Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsFaculteit RechtsgeleerdheidRechten studerenToelating en aanmeldingJuridische premasters

Aanmelding Premaster

Stappenplan voor aanmelding

Het volledige proces van aanmelding en toelating tot de premaster kan best wat ingewikkeld zijn. Je wordt overladen met informatie en berichten, van Studielink, de universiteit en de faculteit (opleiding). Om jou daarin te ondersteunen hebben we 7 stappen uitgewerkt. Volg je alle stappen nauwkeurig, dan weet je zeker dat jij er alles aan gedaan hebt om toegelaten te kunnen worden tot je nieuwe studie.

Is iets toch nog niet duidelijk, mail je vragen of opmerkingen dan naar de studieadviseurs: toelating-rechten@rug.nl.

1. Check of je toelaatbaar bent

Slechts een klein aantal HBO bacheloropleidingen is toelaatbaar tot een premasterprogramma Rechtsgeleerdheid aan de RUG. Voordat je je aanmeldt voor zo’n premasterprogramma moet je eerst goed controleren of jouw vooropleiding toelating biedt.

Toelating tot het individuele premasterprogramma Rechtsgeleerdheid, richting Juridische bestuurskunde vergt meer uitzoekwerk. Bij voorkeur meld je je dan vóór 1 augustus bij de toelatingscommissie (toelating-rechten@rug.nl).

2. Verdiep je in de opleiding

Als je weet tot welk premasterprogramma je toelaatbaar bent, dan lees je in onze Online Onderwijscatalogus OCASYS welke vakken opgenomen zijn in het programma.

Speciaal voor HBO doorstromers organiseren we tijdens de MASTERWEEK een avondvoorlichting over doorstromen. Dezelfde avond kun je ook naar presentaties over al onze masteropleidingen.

Heb je individuele vragen, dan kun je ons natuurlijk mailen: toelating-rechten@rug.nl.

3. Meld je aan in Studielink

Let op: de landelijke aanmeldingsdeadline van 1 mei geldt alleen voor aspirant propedeuse studenten, en niet voor aankomende premasterstudenten!

De aanmeldingsprocedure begint pas echt met jouw aanmelding in STUDIELINK. Hoe eerder je dit doet, hoe eerder wij alles aan onze kant in orde kunnen maken. Bij voorkeur meld je je uiterlijk zes weken voor de start van het studiejaar, dan weet je zeker dat alles op tijd rond is.

Om in te kunnen loggen op Studielink moet je een DIGID hebben. Heb je deze nog niet, dan kun je deze bij de overheid aanvragen. Dat duurt ongeveer 2 weken. Doe dat dus ruim op tijd!

Nadat je ingelogd bent in Studielink kies je voor een nieuwe inschrijving.

  • geef aan dat je wilt starten per 3 september 2018
  • aan de Universiteit
  • voor de bachelor of andere niet-masteropleiding
  • je start niet in het eerste jaar
  • aan de Rijksuniversiteit Groningen
  • met de bachelor Rechtsgeleerdheid (pre-master)
  • bij plaats kies je Groningen
  • en als opleidingsvorm kies je voltijd *

* Wij bieden de premaster enkel in voltijd aan. Zie ook stap 6.

4. Meld je aan bij de faculteit

Naast de aanmelding in Studielink moet je je aanmelden bij de faculteit. Dat doe je middels het formulier AANMELDING PREMASTERPROGRAMMA RG in te vullen en naar ons op te sturen. Daarbij stuur je gelijk ook een digitale kopie van je HBO diploma en diplomasupplement mee. Heb je nog geen diploma, dan kun je ook een verklaring van afstuderen opsturen.

Na ontvangst vullen wij een VERKLARING TOELATING PREMASTERPROGRAMMA in en sturen deze voor jou naar de afdeling Information Services van de RUG. Daar handelen zij jouw aanmelding verder af; je hoeft dus niet bij ons langs te komen voor jouw aanmelding. Voor vragen kun je ons wel mailen: toelating-rechten@rug.nl

5. Regel je betaling

Voor het premasterprogramma betaal je geen collegegeld, maar een vergoeding. Deze vergoeding is maximaal gelijk aan het wettelijke collegegeld. Omvat jouw premasterprogramma 60 EC, dan betaal je een bedrag gelijk aan het wettelijke collegegeld. Is jouw programma kleiner dan 60 EC, dan betaal je ook minder.

Rond je het programma niet in één jaar af, dan betaal je een tweede premasterjaar opnieuw een vergoeding. Daarbij betaal je dan ook weer voor het aantal nog openstaande EC’s.

Voor de tarieven, betalingsmethoden, eventuele restitutie en andere belangrijke details verwijzen we je naar de centrale website van de RUG .

Bovenop de vergoeding moet je natuurlijk ook nog de kosten voor het studiemateriaal meerekenen.

6. Bereid de start van je nieuwe studie goed voor

In een tweede STAPPENPLAN lees je alles over het maken van je college- en tentamenrooster, het bestellen van de boeken en syllabi, de verschillende digitale systemen die je gaat gebruiken voor je studievoortgang, studie-informatie, e-mail en meer. Het stappenplan wordt jaarlijks in de zomer geactualiseerd voor komend studiejaar. Vanaf eind juli is de informatie voor studiejaar 2018-2019 beschikbaar.

Rond deze tijd ontvang je ook meer informatie over de facultaire introductie bijeenkomst (zie STAP 7).

7. Neem deel aan de facultaire introductiebijeenkomst

Eind augustus / begin september organiseert de faculteit voor nieuwe studenten Rechtsgeleerdheid een introductiebijeenkomst. Voor de premasterstudenten worden twee afzonderlijke introducties georganiseerd:

  • op 27 augustus voor de premasterstudenten van de richting Nederlands recht en Recht en bestuur
  • op ??? september voor de premasterstudenten van de richting Fiscaal recht [datum volgt z.s.m.]

Deelname aan deze bijeenkomst is verplicht. Je ontvangt dan namelijk veel belangrijke informatie, en je kunt natuurlijk vragen stellen, zodat je goed van start kunt in je nieuwe studie.

Het studiejaar 2018-2019 start op maandag 3 september.

Daarnaast vindt op 5 september van 11:00 tot 12:00 uur in de Weberfoyer een kennismakingsbijeenkomst plaats voor de premasterstudenten Recht & Bestuur (Juridische bestuurskunde en Law & governance in digital society).

Laatst gewijzigd:09 juli 2018 13:27