Skip to ContentSkip to Navigation
Onderzoek Kapteyn Instituut Onderzoek Onderzoeksgebieden

Donkerte en Lichtvervuiling

Het Kapteyn Instituut is expert in het meten van lichtvervuiling

We doen kwantitatieve metingen van de helderheid van de nachtelijke hemel en analyseren deze.

Het Kapteyn Instituut heeft als doel:

  • uit te zoeken of lichtvervuiling in Nederland en Europa toeneemt en waarom.
  • bewustwording te creëren over de negatieve effecten van lichtvervuiling.
decoratieve afbeelding
Waarom is lichtvervuiling een probleem? In deze infographic vind je hierover meer informatie.

Hieronder vind je een overzicht van de initiatieven rondom donkerte en lichtvervuiling waarbij het Kapteyn Instituut betrokken is:

Darker Sky

decoratieve afbeelding

Als onderdeel van het Interreg North Sea Programme richt dit internationale samenwerkingsproject van universiteiten, nationale parken, havens en gemeenten zich op het terugdringen van lichtvervuiling in de Noordzeeregio. De Darker Sky onderzoeksgroep (Rudolf Agricola School) richt zich op de dringende behoefte aan duurzame verlichtingsoplossingen die veiligheid en functionaliteit in balans brengen met milieubescherming.

Minder licht, meer zien!

decoratieve afbeelding

Met het nieuwe project Minder licht, meer zien werkt de Rijksuniversiteit Groningen samen met de Natuur en Milieufederaties aan het herstel van duisternis in 3 iconische gebieden: het Waddengebied, De Veluwe, en het Nationaal Park Nieuw Land. Onze ambitie is om in 4 jaar tijd deze pilotgebieden 25 tot 50% donkerder te maken. Het Kapteyn Instituut draagt bij door het uitvoeren van metingen.

Donker Dichtbij

Het Donker Dichtbij bouwt voort op de ervaringen in het afgelopen programma Donkerte van de Wadden in samenwerking met Science LinX. In dit citizen science project betrekken we scholen, maatschappelijke organisaties en gezinnen bij het ontdekken, monitoren en beschermen van de nachtelijke natuur. We helpen 10 Groningse scholen bij het omtoveren van hun schoolplein tot ‘nachttuin’ en we organiseren een grote citizen science wedstrijd om burgers te motiveren de beste nachttuin aan te leggen.

Donkerte van de Wadden

decoratieve afbeelding

Het Programma Donkerte van de Wadden zet zich in voor een groter bewustzijn van het belang van het donker. Samen met ondernemers en lokale partners ontwikkelen wij een snoer van donkertebelevingsplekken langs de Waddenkust waar iedereen welkom is om de duisternis zelf te ervaren.

Keep it Dark

decoratieve afbeelding

Als onderdeel van het Interreg North Sea Programme richtte dit internationale samenwerkingsproject van drie universiteiten zich op de zoektocht naar het ontwikkelen van een gestandaardiseerde, wetenschappelijk onderbouwde methode om lichtvervuiling nauwkeurig te meten middels Sky Quality Cameras (SQC). Het project heeft een vervolg onder de naam Darker Sky.

Meetnetwerk Was het donker?

decoratieve afbeelding

Met behulp van Sky Quality Meters (SQM) meten onderzoekers van het Kapteyn Instituut de helderheid van de hemel in Noord-Nederland. Het meetnetwerk is opgezet als onderdeel van het Programma Donkerte van de Wadden in samenwerking met Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en de Natuur- en Milieufederaties van Friesland en Groningen. Een aantal metingen worden uitgevoerd op verzoek van de Provincie Groningen.

Masterplan Donkerte

deocratieve afbeelding

De Rijksuniversiteit Groningen, gemeente Het Hogeland en provincie Groningen werken samen met locale ondernemers aan het verminderen van de lichtuitstoot in de haven van Lauwersoog met 50% in de komende 3 jaar, wat niet alleen ten goede komt aan de nabijgelegen natuur, maar ook leidt tot energiebesparingen voor de betrokken bedrijven. Het Kapteyn Instituut draagt bij door het uitvoeren van metingen.

Nacht van de Nacht

Tijdens de Nacht van de Nacht, georganiseerd door de Natuur en Milieufederaties, worden door het hele land diverse activiteiten georganiseerd die de duisternis omarmen, zo ook door de Rijksuniversiteit Groningen. Van nachtelijke wandelingen met boswachters tot sterrenkijkavonden bij sterrenwachten; deelnemers krijgen de kans om de nacht op een unieke manier te beleven.

Dark Sky Park Lauwersmeer

In 2016 is het Nationaal Park Lauwersmeer benoemd tot Dark Sky Park, wat inhoudt dat het op deze plek donker is, deze duisternis hier behouden blijft én dat je als bezoeker welkom bent om hier 's nachts de duisternis te beleven. Staatsbosbeheer en de Rijksuniversiteit Groningen werken nauw samen om de duisternis in het gebied te behouden en te benutten voor zowel wetenschappelijk onderzoek als publieksactiviteiten.

Beleef de donkerte in Dark Sky Park Lauwersmeer:

Planetenpad
Nachtdierenhuisje
Lauwersmeer Dark Sky Telescope
Grootste planisfeer ter wereld
View this page in: English