Skip to ContentSkip to Navigation
About us Faculty of Law Onderwijs Premaster

Toelating en aanmelding Premaster

Stappenplan voor aanmelding

Het volledige proces van aanmelding en toelating tot de premaster kan best wat ingewikkeld zijn. Je wordt overladen met informatie en berichten, van Studielink, de universiteit en de faculteit (opleiding). Om jou daarin te ondersteunen hebben we 7 stappen uitgewerkt. Volg je alle stappen nauwkeurig, dan weet je zeker dat jij er alles aan gedaan hebt om toegelaten te kunnen worden tot je nieuwe studie.

Is iets toch nog niet duidelijk, mail je vragen of opmerkingen dan naar de studieadviseurs: toelating-rechten rug.nl.

STAP TE ONDERNEMEN ACTIE DEADLINE
1 Check of je toelaatbaar bent +/- 1 juli
2 Verdiep je in de opleiding +/- 1 juli
3 Meld je aan in Studielink +/- 15 juli
4 Meld je aan bij de faculteit +/- 15 juli
5 Regel je betaling 31 augustus
6 Bereid de start van je nieuwe studie goed voor begin september
7 Neem deel aan de facultaire introductie bijeenkomst en/of kennismakingsbijeenkomst eind augustus / begin september

1. Check of je toelaatbaar bent

Slechts een klein aantal HBO bacheloropleidingen is toelaatbaar tot een premasterprogramma Rechtsgeleerdheid aan de RUG. Voordat je je aanmeldt voor zo’n premasterprogramma moet je eerst goed controleren of jouw vooropleiding toelating biedt.

Toelating tot het individuele premasterprogramma Rechtsgeleerdheid, richting Juridische bestuurskunde vergt meer uitzoekwerk. Bij voorkeur meld je je dan vóór 1 augustus bij de toelatingscommissie (toelating-rechten rug.nl).

2. Verdiep je in de opleiding

Als je weet tot welk premasterprogramma je toelaatbaar bent, dan lees je in onze Online Onderwijscatalogus OCASYS welke vakken opgenomen zijn in het programma.

Speciaal voor HBO doorstromers organiseren we tijdens de MASTERWEEK een avondvoorlichting over doorstromen. Dezelfde avond kun je ook naar presentaties over al onze masteropleidingen.

Heb je individuele vragen, dan kun je ons natuurlijk mailen: toelating-rechten rug.nl.

3. Meld je aan in Studielink

Let op: de landelijke aanmeldingsdeadline van 1 mei geldt alleen voor aspirant propedeuse studenten, en niet voor aankomende premasterstudenten!

De aanmeldingsprocedure begint pas echt met jouw aanmelding in Studielink. Hoe eerder je dit doet, hoe eerder wij alles aan onze kant in orde kunnen maken. Bij voorkeur meld je je uiterlijk zes weken voor de start van het studiejaar, dan weet je zeker dat alles op tijd rond is.

Om in te kunnen loggen op Studielink moet je een DIGID hebben. Heb je deze nog niet, dan kun je deze bij de overheid aanvragen. Dat duurt ongeveer 2 weken. Doe dat dus ruim op tijd!

Nadat je ingelogd bent in Studielink kies je voor een nieuwe inschrijving.

 • geef aan dat je wilt starten per september
 • aan de Universiteit
 • voor de bachelor of andere niet-masteropleiding
 • je start niet in het eerste jaar
 • aan de Rijksuniversiteit Groningen
 • met de bachelor Rechtsgeleerdheid (pre-master)
 • bij plaats kies je Groningen
 • en als opleidingsvorm kies je voltijd *

* Wij bieden de premaster enkel in voltijd aan. Zie ook stap 6.

4. Meld je aan bij de faculteit

Naast de aanmelding in Studielink moet je je aanmelden bij de faculteit. Dat doe je middels het formulier AANMELDING PREMASTERPROGRAMMA RG in te vullen en naar ons op te sturen. Daarbij stuur je gelijk ook een digitale kopie van je HBO diploma en diplomasupplement mee. Heb je nog geen diploma, dan kun je ook een verklaring van afstuderen opsturen.

Na ontvangst vullen wij een VERKLARING TOELATING PREMASTERPROGRAMMA in en sturen deze voor jou naar de Centrale Studenten Administratie van de RUG. Daar handelen zij jouw aanmelding verder af; je hoeft dus niet bij ons langs te komen voor jouw aanmelding. Voor vragen kun je ons wel mailen: toelating-rechten rug.nl

Per 1 september 2021 geldt vanwege corona een uitzondering (de "zachte knip") op de regel dat de HBO bachelor helemaal afgerond moet zijn. Je kunt dan voorwaardelijke toelating krijgen tot de premaster als je nog maximaal 15 ec van je HBO Bachelor hebt openstaan en een positief advies hebt van je hogeschool. Lever dit advies dan voor 1 september in via toelating-rechten rug.nl. Je moet de HBO bachelor dan wel afronden in studiejaar 2021-2022, anders mag je niet verder met je premaster.

Verwacht je de bachelor nog wel af te ronden voor 1 september wacht dat dan af en vraag aan je hogeschool direct na het afronden van je laatste onderdeel een verklaring van afstuderen en stuur die naar toelating-rechten rug.nl Op deze wijze hoef je geen gebruik te maken van de zachte knip en kun je direct onvoorwaardelijk worden toegelaten.

5. Regel je betaling

Voor het premasterprogramma betaal je geen collegegeld, maar een vergoeding. Deze vergoeding is maximaal gelijk aan het wettelijke collegegeld. Omvat jouw premasterprogramma 60 EC, dan betaal je een bedrag gelijk aan het wettelijke collegegeld. Is jouw programma kleiner dan 60 EC, dan betaal je ook minder.

Rond je het programma niet in één jaar af, dan betaal je een tweede premasterjaar opnieuw een vergoeding. Daarbij betaal je dan ook weer voor het aantal nog openstaande EC’s.

Voor de tarieven, betalingsmethoden, eventuele restitutie en andere belangrijke details verwijzen we je naar de centrale website van de RUG .

Bovenop de vergoeding moet je natuurlijk ook nog de kosten voor het studiemateriaal meerekenen.

6. Bereid de start van je nieuwe studie goed voor

In een tweede STAPPENPLAN lees je alles over het maken van je college- en tentamenrooster, het bestellen van de boeken en syllabi, de verschillende digitale systemen die je gaat gebruiken voor je studievoortgang, studie-informatie, e-mail en meer. Het stappenplan wordt jaarlijks in de zomer geactualiseerd voor komend studiejaar. Vanaf eind juli is de informatie voor het volgende studiejaar beschikbaar.

Rond deze tijd ontvang je ook meer informatie over de facultaire introductie bijeenkomst (zie STAP 7).

7. Neem deel aan de facultaire introductiebijeenkomst(en)

Eind augustus / begin september organiseert de faculteit voor nieuwe premasterstudenten Rechtsgeleerdheid een introductiebijeenkomst. Voor de premasterstudenten worden drieafzonderlijke introducties georganiseerd:

 • Premastersstudenten kunnen meedoen met de algemene introductie. Deze vindt plaats op 31 augustus om 14.00 in zaal H14.026 van het Harmoniecomplex.
 • Premaster Recht en bestuur: kennismakingsbijeenkomst op vrijdag 10 september om 13.00 uur, in zaal 1312.0019 (Harmoniegebouw). Voor meer informatie over deze kennismakingsbijeenkomst kan contact opgenomen worden met de coördinator van de opleiding, mevr. dr. B. Brink.
 • Premaster Fiscaal recht: begin september, aansluitend op het eerste colleges (datum, tijd en locatie volgen z.s.m.)

Laatst gewijzigd:26 augustus 2021 14:30