Skip to ContentSkip to Navigation
About us Faculty of Law Onderwijs Premaster

Toelating en aanmelding Pre-master

Stappenplan voor aanmelding

Het volledige proces van aanmelding en toelating tot de pre-master kan best wat ingewikkeld zijn. Je wordt overladen met informatie en berichten, van Studielink, de universiteit en de faculteit (opleiding). Om jou daarin te ondersteunen hebben we 7 stappen uitgewerkt. Volg je alle stappen nauwkeurig, dan weet je zeker dat jij er alles aan gedaan hebt om toegelaten te kunnen worden tot je nieuwe studie.

Is iets toch nog niet duidelijk, mail je vragen of opmerkingen dan naar de studieadviseurs: toelating-rechten rug.nl.

1. Check of je toelaatbaar bent

Slechts een klein aantal HBO bacheloropleidingen is toelaatbaar tot een pre-masterprogramma Rechtsgeleerdheid aan de RUG. Voordat je je aanmeldt voor zo’n pre-masterprogramma moet je eerst goed controleren of jouw vooropleiding toelating biedt.

Toelating tot het individuele pre-masterprogramma Rechtsgeleerdheid, richting Juridische bestuurskunde vergt meer uitzoekwerk. Bij voorkeur meld je je dan vóór 1 augustus bij de toelatingscommissie (toelating-rechten rug.nl).

2. Verdiep je in de opleiding

Als je weet tot welk pre-masterprogramma je toelaatbaar bent, dan lees je in onze Online Onderwijscatalogus OCASYS welke vakken opgenomen zijn in het programma.

Speciaal voor HBO doorstromers organiseren we tijdens de MASTERWEEK een avondvoorlichting over doorstromen. Dezelfde avond kun je ook naar presentaties over al onze masteropleidingen.

Heb je individuele vragen, dan kun je ons natuurlijk mailen: toelating-rechten rug.nl.

3. Meld je aan in Studielink

Let op: de landelijke aanmeldingsdeadline van 1 mei geldt alleen voor aspirant eerstejaars studenten, en niet voor aankomende pre-masterstudenten!

De aanmeldingsprocedure begint pas echt met jouw aanmelding in Studielink. Hoe eerder je dit doet, hoe eerder wij alles aan onze kant in orde kunnen maken. Bij voorkeur meld je je uiterlijk zes weken voor de start van het studiejaar, dan weet je zeker dat alles op tijd rond is.

Om in te kunnen loggen op Studielink moet je een DIGID hebben. Heb je deze nog niet, dan kun je deze bij de overheid aanvragen. Dat duurt ongeveer 2 weken. Doe dat dus ruim op tijd!

Nadat je ingelogd bent in Studielink kies je voor een nieuwe inschrijving.

 • geef aan dat je wilt starten per september
 • aan de Universiteit
 • voor de bachelor of andere niet-masteropleiding
 • je start niet in het eerste jaar
 • aan de Rijksuniversiteit Groningen
 • met de bachelor Rechtsgeleerdheid (pre-master)
 • bij plaats kies je Groningen
 • en als opleidingsvorm kies je voltijd *

* Wij bieden de pre-master enkel in voltijd aan. Zie ook stap 6.

4. Meld je aan bij de faculteit

Naast de aanmelding in Studielink moet je je aanmelden bij de faculteit. Dat doe je middels het formulier AANMELDING PRE-MASTERPROGRAMMA RG in te vullen en naar ons op te sturen. Studenten hoeven geen kopie diploma meer op te sturen; wij kunnen in Progress zien of ze hun vooropleiding hebben afgerond. Dit moet voor 1 september het geval zijn.

Na ontvangst vullen wij een VERKLARING TOELATING PRE-MASTERPROGRAMMA in en sturen deze voor jou naar de Centrale Studenten Administratie van de RUG. Daar handelen zij jouw aanmelding verder af; je hoeft dus niet bij ons langs te komen voor jouw aanmelding. Voor vragen kun je ons wel mailen: toelating-rechten rug.nl

5. Regel je betaling

Voor het pre-masterprogramma betaal je geen collegegeld, maar een vergoeding. Deze vergoeding is maximaal gelijk aan het wettelijke collegegeld. Omvat jouw pre-masterprogramma 60 EC, dan betaal je een bedrag gelijk aan het wettelijke collegegeld. Is jouw programma kleiner dan 60 EC, dan betaal je ook minder.

Rond je het programma niet in één jaar af, dan betaal je een tweede pre-masterjaar opnieuw een vergoeding. Daarbij betaal je dan ook weer voor het aantal nog openstaande EC’s.

Voor de tarieven, betalingsmethoden, eventuele restitutie en andere belangrijke details verwijzen we je naar de centrale website van de RUG.

Bovenop de vergoeding moet je natuurlijk ook nog de kosten voor het studiemateriaal meerekenen.

6. Bereid de start van je nieuwe studie goed voor

In een tweede STAPPENPLAN lees je alles over het maken van je college- en tentamenrooster, het bestellen van de boeken en syllabi, de verschillende digitale systemen die je gaat gebruiken voor je studievoortgang, studie-informatie, e-mail en meer. Het stappenplan wordt jaarlijks in de zomer geactualiseerd voor komend studiejaar. Vanaf eind juli is de informatie voor het volgende studiejaar beschikbaar.

Rond deze tijd ontvang je ook meer informatie over de facultaire introductie bijeenkomst (zie STAP 7).

7. Neem deel aan de facultaire introductiebijeenkomst(en) en aan de Studiestartgroepen Pre-master

Eind augustus / begin september organiseert de faculteit voor nieuwe pre-masterstudenten Rechtsgeleerdheid een introductiebijeenkomst. Voor de pre-masterstudenten worden drie afzonderlijke introducties georganiseerd:

 • Pre-masterstudenten kunnen meedoen met de algemene introductie. Deze vindt plaats op 29 augustus om 14.00 in zaal H14.026 van het Harmoniecomplex.
 • Pre-master Recht en bestuur: kennismakingsbijeenkomst op donderdag 31 augustus om 16.00 - 17.00 uur in zaal 1312.007 van het Harmoniecomplex.
  Voor meer informatie over deze kennismakingsbijeenkomst kan contact opgenomen worden met de coördinator van de opleiding, mevr. dr. B. Brink.

Pre-master Fiscaal recht: voorafgaand aan de eerste colleges, dinsdag 5 september om 11.00 uur in A12 Academiegebouw, Broerstraat 5. Zie ook de roostergenerator.

Studiestartgroepen Pre-master
Om de overgang naar het academische rechtenonderwijs te vergemakkelijken worden de Studiestartgroepen (SSG) Pre-master aangeboden. In de eerste drie collegeweken van blok 1 worden per pre-masterrichting drie SSG-bijeenkomsten georganiseerd. Tijdens die bijeenkomsten helpen ouderejaars mentoren jou op weg om een goede start met jouw pre-master te maken. Naast het behandelen van 'technische' studievaardigheden willen we ook graag dat je je welkom en thuis gaat voelen op de faculteit en in de stad Groningen. Tijdens de SSG-bijeenkomsten is er daarom alle tijd en ruimte om medestudenten beter te leren kennen en ervaringen uit te wisselen. En als iets niet duidelijk is, vraag het aan je mentor.

Laatst gewijzigd:05 januari 2024 12:25