Medailles voor top-3 Jan Kommandeurprijs
Leerlingen uit het voortgezet onderwijs hebben via het B è tasteunpunt van de Rijksuniversiteit Groningen hun onderzoek gepresenteerd op de 20e ‘ International Conference of Young Scientists ’ op Bali, Indonesi ë . De winnaars van de Groningse Jan Kommandeurprijs hebben een gouden, zilveren en bronzen medaille in de wacht gesleept op de conferentie, waaraan 23 verschillende landen deelnamen.
Het onderzoek van de leerlingen was uitgevoerd in het kader van het zogenaamde profielwerkstuk, een werkstuk over een zelfgekozen onderwerp in het laatste jaar van havo of vwo, met eigen experimenteel werk. De verslagen van de leerlingen zijn uit 50 onderzoeken geselecteerd en door een deskundige jury van wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen beoordeeld.
Op de conferentie kregen de leerlingen 15 minuten de tijd om het onderzoek in het Engels te presenteren. Hierna werden de leerlingen ondervraagd door een jury van wetenschappers uit verschillende landen. De leerlingen hebben uitstekend gepresteerd. De volgende prijzen hebben ze bemachtigd:
Goud in de categorie ‘ Life Sciences ’ : Anne de Vries, Elise Pel en Laura de Beer van het Cals College Nieuwegein vergeleken het Nederlandse protocol voor het aantonen van het PTC gen met het Amerikaanse protocol.
Zilver in de categorie ‘ Environmental Sciences ’ : Ruben Hoekstra van het Willem Lodewijk Gymnasium in Groningen onderzocht verschillende methoden om garnalenvisserij te verduurzamen.
Brons in de categorie ‘ Applied Physics ’ : Bob Salet en Tim Keesman maakten een ruimtevlucht: zij brachten een weerballon met 4 camera's en papieren versies van zichzelf tot een hoogte van 36 kilometer, met als resultaat prachtige beelden.
De leerlingen worden op donderdag 25 april feestelijk ontvangen bij terugkomst op Schiphol.
Informatie: Renske de Jonge, tel. 050-3637458 / 06-17358618

Laatst gewijzigd: | 29 september 2017 16:31 |
Meer nieuws
-
12 september 2023
Kunst in tijden van AI
Leonardo Arriagada Beltran verrichtte zijn promotieonderzoek op het raakvlak van computergegenereerde kunst en kunstmatige intelligentie, een technologie die voortdurend in ontwikkeling is. Op 21 september a.s. verdedigt hij zijn proefschrift....
-
28 augustus 2023
Harish Vedantham en Casper van der Kooi genomineerd voor Wetenschapstalent 2023.
Harish Vedantham en Casper van der Kooi zijn door New Scientist genomineerd voor Wetenschapstalent 2023. De verkiezing is bedoeld om jonge wetenschappers en hun onderzoek een podium te geven.
-
26 juli 2023
Vijf veelbelovende RUG-onderzoekers naar buitenlandse topinstituten met Rubicon-beurs
Niet minder dan vijf veelbelovende RUG-wetenschappers gaan met behulp van de Rubicon-financiering van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en ZorgOnderzoek Nederland Medische Wetenschappen (ZonMw) twee jaar onderzoek...