Skip to ContentSkip to Navigation
Onderzoek Gezondheidswetenschappen Sociale Geneeskunde
University Medical Center Groningen

Vroegsignalering van psychosociale problemen bij 0-6 jarigen

Onderzoeker:

M.H.C. Theunissen

Projectleiders:
  • S.A. Reijneveld Prof PhD
  • A.G.C. Vogels PhD
Onderzoeksperiode: 2010-2013
Financier: ZonMw

Samenvatting:

Achtergrond

Psychosociale problemen komen regelmatig voor bij jonge kinderen en kunnen leiden tot beperkingen in het dagelijks functioneren. De Jeugdgezondheidszorg (JGZ) bereikt bijna alle kinderen en is daarom belangrijk voor het signaleren van psychosociale problemen bij kinderen nog niet onder behandeling. Echter, de JGZ herkent slechts de helft van de kinderen met psychosociale problemen.

Doel

Het vaststellen van de kwaliteit van de vroegsignalering van psychosociale problemen door de JGZ bij kinderen in de leeftijd van 0-6 jaar en het vaststellen van de psychometrische eigenschappen en toegevoegde waarde van korte vragenlijsten die de JGZ kunnen ondersteunen bij deze vroegsignalering.

Design

In dit proefschrift wordt er gebruik gemaakt van data afkomstig uit 4 studies. In elke studie werd er gebruik gemaakt van dezelfde methodologie. Ouders vulden de CBCL in (en bij sommige studies ook een korte signaleringslijst), en leverde deze in een gesloten envelop in bij de JGZ arts. Vervolgens noteerde de arts of een kind psychosociale problemen heeft.

Populatie

We hebben de gegevens geanalyseerd van 8440 kinderen in de leeftijd van 5/6 jaar, deze gegevens zijn verzameld in drie nationale onderzoeken. De respons varieerde tussen de 85 en 90.1% in deze onderzoeken. In het vierde onderzoek werden 6600 ouders benaderd van kinderen in de leeftijd van 6 t/m 45 maanden, bij sommige kinderen is er een nameting uitgevoerd.

Laatst gewijzigd:13 februari 2015 16:13
View this page in: English