Skip to ContentSkip to Navigation
Part of University of Groningen
Science LinX Science Linx News

Muggen en tornado's bij college carrousel

25 april 2013

De afgelopen weken maakten honderden scholieren kennis met de RUG via de College Carrousel. Leonora Verveld uit klas 4 van het Praedinius Gymnasium in Groningen schreef een verslag over haar ervaring.

Op school kregen we te horen dat we mee mochten doen met de 'College Carrousel' van de RUG. Ik kon 'meelopen' op de universiteit en een zelfgekozen, studierichting uitproberen. Het leek me een soort voorbereiding op de open dagen in de vijfde klas. Wij kregen alleen te horen dat we een hoorcollege hadden en dat we in een werkgroep naar keuze mochten werken. We konden kiezen tussen de verschillende profielen en daarbinnen verschillende vakken.

Zelf heb ik het NT-profiel gekozen. Het hoorcollege ging over muggen. Hoe vinden muggen het dunne stuk huid? Naast de lichaamswarmte maakt een mug ook gebruik van zweet. Als je zweet, komen er geurmoleculen in de lucht terecht. Deze moleculen werken op het zenuwstelsel van de mug, waardoor zij weet waar jij bent.

Citronella heeft het tegenovergestelde effect op het zenuwstelsel, muggen willen je niet bijten. Dit is echter een minder effectief middel dan DEET, daarbij raakt de mug helemaal in verwarring en zij zal je niet eens kunnen steken. Leuk van dit hoorcollege was ook dat je een hele goede combi had van biologie, scheikunde en een beetje natuurkunde.

Hierna gingen we naar ons werkcollege. Ik had voor natuurkunde gekozen, maar je had ook sterrenkunde, informatica, scheikunde, wiskunde, technische bedrijfskunde en kunstmatige intelligentie.

Iedereen mocht in groepjes van twee met eigen oscilloscopen bezig. Omdat ik en een klasgenoot de enige meisjes waren, kwam een jongere student steeds vragen of het wel goed ging. Dit was erg grappig, want we waren als eerste klaar. Daarna hebben we gezellig met de andere student gepraat over vervolgstudies. Het was veel persoonlijker dan verwacht en dat was heel prettig.

Verder hebben we een klein 'CSI' onderzoek gedaan en zijn we bij de Science LinX expositie gaan kijken. Vooral dat laatste was heel leuk, we zijn nog zo'n uur gebleven om met een hersenactiviteit-meter allerlei proefjes te doen. Je moest tegen elkaar strijden en door zo min mogelijk hersenactiviteit te hebben had je gewonnen. Maar het is natuurlijk ook heel leuk om het tegenovergestelde te doen. Ook hebben we mensen hardrock, jazz, Bach en pop laten luisteren. Er was ook een tornado-opstelling en een scherm waarop je je omgeving kon zien, waarbij sommige stukken van het scherm waren vertraagd. Dat zag er heel grappig uit.

Ik kreeg door de College Carrousel een heel goed beeld van studeren, maar is het ook gewoon leuk om met tornado's en hersenactiviteitcomputers te spelen. Door een dag op de universiteit te zitten, kreeg ik ook de sfeer mee. De hoor- en werkcolleges waren niet te ingewikkeld, zodat je ook tijd hebt om om je heen te kijken en met medewerkers te praten. Op deze manier kregen we veel van de universiteit mee.

Leonora Verveld

Op de website van de RUG kan je meer informatie vinden over voorlichtingsactiviteiten voor studiekiezers.

Scholieren in de Science LinX expo
Scholieren in de Science LinX expo
Scholieren in de Science LinX expo
Scholieren in de Science LinX expo
Laatst gewijzigd:29 september 2017 16:31

Meer nieuws

 • 24 mei 2024

  Lustrum 410 in beeld

  Lustrum 410 in beeld: Een fotoverslag van het lustrum 2024

 • 21 mei 2024

  Uitslag universitaire verkiezingen 2024

  De stemmen zijn geteld en de uitslag van de universitaire verkiezingen is binnen!

 • 13 mei 2024

  Moleculen stilzetten

  In zijn laboratorium bouwt natuurkundige Steven Hoekstra aan een opstelling die bestaat uit twee delen: een apparaat dat moleculen van barium-fluoride maakt, en een ander apparaat dat deze moleculen bijna stilzet om ze te kunnen onderzoeken.