Skip to ContentSkip to Navigation
Part of University of Groningen
Science LinX Science Linx News

Bètadag voor gymnasiasten

16 april 2013
Hersenvoetbal bij Science LinX (archieffoto)
Hersenvoetbal bij Science LinX (archieffoto)

Klas 3 gymnasium van de Lindenborg uit Leek was voor een bètadagje op bezoek in Groningen. Docent klassieke talen Anneke de Vries schreef een verslag. 'Hartstikke leuk!'

Er moet meer bèta gekozen worden. Graag ook door meisjes. Aan dat nobele doel wil de Rijksuniversiteit Groningen in het algemeen en Science LinX in het bijzonder van harte meewerken. Voor we het wisten, kregen we een prachtdag georganiseerd!

Op de Bernoulliborg is een permanente tentoonstelling met een scala aan bèta-toestellen: camera’s met beeldvertraging, hersenvoetbal, nanotechnologie, zichtbaar maken van soorten licht, asymmetrische slingerbewegingen, de aarde die langzaam onder water loopt… Een gedreven en goed geïnformeerde student wist de leerlingen met woord en daad te boeien en ze mochten alle apparatuur ook zelf testen.

Op de Linnaeusborg werden proefjes gedaan om DNA te isoleren in wangslijm en kiwi. Even loten wie zijn wangslijm mocht inleveren en fraaie structuren ontstonden na toevoeging van de juiste sappen aan een onduidelijke smurrie die na verwarming voor de kweek vooral naar het afwasmiddel Dreft bleek te ruiken.

’s Middags naar Eriba (European Research Institute for the Biology of Aging), een onderzoeksinstituut dat sinds een paar maanden geopend is, nabij het UMCG. Men trok de beste wetenschappers uit Europa aan voor onderzoek naar veroudering. Even slikken dus, want twee van de vier rondleidingen in laboratoria gingen in het Engels...

3 gymnasium bij Eriba
3 gymnasium bij Eriba

Jonge en gepassioneerde onderzoekers lieten onze leerlingen via hun microscopen mee kijken naar cellen en experimenten. Daaraan vooraf ging een algemene oriëntatie op apparaten en opstellingen die ten doel hebben te laten zien hoe het zit met veroudering en wat dat keiharde levensgegeven voor je doet.

Eén van de leukste maar ook meest schokkende machines: een camera die op grond van een foto van je huidige uiterlijk en levensgedrag berekent hoe je eruit ziet op je 72e. Voor velen behoorlijk confronterend.

Na het technische rondje volgde een boeiende maar behoorlijk ingewikkelde lezing met een portie pittige Griekse woorden en PowerPoint van een jonge onderzoeker over genetische afwijkingen en hun gevolgen voor de levensverwachting en het toekomstig ziektepatroon in speciaal voor dit onderzoeksdoel gekweekte muizen.

Een dergelijk dagje Groningen doe je niet met de bus: er hoort een Hollandse fietstocht met Hollands weer bij. Gemiddeld trapte het grut een kilometertje of 50 weg en op de terugweg plensde een hoosbui ons op de kop om het beeld te vervolmaken. Hadden we het gezellig? Mij viel vooral de lang volgehouden concentratie op bij onze leerlingen en de echte interesse die er bij velen was. Citaat van iemand die de hele dag met open mond alles had opslorpt: ‘Nu weet ik niet meer welk profiel ik moet kiezen, want dit is ook hartstikke leuk…!’ Waarvan acte.

Wil je ook langskomen met je klas? Kijk op onze site voor meer informatie.

Laatst gewijzigd:02 mei 2019 09:44

Meer nieuws

 • 24 mei 2024

  Lustrum 410 in beeld

  Lustrum 410 in beeld: We zijn alweer over de helft van ons lustrum! Geniet van een paar foto's van het lustrum tot nu toe.

 • 21 mei 2024

  Uitslag universitaire verkiezingen 2024

  De stemmen zijn geteld en de uitslag van de universitaire verkiezingen is binnen!

 • 13 mei 2024

  Moleculen stilzetten

  In zijn laboratorium bouwt natuurkundige Steven Hoekstra aan een opstelling die bestaat uit twee delen: een apparaat dat moleculen van barium-fluoride maakt, en een ander apparaat dat deze moleculen bijna stilzet om ze te kunnen onderzoeken.