Skip to ContentSkip to Navigation
Onderzoek Gezondheidswetenschappen Sociale Geneeskunde
University Medical Center Groningen

Compensatie voor de VKB laesie

Onderzoeker: A.L. Boerboom
Projectleiders:
  • R.L. Diercks Prof PhD
  • S.K. Bulstra Prof PhD
  • A.L. Hof PhD Ir
  • J.P.K. Halbertsma PhD
Onderzoeksperiode: 1999-2008
Financier: UMCG

Samenvatting:

Het is niet te voorspellen hoe het beloop is na voorste kruisband (VKB) letsel. De een heeft een VKB reconstructie nodig voor actieve sportdeelname of problemen in het dagelijks leven (non-coper), de ander kan er blijkbaar gewoon mee leven zonder functionele instabiliteit (coper). Daarnaast zullen sommigen hun activiteiten aanpassen om klachten te voorkomen (adapter).

Dit onderscheid kan alleen bestaan als er op een of andere manier compensatie plaats vindt voor het ontbreken van de anatomische structuur. Het lichaam is ogenschijnlijk in staat om met spierkracht en neurofysiologische aanpassingen om te gaan met de VKB-deficiëntie.

Doel van het onderzoek is om in kaart te brengen het onderscheid tussen een non-coper, coper en adapter. Parameters die onderzocht worden zijn spieractiviteit en proprioceptie. Hierbij wordt onder andere gebruik gemaakt van electromyografie, ganganalyse en kinematica. Tevens is een nieuwe methode ontwikkeld om proprioceptie te meten. Dit meetinstrument wordt getest op betrouwbaarheid en validiteit. Uiteindelijk zal een poging gedaan worden om een voorspellende parameter te ontwikkelen voor het beloop van het acute VKB letsel.

Laatst gewijzigd:13 februari 2015 16:13
View this page in: English