinX vult traditiegetrouw de hele Der Aa kerk met wetenschap.

.

20 - 23 augustus - Workshop van de Europese ruimtevaart organisatie ESA voor docenten. De workshop vindt plaats bij ESTEC in Noordwijk. Leer hoe je jongeren (14 - 18 jaar) kunt inspireren via de wetenschap achter de ruimtevaart.

Blaauw Sterrenwacht

Jeugdcursus sterrenkunde

Wat zijn sterren, planeten en zwarte gaten? Kun je ze zelf zien? Hoe ver staan ze weg? En hoe weten we dat eigenlijk? Allemaal vragen die aan bod komen tijdens een cursus sterrenkunde voor jongeren van 10 t/m 14 jaar. Op vijf vrijdagavonden zullen vier enthousiaste studenten en medewerkers van het Kapteyn Instituut, de sterrenkunde-afdeling van de Rijksuniversiteit Groningen, vertellen over het heelal. En er wordt niet alleen geluisterd; de deelnemers gaan ook zelf sterren kijken in de sterrenwacht, een bezoek brengen aan het planetarium, sterrenbeelden leren herkennen, enz. Iedereen die wat over sterrenkunde te weten wil komen, kan zijn hart ophalen.

De cursusavonden zijn van 24 mei t/m 21 juni, van 19.00 uur tot 20.30 uur. Voor het inschrijfgeld van 25 euro krijg je een cursusboek en een half jaar het sterrenkundetijdschrift Universum van de Jongerenwerkgroep voor Sterrenkunde. Er is plaats voor maximaal 25 deelnemers.

.

Laatste sterrenkijkavond voor de zomer!

Wil je nog een keer door de Gratema telescoop van de Blaauw Sterrenwacht kijken? Deze maand is voorlopig de laatste sterrenkijkavond, de komende maanden is het te licht om de sterren goed te zien. Wanneer de avond in mei plaastvindt hangt af van het weer. Houd de website daarom in de gaten.

Unifocus

Unifocus is het videomagazine van de RUG. Een greep uit de onderwerpen van de afgelopen maand.

For Infiity: Volgend jaar bestaat de RUG 400 jaar en dat gaan we groots vieren. Dan is het goed om ook eens achterom te kijken. Bekijk deze indrukwekkende reportage over Anda Kerkhoven, de enige vrouwelijke RUG-student die tijdens de Tweede Wereldoorlog is geëxecuteerd voor verzetswerk.

.

Enzymen: RUG-onderzoeker Eric Benjamins werkt aan nieuwe enzymen om de productie van zuigelingenvoeding uit koemelk te verbeteren.

.

RoboCup: Ieder jaar vindt de RoboCup wedstrijd plaats. Deze internationale competitie trekt veel wetenschappers en veel publiek en is dit jaar in Eindhoven. RUG-onderzoekers lopen zich warm door aan een Europese wedstrijd in Magdenburg mee te doen.

In een eerdere aflevering was te zien hoe RUG-onderzoekers en studenten in het Robotlab van Kunstmatige Intelligentie werken aan de robothulpjes van de toekomst. Een belangrijke stimulans daarbij is de jaarlijkse internationale Robocup @ Home wedstrijd. RUG-medewerker Tijn van der Zant is een van de bedenkers van deze wedstrijd.

Wil je ook naar de Robocup? Geef je op als vrijwilliger bij het vrijwilligerspunt Eindhoven (zoek op Robocup). Ook scholen kunnen de Robocup bezoeken. Meer informatie over de mogelijkheden volgt, onder meer via de Science LinX Facebook pagina.

.

Sensoren: Ten slotte: de RUG helpt het rendement van oliebronnen te vergroten met microsensor technologie

Zout Express
Zout Express

Bèta’s on the road

De faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen komt ook naar je toe: de ‘Jouw energie van morgen’ truck (eerder bekend als RUG Discovery truck) bezoekt middelbare scholen met een lesprogramma over energie, dat goed aansluit bij de vakken natuurkunde en scheikunde.

De Zout Express bezoekt basisscholen met de wondere wereld van het zout. Leerlingen uit groep 7 en 8 kunnen kennismaken met zoute wetenschap.

Ten slotte is er het reizend planetarium van het Kapteyn Instituut voor sterrenkunde van de RUG. In de opblaasbare koepel maak je een reis door het universum. Het programma is geschikt voor basisscholen en VO.

.

Bèta's @ Bernoulliborg

Kom ook eens langs in de hal van de Bernoulliborg, waar je een groot aantal wetenschappelijke opstellingen van Science LinX zult aantreffen. Speel een potje 'brain ball', maak een wervelstrom of bekijk een infrarood satelliet.

.

Beta's online

Science LinX op Facebook

Science LinX is ook actief op Facebook. Ga naar onze Facebook pagina en 'like' ons om op de hoogte te blijven van alles wat er bij Science LinX gebeurt!

Science LinX op Twitter

Volg ons op Twitter voor de laatste ontwikkelingen! @ScienceLinX

Science LinX in je mailbox

Kent u mensen die mogelijk interesse hebben in de Science LinX nieuwsbrief? Stuur deze dan gerust door. Iedereen kan zich abonneren via onze site.

De volgende nieuwsbrief verschijnt eind mei 2013.

Laatst gewijzigd:07 mei 2020 11:32

Meer nieuws

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...

  • 04 maart 2024

    Een plantaardige sensor

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 11 december 2023

    Join the 'Language and AI' community

    As a part of the Jantina Tammes School, the 'Language and AI' theme is an interdisciplinary initiative that aims to encourage collaboration among academics, PhD candidates, students, and industry representatives who share a keen interest in the...